Медия без
политическа реклама

Премиерът очаква решение за визите за САЩ до една година

София и Вашингтон ще определят съвместно "най-добрия път напред за България" в енергийната сфера

08 Яну. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Помощник секретарят по консулските въпроси на Държавния департамент на САЩ ще пристигне в България през март 2020 г., за да проведе разговори за евентуално отпадане на визите за български граждани. Това съобщи американският посланик Херо Мустафа при откриването на първата сесия на Стратегическия диалог България – САЩ. Премиерът Бойко Борисов, който присъства в началото на срещата, посочи, че президентът на САЩ Доналд Тръмп лично повдигнал въпроса за премахването на ограничението, и изрази надежда, че това ще се случи в рамките на „година, година и нещо”.

На форума са били обсъдени международни и двустранни теми, въпроси в областта на военното сътрудничество, енергийната сигурност, активизирането на икономическите връзки и др. „Нашите военни ще работят заедно за укрепването на източния фланг на НАТО, включително в Черно море, което е критично важно за евроатлантическата сигурност ... Нашата споделена цел е превръщането на България в истински газов хъб и ключов източник на регионална енергийна сигурност, свободен от монополисти и опериращ на базата на пазарни принципи. Американският опит може да помогне на България да създаде динамичен енергиен пазар ... Очакваме с нетърпение да започнем работа по укрепването на върховенството на закона в България”, коментира двустранното сътрудничество гостуващият у нас помощник държавен секретар Матю Бойс.

След форума правителствената пресслужба публикува обобщение на заключенията от диалога. Сред акцентите в него са:

- България и САЩ ще отделят специално внимание на създаването на военноморски координационен център във Варна;

- двете страни ще работят "за постигане на консенсус относно най-добрия път напред за България" в областта на ядрената енергетика, като особено място се отделя на лицензирането на американско ядрено гориво, за да "гарантираме експедитивно постигане на диверсификация на доставките от страна на България";

- в близко бъдеще американски експертен екип ще пристигне у нас, за да "направи оценка и да съдейства на България да развие своята газова инфраструктура, както и да разгледа възможностите за развитие на хидроенергийни и други възобновяеми енергийни източници";

- ще се работи за "разширяването на балансирания достъп до Конституционния съд", както и за по-голяма независимост на съдебните органи и прокурорска отчетност.

В своето изказване Бойко Борисов подчерта значението на стратегическия диалог, чието начало било подготвяно в продължение на година и половина: „Накрая с президента Тръмп, в присъствието на вицепрезидента Пенс и държавния секретар Помпео, решихме България и САЩ да имат геостратегическо сътрудничество по много теми, защото те са важни както за България, за страните от региона, така и за САЩ”. И се похвали: „В следващите месеци ще имаме достатъчно високи посещения”.

Ето и казаното от премиера Борисов.

ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ

От коментара на Борисов излезе, че американската страна е взела присърце идеите му за енергетиката: „За първи път с президента Тръмп бяхме изцяло откровени и ясни, и той даде своите указания. Мисля, че към ден днешен ние се придържаме изцяло към това България да защити своя икономически интерес, и тук ключовата дума е стратегически газов хъб. Това означава, че България се върна на газовата карта от целта преди години на старата администрация ние да станем само клиент”. „Много от вас са се питали: ама, те защо не ни спират строежа на Балкански поток? Защото, той не е продължение на Турски поток. България изгражда своята собствена газопреносна система с най-мощните американски компресори. Реверсивна, да може да транспортира газ във всички посоки. Ако нямаш тръби и компресори, не можеш да си хъб”, обясни Борисов. Той подчерта, че Белия дом обърнал сериозно внимание на проекта „Белене”: „Аз съм много благодарен, че президента Тръмп за първи път не чете листчетата, които обикновено му се подготвят, а ме изслуша и вникна в това, че би могло, на фона на зелената сделка, която приехме в Европейския съвет, което означава, че в близките години относно въглищата ще има изключително тежки такси, колко важно би било България да развие своята ядрена енергетика”.

ВОЕННО СЪТРУДНИЧЕСТВО

Според Борисов „там са ни най-ясни отношенията, най-безпроблемни”. Той напомни за сделката за закупуването на американски изтребители за българските ВВС: „Това е една важна сделка. Тя показва цели, перспективи, принадлежност и истински натовски отбранителни способности”. И прогнозира, че „че в тази сфера най-бързо и най-лесно можем да продължим напред”.

ВИЗИТЕ

За първи път въпросът за отпадането на визите беше поставен от президента Тръмп”, обяви Борисов. По думите му в момента отказите за визи от американска страна били под 10% и това, както и безвизовият режим, договорен с Канада, щяло да допринесе за разрешаването на въпроса със САЩ. „Да се надяваме, че в рамките на година, година и нещо ще приключим и тази тема”, пожела си премиерът.

БЛИЗКИЯ ИЗТОК

„Ние ще се съобразим с решението на иракския парламент. Но нека не забравяме, че войските на НАТО, които са там, са по тяхно искане и те стабилизират така крехкото положение след войната. Това е нашата официална позиция”.

МИГРАНТСКАТА КРИЗА

„Гърция има огромни проблеми. В България имаме нулева миграция. Това го постигаме не само с нашите ефективни действия. Това е и на базата на двустранните ни отношения с Турция. Турската страна пази границата ни така, както и ние я пазим”.

ЛАСКАТЕЛСТВО

Борисов благодари на Херо Мустафа, която говори за кратко на български език, и се пошегува, че му се искало да пробва на английски, но след това всички щели да му се подиграват. „Българите обичат, ласкаят се, когато видят усилията на Велики сили да се отнасят с респект и уважение с нашия горд народ, защото сме и чепати малко, когато ни натиснат повече, отколкото можем да понесем”, каза той на посланика.

Още по темата