Медия без
политическа реклама

БНБ: Парите от прокурорския удар не са за сватби и кръщенета

Експертиза подкрепи обвинението срещу двамата печатари

22 Март 2021
Според БНБ става дума за неистински парични знаци.
Според БНБ става дума за неистински парични знаци.

Техническа експертиза на Българската народна банка установи, че фалшивите пари, които бяха иззети преди седмица при шумната акция на полицията и прокуратурата, действително представляват неистински парични знаци, а не просто реквизит за партита. Това съобщиха от пресцентъра на Софийската градска прокуратура.

В заключението на експертите се казва, че серийните номера на банкнотите с номинал от 100 долара са направени на цветен лазерен принтер и съдържат поредица от две букви, седем цифри и една буква, за разлика от броя на цифрите при истинските банкноти, които са осем. Така напечатани, те са в разрез с реда и изискванията за възпроизвеждане на т.нар. „реквизитни пари“. Съгласно действащата нормативна уредба за щатската валута, както и нормативната уредба за евро банкнотите, „реквизитните пари“ трябва да са с размери ясно различими от тези на оригинала, да са отпечатани едностранно, върху изображенията да не се имитират защитни елементи като нишка, воден знак и други. В случая иззетите банкноти са отпечатани двустранно, притежават сериен номер и са с два защитни елемента - нишка и воден знак.

Техниката за отпечатването на фалшивите пари, предмет на престъплението, е идентична с тази при производство на истинските парични знаци, сочат събраните до момента писмени доказателства. По данни на прокуратурата единият от обвиняемите е изпълнявал длъжността „печатар“ съгласно трудов договор с търговско дружество с едноличен собственик на капитала - висше учебно заведение. Халето, в което е открита печатарската машина, е отдадено под наем на фирма, чийто управител в бивш ректор на ВТУ „Тодор Каблешков“, твърди държавното обвинение. Освен това БНБ е установила, че иззетите пари са с идентичен начин на изработка с банкноти, които са предмет на престъпление по друго досъдебно производство, водено за разпространение на неистински парични знаци в големи количества.

  

Откритите фалшиви пари при шумната акция на полицията и прокуратурата не били предназначени за престъпна дейност, а само да се използват като реквизит за сватби и кръщенета.

"Сега" припомня, че преди седмица двамата обвиняеми по делото за изготвяне на неистински парични знаци бяха освободени от ареста с най-леката мярка за неотклонение "Подписка". Първоинстанционният съд се съгласи с доводите на защитата, че става дума за реквизитни пари, а откритата печатарска машина чисто технически нямало как да печата фалшификати, тъй като е произведена през през 1987 г. За съдебния състав остава недоказано, че откритите банкноти не са само печатни копия, като отчита, че парите не са изготвени на хартия, близка до оригиналната, а именно на незащитена хартия (водните знаци, нишки и власинки са отпечатани, а не са вградени в хартията).

Мъжът и жената бяха задържани, след като разследващите разкриха печатарска машина в помещение на Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“ в София, което е било отдадено под наем. В дома на обвиняемата пък са намерени 1 800 000 фалшиви долара. От прокуратурата съобщиха на брифинг, че имат подозрения за сериозна схема за трафик на фалшиви пари към Украйна и Западна Европа. Мъжът и жената приемали поръчки за печатане на парите, като получавали около 10% от стойността на поръчката.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата