Медия без
политическа реклама

Бил Браудър: България не може да прилага собствените си закони

Бащата на закона "Магнитски": Преди нямах мнение за България, сега е негативно

26 Февр. 2023
Уилям Браудър
Уилям Браудър

Изваждането на втори списък със санкционирани лица по закона "Магнитски" показва, че България не може да прилага собствените си закони, посочи Уилям (Бил) Браудър, бащата на закона "Магнитски", пред Нова ТВ. 

Браудър е американски предприемач с британски паспорт. Той прокарва глобалния закон, носещ името на адвоката му - Сергей Магнитски, който умира в руски затовр, след като дава показания. Браудър е бил инвеститор в Русия, той разкрива финансови измами, заради което е екстрадиран от Русия. Срещу него има десетки опити за убийство. 

Според Браудър санкциите на САЩ показват, че страната ни не успява да се справи с корупцията. 

"Задача на правителството е да прилага собствените си закони. И ако не успява - то трябва да има помощ отвън. Мисля, че това е първата държава в ЕС, където се случва подобно нещо, което повдига сериозни въпроси. Преди нямах мнение за България, но сега имам. И то е негативно - заради санкциите", добави той. 

Попитан "ако финансовият министър на една държава е корумпиран, какво говори това за премиера", Браудър посочи: "Първо, това говори лошо за България. Ако той е бил толкова корумпиран и има доказателства, позволяващи им да го включат в списък със санкции. А и тази корупция не е била преследвана от българските правоприлагащи органи. Това повдига много сериозни въпроси за интегритета на българските финансова и правна системи", обясни бизнесменът.

Според Браудър липсата на вътрешно преследване и последствия за санкционираните от Щатите също петни страната ни.

Браудър коментира и случая с Дилян Пеевски, който стана депутат след като попадна в списъка "Магнитски". "Това е укорително за партията, че е готова да приеме човек, когото правителството на Щатите е определило като корумпирано лице. Вероятно партията ще загуби позиции от това. Не мога да си представя, че с времето няма да повлияе на общественото мнение и на подкрепата за нея", каза Браудър.

Законът "Магнитски" действа като "финансова смърт" за всеки в него, обясни Браудър. „Нито една банка по света не иска да има общо с такъв човек. Поради една проста причина - ако банката извърши дори дребен превод, всеки долар от сметката на човека към друго лице, банката е отговорна пред американското правителство с трикратна сума на трансфера. Никой не иска проблеми с щатското правителство, което накрая го превръща във финансово мъртъв”, поясни Бил Браудър.

Още по темата