Quantcast
Бобоков показа СМС и с Борисов за либийския танкер | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Бобоков показа СМС и с Борисов за либийския танкер

За прокуратурата подобна кореспонденция с президентския съветник е търговия с влияние, а с премиера - не
Обновена
17 836
 btvnovinite.bg

Бизнесменът Пламен Бобоков е имал кореспонденция за скандала със задържания либийски танкер "Бадр" не само с президентския съветник Пламен Узунов, но и с премиера Бойко Борисов. В ефира на Би Ти Ви той показа СМС до премиера  от 31март 2019 г., че България има голям проблем с кораба и че ще стане голям международен скандал. Веднага след това той се срещнал с Борисов, който взел мерки, обадил се на либийския си колега и дори се видял с него.

Въпреки че прокуратурата разполага с тази кореспонденция, тя не я оповести, както направи със СМС-те на Бобоков с Узунов. Не е ясно и защо за държавното обвинение разговорите между Бобоков и Узунов са търговия с влияние, а тези с Борисов - не, още повече, че за разлика от президента, премиерът публично се намеси в скандала. 

Текстът на изпратеното от Бобоков съобщение до премиера гласи: "Добро утро, бос! Задава се голям проблем с Либия, моля те да се видим за 10 минути и ти ще си прецениш. Много те моля, въпросът е много сериозен. Аз от утре до 9-ти няма да съм в БГ, затова давам зор". Борисов пита: "Какво е станало"?. Бобоков отговаря: "За кораба!!!", и след това Борисов веднага го приел.

Бизнесменът уточни, че нарича Борисов "бос", защото е "бос" на държавата, началника. "Очевидно се познаваме отдавна", допълни Пламен Бобоков, но уточни, че не е близък с премиера.

Бобоков потвърди, че разпространената от прокуратурата негова кореспонденция с Пламен Узунов е автентична и той не вижда никакъв проблем в нея. Бобоков подчерта, че той няма телефонния номер на президента. Интересното е, че в чата си с Пламен Узунов той пита дали да се обади на "началника", а прокуратурата направи всичко възможно да внуши, че в случая става дума за президента.

"Какво лошо съм направил аз, като съм се опитал да спася България от огромен международен скандал ?!", коментира Пламен Бобоков и уточни, че интересът му бил инспириран от негови бизнес интереси в Либия.

Бобоков изрази недоумението си как никой в България не иска да разследва мафията, която се опитва вече 2 години да превземе танкера "Бадр". 

Бизнесменът обясни, че е предоставил телефона си на прокуратурата доброволно още на 28 май. Той не отрече, че е лобирал за назначаването на окръжен прокурор на Русе и на посланици. Според него всичко в държавата се случва "с връзки", но той не кадрувал, а просто е препоръчвал най-добрите хора.  Бобоков отново повтори, че не става дума за търговия с влияние, а за препоръчване на хора, но препоръките му не са били взето под внимание. "Нямам повдигнато обвинение за търговия с влияние, аз съм само свидетел", заяви бизнесменът.

Що се отнася до изказването на главния прокурор, че са навързани като "свински черва", Бобоков заяви, че "господин Гешев може да има много сериозни обвързаности, като гледам какво се случва в страната, за които можем само да гадаем".

"Не съм очаквал подобно поведение от държавен орган, който трябва да спазва законността в България. Изцепките на прокуратурата са в стил "Боливуд продъкшън". Ние нямаме нищо общо с италиански боклуци и такъв внос. Ние внасяме само скрап. От 20 години имаме рециклиращ завод, а от 10 имаме три такива завода. Боклуците в Червен бряг не са наши. Това е абсурдно. Естествено, че може да намериш всякакви видове отпадъци. Това какво общо има с нас. Ние имаме 5,5 процента отпадък и те се предават за по-нататъшна утилизация по всички закони", коментира той вчерашната акция на прокуратурата. Той все пак уточни, че не се занимава лично с тази тема, както и че от няколко години насам дават боклука на фирми, които да се оправят с него в България.

Бобоков разкри, че в 64 от 66 тома с доказателства на държавното обвинение никъде не се споменава неговото име.

"В другите два тома са свидетелски показания. Истината е, че брат ми като изпълнителен директор е разписвал документи и договори, но те са съобразени с европейското и българско законодателство. Той е задържан в изключително тежки условия и не се проявява никакъв хуманизъм към човек, който 28 години е правил бизнес в България. Веднъж го видях в съда и отвреме-навреме ми звъни по стационарен телефон. Липсата на доказателства срещу нас е причината за тази истерия в прокуратурата. Чатове, снимки - всичко това е насочено да втълпява какви черни и лоши хора са Бобокови", каза бизнесменът.

"Тези хора не могат да ни хванат, защото не зависим от държавни поръчки. 1 процент от нашия бизнес са държавни поръчки. Корупцията е там, където са държавните поръчки. Не е в експортния бизнес, какъвто е нашият. Бизнесът на "Монбат" е 220 милиона евро с 25 милиона евро брутна печалба годишно. Кой би рискувал такъв бизнес заради едни 600 000 евро", попита риторично Бобоков.

ПРОКУРОРСКИ ОТГОВОР

Само час след изявлението на Бобоков от пресцентъра на спецпрокуратурата разпространиха съобщения на бизнесмена към президента Румен Радев. На 29 септември 2019 г. Бобоков пише: "Привет от Монровия! Сенатът гласува вчера нашата концесия и Приста Порт е вече официален концесионер на пристанище Бюкянън в следващите 25 години!......Президент Джордж Уеа много би се радвал да се види и запознае с теб! Ето защо е необходимо и сериозно назначаване на посланик в Нигерия с акредитация в Либерия! Успех на предстоящия голям форум в Ню Йорк и огромни благодарности за подкрепата! Пратил съм координатите, ако има нужда от нещо съм на линия 24/7!".

Президентът и бизнесменът си разменят и други съобщения, които обаче са заличени от прокуратурата. От държавното обвинение прилагат и разпечатка от изходящи и входящи съобщения от телефона на Бобоков, от която става ясно, че си е писал със съпругата на президента Десислава Радева. "Горното се публикува и с оглед поредно изнасяне на неверни твърдения в ефира на национална телевизия. Анализът на информацията, съдържаща се в изготвената експертиза и приложенията към нея, продължава", посочват от прокуратурата.

Главният прокурор Иван Гешев от своя страна заяви, че дори не се е запознал с публикуваните от прокуратурата смс-и между Бобоков и президента. Той коментира пред журналисти в Гоце Делчев, където се провежда поредната акция срещу битовата престъпност, че не е видял и какъв чат с премиера е показал Бобоков, защото "не следи творческата дейсност на обвиняеми и подсъдими лица". "Те могат да си извадят различни версии, че са били дисиденти и са почнали от Магурата. Аз не помня г-н Желю Желев и г-н Дертлиев да са започнали от Магурата. Могат да излязат и с версията, че са водили протестите срещу мръсния въздух в Русе. Други излагат теории за джуджета. Не дай си боже да стигнат до 10-те малки негърчета - неполиткоректно заглавие", продължи Гешев. 

Главният прокурор съобщи още, че материали по делото срещу Пламен Бобоков за боклука са отделени в друго дело срещу огранизирана престъпна група за търговия с влияние. На въпрос дали ще има повдигнати обвинения Гешев отсече: "Искате да окажа въздействие върху наблюдаващите прокурори. Аз нямам мнение върху този въпрос". "Бобоков е обвиняем и невинен до доказване на противното. Всички осъдени, не говоря за Бобоков, защото той още не е осъден, а може и да не бъде, ще кажат в интервю, че са репресирани от прокуратурата", обясни също главният прокурор.

По негови думи проблемът на българската прокуратура бил в това, че в затворите има основно социално слаби лица, а не влизат хора с пари и власт, въпреки че там им е мястото. "Разликата е и още една. Ромите в затворите или други социално слаби хора, не разполагат с техния финансов ресурс да плащат на ваши колеги от медии, на политици, да се явяват по студиа, да плащат на скъпоплатени адвокати", отбеляза Гешев.

"Хора, които построиха цяла държава, заводи, станаха на техен гръб милионери за една вечер. Нарязаха се заводите, открадна се всичко и сега са преследвани и репресирани. За Божков знаете ли к'во е? Цяла България знае. Знаете ли какъв е пътят? Всички знаят! И сега той е канонизиран от тези медии, свързани с подсъдимия Прокопиев, свързани с подсъдимия Донев. Съветвам българските граждани да гледат кой какво прави, а не да гледат кой какво пише", каза още Гешев.

Президентът: Прокуратурата да публикува веднага целия чат

Държавният глава Румен Радев призовава прокуратурата да публикува   с Пламен Бобоков, съобщават от прессекретариата на президента.

Селективното публикуване на отделни съобщения от г-н Пламен Бобоков до държавния глава без отговорите на президента създава внушения за нещо скрито и нередно. В обществен интерес е прокуратурата да публикува целия чат между президента и г-н Пламен Бобоков.

Бобоков: Дали пък не е от телефона на Президента?

Това, което казах и продължавам да твърдя е, че нямам телефоните на Президента в устройствата, иззети и задържани от Прокуратурата, а не че не го познавам или не съм си писал с него. Това становище на Пламен Бобоков по отношение твърденията на Прокуратурата, че е излъгал за чатовете с Президента, беше разпространено вечерта.

"Въпросът който увисва в пространството и никой не желае да зададе е: Тогава от чий телефон, след като не е от моя, са взети въпросните щедро разпространявани чатове? Дали пък не е от телефона на Президента?“, пише още в становището.

Още

Бобоков обжалва нареждането да даде принудително отпечатъци и ДНК

02.06.2021

РАДА НИКОЛОВА

4812
Окончателно: Съдът обяви ареста на Пламен Бобоков за произвол
Бобоков и президентският съветник Узунов съдят прокуратурата

16.03.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

9241