facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Боклукът по нашите пристанища предизвика трус и в Скопие

Управителят на фирмата, внесла отпадъци у нас, вече не е директор на най-голямото депо край Скопие
4 965

Случаят с десетките контейнери с италиански боклук, открити на пристанищата в Бургас и Варна, доведе до скандал в македонската столица Скопие. Горан Ангелов, който е управител на фирмата „Блацион“, внесла отпадъците в България, е бил отстранен от управата на най-голямото депо за отпадъци в Северна Македония "Дрисла", предаде БГНЕС.

Кметът на Скопие Петре Шилигов съобщи, че въпросното депо от днес е във владение на общината. “След девет години депото отново е наша собственост. Още утре Горан Ангелов ще бъде сменен и на негово място ще бъде назначен нов директор. Призовавам всички компетентни институции да влязат в депото и да извършат проверка на досегашния концесионер”, каза още Шилигов.

Междувременно от прокуратурата в Бургас съобщиха, че задържаните контейнери с боклуци били предназначени за фирма, занимаваща се с преработката им, базирана в Плевен. "20-те контейнера с отпадъци са внесени на 5-и септември миналата година. За 90 дни те са били складирани на пристанището, но получателят - плевенска фирма за преработка и третиране на отпадъци и до момента не ги е потърсил“, заяви окръжният прокурор Георги Чинев. По-рано обаче Горан Ангелов заяви, че сметта трябвало да отиде в ТЕЦ "Бобов дол" на Христо Ковачки. Това му било известно, защото заедно с друг македонски гражданин притежават 15% от „Блацион“ ООД. Останалата част била притежание на италианците Винченцо Трасари и Ецио Боче. Изпращачът на боклука пък е дружеството "Дентиче панталеоне". Сайтът "Биволъ" съобщи, че собственикът на въпросната фирма е бил задържан през 2009 в Италия като член на организирана престъпна група за незаконно изгаряне на токсични отпадъци.

От държавното обвинение обаче са категорични, че в контейнерите на бургаското и варненското пристанище няма опасни боклуци. "Установеното нарушение при вноса е несъответствие между декларирания отпадък и наличния" , каза зам.-директорът на бургаската полиция комисар Емил Павлов. Балите с отпадъци във Варна пристигнали месец след тези в Бургас. В 90-дневен срок фирмата получател трябва да насочи пратката за обмитяване и доставка, но това не се случва. Затова от митницата подават сигнал. "Тези отпадъци се различават от това, което е декларирано в митническата документация, а именно, че е следвало да бъдат пластмасови и каучук, но вътре в самите бали бяха установени различни други отпадъци като текстилни, стъклени и дървени", обясниха от районната прокуратура във Варна.

Продължават следствените действия, взимат се проби от всички контейнери, ще бъде поискана международна заповед за разследване, тъй като контейнерите идват от Италия.

ДЕПОТО В ПЛЕВЕН

През първите дни на януари МВР проведе мащабната спецакция в Плевен, при която беше проверено депо за отпадъци заради съмнения за незаконен трафик на 9000 тона смет. В последствие от прокуратурата заявиха, че площадката, стопанисвана от "Феникс Плевен ЕООД", "видимо" нарушава изискванията за съхранение на боклуци, а на разпит са били привикани четирима служители на РИОСВ - Плевен, които са изготвяли протоколите, че всичко е наред. Разследващите подозираха, че част от документите, с които фирмата е внесла боклука от Италия, удостоверяват неверни данни. Обвинения обаче така и не последваха. Вместо това премиерът Бойко Борисов се закани, че подобни акции предстоят на още 7 места. "Всеки, който мисли, че може да прави далавера на гърба на здравето на българските граждани, ще си понесе санкциите“, заплаши той.

ВНОС НА БОКЛУК

В началото на годината главният прокурор Иван Гешев разпореди проверка на абсолютно всички площадки, които се използват за съхранение и обработка на боклук. Първоначално се твърдеше, че разследването е свързано с акцията на италианските карабинери срещу калабрийската мафия Ндрангета и задържаният влак с 800 тона отпадъци, които според медиите на Апенините е трябвало да бъдат нелегално изгорени в нашата страна. В края на миналата седмица Гешев разшири тази проверка, като разпореди на на вътрешния министър и шефа на ДАНС да започнат да търсят боклук и в зоните на всички мини извън експлоатация. От държавното обвинение съобщиха още, че заместник-министър на околната среда и водите е разрешил на 6 декември да бъдат внесени 25 000 тона боклук от Италия.

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тонове пластмаса и умряла риба се събират в Места

20.05.2020

67 1
Без видео не мога

07.05.2020

Г-н БАЛЕВ

1479 4
Бавното правосъдие е срам за майстора - прокуратурата

13.05.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

1636 2

Коментари

Жозефа
снимка на Жозефа

Боклукът по нашите пристанища

 

ВНОС НА БОКЛУК

 

bokluk

vulg.
1. dunghill.
2. filthy place.
3. something disagreeable or undesirable, piece of *shit.

Domi

Сега и Ковачки няма нищо общо и няма договор за изгарянето им....балите хващат крака и сами отиват до пещите...сега ако се провери от септември какво гори ТЕЦА и колко енергия е продал на дружеството оператор...и това че Ковачки има май 5 Топлофикации......

Абе кой стой/наднича зад К-ки?????

MAPOH

Грета Тунберг трябва незабавно да бъде запозната със случая. Така цял свят ще научи за безобразията с боклука в България...

Johnny2965

Ако си мислите, че по света асоциират България с нещо по-добро от боклук - лъжете се. Изключвам чужденците, които са посетили България. Част от тях са открили и положителни неща и дори са станали приятели на България.

bay Dragan

Спомняш ли си г-н Гешев, едно време имаше една голяяяяяяяма купчина захар на Бургаското пристанище?

И докато се чудихте законна ли е , не е ли, то взе та заваля един дъжд, ама дъжд да видиш .

Разтвори я на шербет и я отнесе в морето.

Domi

Бяха 100 000 тона и дъжда ги изми така както бяха складирани на пристанището и от тогава в Бургаското пристанище ловим риби с диабет ....

според следствието...

и на Гришата бизнеса потръгна....абе има ли поне един читав в Татковината всите измамници...

nebenebe

Съгласен съм боклукът да остане, при условие че изнесем топтан нашите политикани къмто Италия. Там бързо ще ги превъзпитат. Не ги щем обратно, да се плицикат там.

Дъбест

Дори може да ни ги върнат като боклук, да ги палнем в някоя пещ на Ковачки

марк

 

 

 

                           Боклукът по нашите пристанища предизвика трус и в Скопие

 

 

                                           Вселенски трус може да предизвика  но ний си го обичаме . Боклука де .

Чичо Гошо

най-голямото депо за отпадъци в Северна Македония "Дрисла"

Много интересно решение за име на депо... 

fisherman

Препоръчвам ви да го изгледате, много е актуално.

https://www.dokumentalni.com/archives/11461

 

Боклуците може и да идват от Италия, но не е задължително да са само техни. В област Кампания  80% от земеделската земя е  заразена от тежки метали и отровни химикали, дори радиоактивни елементи от Германия са внасяни за да ги заравят под земята.А боклуците от Франция минават през бившите им африкански колонии.Чуйте какво казва един италянец за това:

"Мафиите,  Каморите отдавна са разбрали едно нещо - че вече не е нужно да корумпират политиците.Просто трябва да заемат местата им.Днес тези хора са в парламента, областната управа и в местните институции".

/Всяка прилика не е случайна/

Нашия убавец преди време се хвалеше, че имало големи приходи в хазната от контрабанда на цигари, след това говореше само за контрабанда, а в последно време не обелва и дума  за тая контрабанда.

Защо ли?

майор Цепеняков

"В последствие от прокуратурата...".

Качествената журналистика пише "впоследствие".

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Има един стар италиански филм с Фабио Тести -"Пътя на наркотика".

СЕГА, гледаме "Пътя на Боклука".

:)

Влез или се регистрирай за да коментираш

×