Медия без
политическа реклама

Боклукът по нашите пристанища предизвика трус и в Скопие

Управителят на фирмата, внесла отпадъци у нас, вече не е директор на най-голямото депо край Скопие

Случаят с десетките контейнери с италиански боклук, открити на пристанищата в Бургас и Варна, доведе до скандал в македонската столица Скопие. Горан Ангелов, който е управител на фирмата „Блацион“, внесла отпадъците в България, е бил отстранен от управата на най-голямото депо за отпадъци в Северна Македония "Дрисла", предаде БГНЕС.

Кметът на Скопие Петре Шилигов съобщи, че въпросното депо от днес е във владение на общината. “След девет години депото отново е наша собственост. Още утре Горан Ангелов ще бъде сменен и на негово място ще бъде назначен нов директор. Призовавам всички компетентни институции да влязат в депото и да извършат проверка на досегашния концесионер”, каза още Шилигов.

Междувременно от прокуратурата в Бургас съобщиха, че задържаните контейнери с боклуци били предназначени за фирма, занимаваща се с преработката им, базирана в Плевен. "20-те контейнера с отпадъци са внесени на 5-и септември миналата година. За 90 дни те са били складирани на пристанището, но получателят - плевенска фирма за преработка и третиране на отпадъци и до момента не ги е потърсил“, заяви окръжният прокурор Георги Чинев. По-рано обаче Горан Ангелов заяви, че сметта трябвало да отиде в ТЕЦ "Бобов дол" на Христо Ковачки. Това му било известно, защото заедно с друг македонски гражданин притежават 15% от „Блацион“ ООД. Останалата част била притежание на италианците Винченцо Трасари и Ецио Боче. Изпращачът на боклука пък е дружеството "Дентиче панталеоне". Сайтът "Биволъ" съобщи, че собственикът на въпросната фирма е бил задържан през 2009 в Италия като член на организирана престъпна група за незаконно изгаряне на токсични отпадъци.

От държавното обвинение обаче са категорични, че в контейнерите на бургаското и варненското пристанище няма опасни боклуци. "Установеното нарушение при вноса е несъответствие между декларирания отпадък и наличния" , каза зам.-директорът на бургаската полиция комисар Емил Павлов. Балите с отпадъци във Варна пристигнали месец след тези в Бургас. В 90-дневен срок фирмата получател трябва да насочи пратката за обмитяване и доставка, но това не се случва. Затова от митницата подават сигнал. "Тези отпадъци се различават от това, което е декларирано в митническата документация, а именно, че е следвало да бъдат пластмасови и каучук, но вътре в самите бали бяха установени различни други отпадъци като текстилни, стъклени и дървени", обясниха от районната прокуратура във Варна.

Продължават следствените действия, взимат се проби от всички контейнери, ще бъде поискана международна заповед за разследване, тъй като контейнерите идват от Италия.

ДЕПОТО В ПЛЕВЕН

През първите дни на януари МВР проведе мащабната спецакция в Плевен, при която беше проверено депо за отпадъци заради съмнения за незаконен трафик на 9000 тона смет. В последствие от прокуратурата заявиха, че площадката, стопанисвана от "Феникс Плевен ЕООД", "видимо" нарушава изискванията за съхранение на боклуци, а на разпит са били привикани четирима служители на РИОСВ - Плевен, които са изготвяли протоколите, че всичко е наред. Разследващите подозираха, че част от документите, с които фирмата е внесла боклука от Италия, удостоверяват неверни данни. Обвинения обаче така и не последваха. Вместо това премиерът Бойко Борисов се закани, че подобни акции предстоят на още 7 места. "Всеки, който мисли, че може да прави далавера на гърба на здравето на българските граждани, ще си понесе санкциите“, заплаши той.

ВНОС НА БОКЛУК

В началото на годината главният прокурор Иван Гешев разпореди проверка на абсолютно всички площадки, които се използват за съхранение и обработка на боклук. Първоначално се твърдеше, че разследването е свързано с акцията на италианските карабинери срещу калабрийската мафия Ндрангета и задържаният влак с 800 тона отпадъци, които според медиите на Апенините е трябвало да бъдат нелегално изгорени в нашата страна. В края на миналата седмица Гешев разшири тази проверка, като разпореди на на вътрешния министър и шефа на ДАНС да започнат да търсят боклук и в зоните на всички мини извън експлоатация. От държавното обвинение съобщиха още, че заместник-министър на околната среда и водите е разрешил на 6 декември да бъдат внесени 25 000 тона боклук от Италия.

Още по темата