Quantcast
Радев към Методиев: Не мога да се разпилявам по кадрови въпроси | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Радев към Методиев: Не мога да се разпилявам по кадрови въпроси

Президентът ще внесе конституционни промени, но в следващ парламент
Обновена
15 832
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Президентът Румен Радев на влизане в сградата на Института по молекулярна биология към БАН, където той бе на посещение днес.

"Политическият дневен ред е толкова наситен, даже критичен, че не можем да си позволим точно в този момент да го разпиляваме с каквито и да са кадрови въпроси". Така президентът Румен Радев коментира във вторник освобождаването на началника на кабинета си Калоян Методиев и заявеното от него пред Би Ти Ви снощи, че е напуснал, тъй като е "явно е засегнал егото му".

Според президента двамата нямали различия по темата за консултациите за промени в Конституцията, които президентът инициира. "Няма как да има различия, всеки един в президентството спомага за реализацията на моите политики. Що се отнася до конституционните промени и това, че те трябва да бъдат обсъждани първо с партии, виждате как най-голямата партия с най-голям и финансов, и човешки, и административен ресурс внесе недоносче, подигравка към правото в България, предложение за Конституция. Аз избрах другия подход“.

Радев обяви и намеренията си да внесе промени в основния закон след парламентарните избори. "Ще ги внеса, когато българският парламент придобие отново легитимност, т. е. след избори", посочи той.

Президентът заяви още, че никога не е снемал доверието си от лидера на БСП Корнелия Нинова и продължава да я подкрепя. На въпрос дали има критики към работата на опозицията Радев, обяви: "Отдавна съм заявил, че моите критики са към тези, които управляват. И когато управляват неефективно, когато не управляват и разпиляват ресурсите, не в интерес на народа, винаги ще критикувам. Когато БСП вземе властта, разбира се, аз ще критикувам там, където виждам, че нещата не се вършат добре".

ПРАЗНЕНСТВОТО НА НИНОВА

"Конкретният повод за напускането ми на президентската институция беше мое посещение на тържество на Боровец, където Корнелия Нинова празнуваше победата си на избора на лидер на БСП", обяви по-рано Калоян Методиев в първото си интервю пред Би Ти Ви  след освобождаването му от поста. Той даде и разяснения как е протекъл разговорът държавния глава. "Имахме разговор на сутринта с президента, на който той ми каза, че не може да продължаваме така и аз после подадох оставка. И за да няма колебания в мен, публикувах съобщението си във Фейсбук. Явно съм засегнал егото на Радев", обясни Методиев.

"Самата Нинова ме покани на празненството, с нея се познавам отдавна. Пълнолетен човек съм и нося отговорност за постъпките си, не съм убил някого. Не съм казвал на Радев, че ще посетя празненството", допълни той.

"Днес чухме поредното президентско обръщение - такова трябва да се прави рядко и да има резултат", коментира още Методиев, като даде да се разбере, че е имал различия с Радев и по медийните изяви и изобщо политиката, която води президентът.

"Между Боровец и Правец избирам Боровец. Командният стил ми е чужд", каза бившият шеф на президентския кабинет. Той коментира и антиправителствените протести. "Агресията винаги капсулира, протестът трябва да е кохерентен. А той вече не е автентичен", смята той.

"Нещата в политиката не са такива, каквито изглеждат, наподобяват айсберг, 90 процента е под повърхността", загатна обаче той за следващи свои разкрития.

 

153

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Радев: Развитието на България не е само полагане на тръби и асфалт

19.10.2020

Обновена

3236 121
Държавните органи си прехвърлят топката за е-вота

19.10.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1281 6
Нинова обяви организационна реформа в БСП

18.10.2020

Обновена

1937 16

Коментари

Страници

Жозефа
снимка на Жозефа

 "Имахме разговор на сутринта с президента, на който той ми каза, че не може да продължаваме така и аз после подадох оставка. И за да няма колебания в мен, публикувах съобщението си във Фейсбук.

 

Гледах го това момче. Президентът му е казал, че го освобождава, дал му е възможност да си подаде оставката, а то побързало да  обяви второто във фейсбук, за да изглежда като първо. Та чие его е засегнато?  И наясно ли е това момче каква е работата и какво не е позволено на началника на кабинета на който и да е президент? 

И Цветанка, като видя колко е приказливо и несъобразително момчето (ми не мога да го нарека мъж), го подкара из жълтините. 

 

Сгрешил е президентът, като го е назначил, но съвсем правилно го е разкарал. 

 

Впрочем, Калоян Методиев дава своята версия за различията, но цялото му представяне по телевизора оставя впечатлението, че ходенето на празненството на Нинова не е причината да бъде освободен, а само повод, последна грешна стъпка. 

 

pasamaz

👍

maestrata

Спечелил е търг за начканц и има право!Хвала!👴👶🐾

Светозар

И аз го гледах това момче и си помислих как може г-н Президента да назначи такава проста пръчка за шеф на кабинета си ?!?

Flamand

Сгрешил е президентът, като го е назначил, но съвсем правилно го е разкарал. 

A Нинова като го е завела на тържеството на Боровец?

Доц.Трътлев

Вероятно Нинова го е натрапила на Радев. Момче - връзкарче.

cymen

Как няма достойнство този, бре. Мъже, а баш като кърджалийски утки. Радев може да не е бил прав, ама това да ходиш да клепаш човек, с който си работил се прави само, ако си станал свидетел на престъпление. Заради такива идиоти тези на върха на пирамидата психясват и параноясват.

II

Как няма достойнство този, бре.

Ми Цв. Цв. няма да е сам, я?

TheOwl
снимка на TheOwl

Пуснал си е оставката, поискал е входящ номер, след което е споделил във фейса. 

Ерго, напуснал е. 

 

Rendeto

Начи избрал си е Нинова човекът, не ще Радев ...

Ех при тая Нинова няма ни един мъж "а баш като кърджалийски утки

 

Абе, нещо не разбрах, защо това да е грешна стъпка на Коко Методиев, да отиде при Нинова ..?

Да не би нещо тия приказки за президента и комунделската опозиция на Нинова да са верни?

Ей, мръсници излязоха всички, Нинова ги направи кой евродепутат, кой президент, а те сега и плюха на суратя.

Каскет
снимка на Каскет
Rendeto

@

Абе, нещо не разбрах, защо това да е грешна стъпка на Коко Методиев, да отиде при Нинова ..?

Да не би нещо тия приказки за президента и комунделската опозиция на Нинова да са верни?

Ей, мръсници излязоха всички, Нинова ги направи кой евродепутат, кой президент, а те сега и плюха на суратя.

Много точно! Радев е един самонадеян индивид и говорител на своите ъдвайзъри. С други думи - марионетка в ръцете на екс-ДС работниците в президенството, които Му бяха наложени от гаулайтерите на изгладняващото и изритано малцинство в политическия елит на БКП, яко свързани със структурите на Масква в Република България.
Значи, дъ президентин/ът може да плюе по който си иска и дудукаритатът да ръкопляска, а когато някой изкара кирливите Му ризи на показ, става лош човек.
Това, че някой е казал нещо срещу Чорапа, лошо ли е, или и там играе "законодателството" на омертата, сиреч - Чорапът може да храчи и фърля слюнки, а Него никой не трябва да закача.
Направете го светия. То затъ св*.о.з.ген. президент все още няма.
---

* -- св. да се чете "свети"

скайспирит

Рядко мазен тип. Сега ЦвЦв и Бойче ще се избият кой пръф да го прилапа за да снесе нещо от кухнята на Радев. 😁

Лорт Каспичан
снимка на Лорт Каспичан

Мдам поредно доказателство ,че нее катър на  бсп  а на цру  

във всеки случай  онд е позор!

ЛюдоедкаЭллочка

Откъде ги копат тези седесарски дебелочревни екскременти? 

Тъмносинята Нинова събира от кол и въже цялото седесарско войнство под бледорозовите знамена на БСП.

 

Калоян Методиев от Уикипедия, свободната енциклопедия:

Политическа дейност От 2001 г. до 2003 г. е международен секретар на Младежкия съюз на демократичните сили (МСДС). Представлява партията в Младежката Европейска народна партия. На 30 ноември 2003 г. е избран с квалифицирано мнозинство за председател на МСДС на III Национална конференция на организацията във Варна. [2] В периода 2004 – 2006 г. е зам.-председател на Демократични европейски младежки общности [3], седалище Копенхаген. На парламентарните избори през лятото на 2005 г. е водач на листата на ОДС за област Търговище. [4] [5] На 9 ноември 2005 година напуска СДС с шумен скандал заедно с по-голяма част от членовете на НИС на МСДС и областните председатели на организацията. [6]

TheOwl
снимка на TheOwl

Поредният предател ... да се чуди човек, кой му ги назначава такива едни ?!

ИвКо

 Не съм казвал на Радев, че ще посетя празненството", 

 Направил е груба и непростима грешка, иначе в изказването на Методиев не виждам нищо осъдително, откровено казва как вижда нещата, не забелязвам никакви обиди към Радев. 

Льо Клер

Храни куче, да те лае! 🐶🍲

Каскет
снимка на Каскет
Положително ще има и Баце-Каскетен вариант на Empire strikes back.

Ше фърчат каскети, тикви, пагони, яйца, камнье в комбинация с компромати, записи на несъществуващи разговори, фотки в ориджинал, мафиЙ, подмолни течения и каквото си изберете.

Шоуто предстои. Гледайте го !

Все пак има егзит от създадената ситуация и той е само ЕДИН - тотална забрана за политически лайф в България и директно управление от ЕС и НАТО.

Всички останали варианти - БКП-БСП-ДПС-ГЕРБ бяха разиграни. Неква друга политическа оферта за управление?!

Моля! Чакаме ф захлас.

фортинбрас

Калоян Методиев - Конкретният повод за напускането ми на президентската институция беше мое посещение на тържество на Боровец, където Корнелия Нинова празнуваше победата си на избора на лидер на БСП

Кал Метод има пълно право публично да се ожали, като жертва на егоцентризъм. Проблемът е когато това се прави от егоцинизъм и под прожекторите на Апологет на Детерминизма.

В Методологията на „свободната воля” и Адам е сътворен от кал, но Баща му не е бил майстор на грънци.

indiec

И аз мисля, че е грешка дето е ходил в Боровец без да се съветва (по-скоро да иска разрешение) с президента. Това посещение носи политически подтекст и ако не може да го съобрази значи не става за работата за която са му плащали.

Желанието му да се окаже прав при всяко обстятелство не прави добро впечатление. Вероятно има и други причини за оставката/уволнението му, но анонимното ходене в Боровец е преляло чашата.

Доброто в случката е, че става по-ясно кой какъв е.

тютюн

Аз снимки от партито на Нинова не видях, доста частно ще да е било. Но снимка на Радев с Гергов и Лечева в еди кой си хотел, току преди избора на председател на БСП, видях. 

АдМин

Така е, всички видяхме.

 

Имам едно питане обаче - не могат ли нашите висши политици да загърбят лични приятелства и другаруване, кумуване, сватуване и пр. в рамките на мандата, за който са избрани да изпълняват обществени функции? 4-5 години са това в крайна сметка, след това могат да му отвържат края...

Ако пък не могат, да не се хващат на туй хоро

Каскет
снимка на Каскет
Само не пробутвайте "ФорУМно правителство", щото и този вариант сме разигравали.
Magi

Правилно го е уволнил . Не може да си началник на кабинета на Президента и да отидеш на купон на лидер на партия, без да си уведомил или съгласувал с Президента. За съжаление Президентът си е разпуснал апарата. Някой да помни през двата мандата на Президента -Първанов негови служители да са се веели по студията и да са давали интервюта? Не! За 10г Вице Президентът Марин се яви 3пъти и то в предизборната кампания и то винаги съгласувано с Президента. Някои служители сега забравят , че Президентската институция е самият Президент, всички от администрацията са служители които да му помагат за изпълнение на конституционните му правомощия.

Slava
снимка на Slava

На хилав президент съветниците му виновни.

тютюн

Ей този президент. Се калпави кадровите му назначения, па той един убав, умен и справедлив. Около президентът има преди всичко посредственост. Да ти стане жал за адептите му тука. 

Slava
снимка на Slava

"Попита ме дали съм бил на тържеството, каза "не може да продължаваме така". И аз казах, че си подавам оставката. Написах я, входирах я - явно съм засегнал егото му", заключи Калоян Методиев по бТВ. И обобщи: "Между Правец и Боровец, аз без колебание съм избрал Боровец". Той употреби метафората заради собственото си присъствие на банкета на соцлидерката в Боровец и сравнението с гостуването на Румен Радев и жена му на сватбата на сина на Илияна Йотова в Правец, където президентската двойка седна на една маса с Георги Гергов и Весела Лечева.

Методиев призна, че двамата с Радев са имали сериозни различия през последните месеци, а президентът не е обсъждал с него въпроса с оставката на кабинета, както и много други неща.

Политологът изведе и друга причина за разнобой между неговата визия каква трябва да е президентската институция и реалността на "Дондуков" 2, където царува командният стил.

"По кадровата политика сме имали разминавания", каза Методиев, като разкри, че е искал повече млади хора да влязат в президентството, но явно не е бил послушан. "Моята визия за институцията би била друга, по-модерна, с акцент върху правомощията, с повече пиар, с каузи, с привличане на инвестиции. Това са дрехите на Конституцията, не можеш да излезеш от тези дрехи, колкото и да искаш", отсече Методиев.

"Командният стил ми е чужд, предпочитам университетския", заключи бившият началник на кабинета на Румен Радев, описвайки как стоят нещата в президентската администрация.

Методиев посочи, че Конституцията ясно е определила какви са правомощията на държавния глава с представителни функции и той е искал Радев да се придържа именно към конституционните "дрехи".

"За мен институцията трябва да е равноотдалечена от всички партии. Не може да слагаш всички в кюпа - всички партии са лоши. Ние сме парламентарна демокрация, така сме конституирани по Конституция. Спрямо този документ функционира държавата. Конституционни промени без политическите партии са хабене на енергия", очерта едната линия на разногласие с президента бившата му дясна ръка. Според него президентът трябва с всяко свое изказване да дава надежда. "Не може да правиш обръщения постоянно за всичко, обръщението трябва да се прави рядко и да отекне", коментира той поредното изявление на президента днес, по повод намерението му да наложи вето върху Изборния кодекс.

Методиев потвърди, че е изкарал коронавирус още в първия ден на протеста и намекна, че може доста неща да каже относно първите дни на протестите. Попитан какво има предвид, политологът отговори: "Нещата в политиката не са такива, каквито изглеждат, защото видимата част е твърде малка, тя е само 10%. Невинаги това, което виждаме, е така. Нещата винаги рано или късно се разбират". Според Методиев с днешна дата протестът "вече не е дотам автентичен".

Методиев заяви, че подкрепя протестите, но само тяхната мирна форма, не и агресията. "Протести с насилие и агресия категорично не, особено с акции, като превземане на парламента. Не виждам смисъл да бутнем кордона и да влезем в парламента, ще потрошат, ще запалят...", изрази той негативното си отношение към сблъсъка с полицията от страна на демонстрантите. Агресията винаги отблъсква и капсулира, вместо да приобщи хора от периферията. "За мен протестът трябва да е легитимен, умерен, кохерентен", изрази виждането си той.

 

pasamaz

Е, колко да го препечатваме ?? При положение, че го има и на видео. Махленски лафове "Боровец-Правец" няма как да станат по смислени и логични. Защото в Правец е лично мероприятие (сватба) на сина на Йотова, която ти се явява вицепрезидент и заместник на Радев. Чувствай се фрий да ни светнеш какво е Боровец. Няма как шефа на кабинета ми да ходи на дружбашко парти на партиен бос победил вътрешната си опозиция и то без да ме пита. Елементарна политическа култура и зрялост на възприятията. А Радев пак настъпи мотиката като го е оставил да си пусне оставка. Тоя си е за уволнение отвсякъде.

KTP

За мен институцията трябва да е равноотдалечена от всички партии...

 ... и затова отидох на купона на Нинова! Нале? 

 

Слава, вие привържениците на ГЕРБ наистина сте лишени от критично мислене. Гледате и не виждате. Четете и не разбирате. То затова на Борисов му е лесно да ви баламосва сутрин, обед и вечер по три различни начина със напълно противоречащи си твърдения... просто няма никаква опасност да проблесне критична мисъл и някой да си каже "Чакай бе, нали преди каза обратното...", не, няма, чува се само едно доволно блеене... беее, беее... баси трагедията... 

pasamaz

Сторм, що бичиш спам ?? Гергов ли е мафията ??? Все си мислех, че той получава пари от мафията (за едната варненска дупка, примерно), но няма общо с трафик на цигари, не са го сочили, че краде чужди фирми, няма общо с обществени поръчки. Айде не се излагай !

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш