Медия без
политическа реклама

Баневи се обявиха за жертва на групата на Петьо Петров-Еврото

„Русалка" трябвало да бъде продадена за 25 млн.лв. с отчисляване за „когото трябва“

25 Февр. 2024Обновена
Илияна Кирилова
Евгения и Николай Баневи във времето, за което сега твърдят, че са били изнудвани

Николай и Евгения Баневи се обявиха за жертва на групата на Петьо Петров, известен и с прозвището Пепи Еврото. Те напраиха това в интервю за Би Ти Ви.

„Ние сме категорично в групата на Пепи Еврото. Не познаваме Мартин Божанов-Нотариуса. Не познаваме и Пепи Еврото. Когато започнаха интервютата на Илия Златанов за „Антикорупционния фонд“, Златанов каза, че Пепи Еврото се е похвалил кого е „опраскал“ и как е съсипал Баневи“, добави тя. Според тях „с тази хвалба“ той е убеждавал „клиенти“ в силата и влиянието си в съдебната система. „Вероятно това му е визитната картичка. Още в ареста ни предложиха „услуги“. Това стана чрез адвокати. Поискаха различни суми“, обяви Николай Банев.

Прокуратурата издирва бившия следовател Петьо Петров, известен и като Пепи Еврото, за да го обвини в принуда и използване на специално техническо средство за негласно събиране на информация.

„Първото предложение беше още във Франция. Съпругът ми да прехвърли ваканционното селища „Русалка“. По този начин, когато бъдем докарани от Франция, ще бъдем пуснати с по-лека мярка“, допълни Евгения. „Офертата“ е била „Русалка“ да бъде продадена за 25 милиона. От тях 20 млн. да бъдат дадени „на когото трябва“.

„Предложението дойде от български адвокат на свиждане. Няма да споменаваме името му, защото той беше посредник“, уточни Банев.

Държавата продължава да се подиграва с българските данъкоплатци.

Преди шест години Николай и Евгения Баневи бяха арестувани на 26 октомври 2018 г. на летището във френския курортен град Ница. Те бяха върнати в България и им бяха повдигнати обвинения за участие в престъпна група и пране на пари.

Николай Банев беше над две години в ареста, а Евгения Банева - близо 9 месеца. 

През 2019 г. започна и съдебното дело срещу тях, но и досега няма изгледи то да свърши скоро. Прокуратурата има 176 свидетели, а са разпитани 30. Те също ще представят свидетели в своя защита. Преди 3 г. спечелиха дело в Страсбург срещу България.

„Никак не е лесно след всички тези обвинения. Делата бяха свръхпублични. Още когато ни върнаха от Франция, ние вече бяхме осъдени преди да е тръгнало делото. Наказателното дело срещу нас е едно. Започва шеста година. На ниво разпит на свидетели е. За мен това не са дела, заведени, за да стигнат до краен резултат. Резултатът е в началото – заграбване на имоти, бизнеси и натиск върху арестуваните“, каза Евгения Банева.

Ивайла Бакалова и семейство Ветко и Маринела Арабаджиеви са посочени като жертви на групата около Мартин Божанов-Нотариуса, в доклада, който депутата от ПП-ДБ Атанас Атанасов твърди, че е получил в пощата си и който той предаде на временната комисия в парламента.

Семейството твърди, че продължава да развива различни бизнеси, включително и извън България. „Имал съм бизнес с Русия. В момента нямаме каквито и да е търговски отношения. Нашите партньори са опозиционери на Путин. Те са пацифисти. Не могат да понесат мисълта, че Русия води война в Украйна“, посочи той.

„Разполагах с телефон. Помолих неколкократно съдът да разреши експертиза на телефона и да видим кой какво е говорил. До ден днешен няма такава експертиза. По принцип е забранено. В затвора можеш да се сдобиеш с всичко. Така си върви. Обаждах се на когото трябваше, включително и с лобисти в Русия. Нашите малолетни деца ги оставиха на летището. Ако нямаше наш приятел на летището при ареста, щяха да отидат при социалните. Звъняхме им основно заради децата. Имахме опасения, че ще бъдат взети от социалните служби“, допълни Николай Банев.

„Голям бизнес без политическа намеса няма. Когато ГЕРБ дойде на власт, говорихме за това, което ставаше с бизнеса – как той беше притискан, как той става креатура на политическите кръгове. Никога не сме били близо до БСП. Бях член на комунистическата партия“, уточни той.

Според него имотното състояние на магистратите трябва да бъде публично.

„Случаят няма да се разплете. Ще излязат дребни нещица. Съдебната реформа е дълго и сложно дело. Тя започна по някакъв начин и то заради неистовите усилия на Христо Иванов и на много правозащитни организации. Нещата ще вървят към подобряване“, коментира Евгения Банева.

Нечовешко и унизително третиране, погазена презумпция за невинност и задържане извън разумните срокове. За тези нарушения на Конвенцията за правата на човека Ветко и Маринела Арабаджиеви са сезирали съда в Страсбург срещу България.

Само преди дни стана ясно, че Ивайла Бакалова и семейство Ветко и Маринела Арабаджиеви пък са посочени като жертви на групата около Мартин Божанов-Нотариуса, в доклада, който депутата от ПП-ДБ Атанас Атанасов твърди, че е получил в пощата си и който той предаде на временната комисия в парламента. Това стана ясно от изявление пред журналисти на Никола Минчев, който е председател на въпросната комисия. 

По думите му в доклада има определени казуси за хора, които са станали жертва на групата около Нотариуса. "Ивайла Бакалова и нейният казус са споменати там, семейство Арабаджиеви също - споменати са като жертви на групата около Нотариуса", допълни той. 

Арабаджиеви бяха задържани през 2019 г. в Барселона и след като бяха върнати в България прекараха в ареста повече от година. Срещу тях прокуратурата внесе обвинителен акт още в края на същата година за престъпна група, занимавала се с данъчни престъпления и пране на пари.  КПКОНПИ им запорира имущество за над 310 млн.лв. До момента обаче срещу тях няма присъда. До момента те нито потърждават, нито отричат да са били изнудвани от групата на Нотариуса.

Ивайла Бакалова пък стана причина за разкриването на групата на Нотариуса още преди 3 години, когато даде интервю в разследване на Антикорупционния фонд и обяви, че групата около Божанов я изнудва за 100 000 евро, за да пуснат от ареста нейния приятел Веселин Денков.

РАЗСЛЕДВАНЕ

Специалният прокурор за разследване на главния прокурор да бъде сезиран и да започне самостоятелно разследване. За това настояха в декларация от общото събрание на адвокатите в страната по повод разкритията около влиянието на убития в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса и бездействието на прокуратурата по случая. Според съдиите данните за политически и олигархични зависимости по върховете на Съдебната власт са силно обезпокоителни и говорят за съществуването на система на поръчково паралелно правосъдие. На този фон прокуратурата проявява недопустимо насрещно бездействие, изтъкват адвокатите. +За нас звучат абсурдно изнесените факти и свидетелски разкази в медиите и пред нарочната парламентарна комисия за натиск и изнудване на магистрати, както и твърденията висши представители и ръководители на органите на прокуратурата да са се сраснали с престъпността и да съучастват в престъпления. В същото време компетентните органи на същата тази Прокуратура не предприемат никакви действия по разследване, които да опровергаят изнесените факти, даващи основание за предполагане на наличие на организирани престъпни групи, с участието на прокурори и съдии на ръководни постове", се посочва в декларацията.  "Пpизoвaвaмe Πpoĸypaтypaтa и Bиcшият cъдeбeн cъвeт, в paмĸитe нa cвoитe изĸлючитeлни пpaвoмoщия, дa дeйcтвaт cвoeвpeмeннo и бeзĸoмпpoмиcнo, ĸaтo вcичĸи твъpдeния зa нaтиcĸ и зaплaxи ĸъм cъдии, изнeceни в пyбличнoтo пpocтpaнcтвo, вĸлючитeлнo зa ceзиpaнe нa Πpoĸypaтypaтa и BCC пpeди гoдини по случая „Осемте джуджета“, дa бъдaт paзcлeдвaни зaдълбoчeнo и пo нaй-бъpзия възмoжeн нaчин.  Ако това е невъзможно, поради евентуално участие на административни ръководители и прокурори на всички нива в Прокуратурата, включително и във Върховната прокуратура, то призоваваме специалния прокурор за разследване на Главния прокурор и заместниците му да бъде сезиран по съответния ред и да започне самостоятелно разследване!", пишат адвокатите. 

Още по темата