Медия без
политическа реклама

Съдът отхвърли иск за 10 млн. лева на Баневи срещу прокуратурата

13 Юли 2023
Николай и Евгения Баневи
БГНЕС
Николай и Евгения Баневи

Софийският градски съд отхвърли исковете на Николай и Евгения Баневи, които съдят прокуратурата за обезщетение в размер на 10 млн. лева, съобщиха от съда. Решението не е окончателно и може да бъде атакувано пред Софийския апелативен съд.

В жалбата си по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди Баневи твърдят, че е било нарушено правото им на свобода и сигурност, като още първото им задържане във Франция е било незаконно, защото е нямало нужда от издаване на европейска заповед за арест. На следващо място посочват, че времето на ареста им във Франция не било зачетено и приспаднато при продължителния срок на задържане в България и така бил надвишен максималният срок от 8 месеца. След екстрадирането им пък Баневи посочват, че специализираните съдилища са ги оставяли в ареста, без да е имало достатъчно основания за това. Двамата съпрузи се оплакват още от лоши условия в местата за задържане, което е попречило за нормална комуникация с адвокатите.

Софийският градски съд обаче отхвърля почти всички аргументи на Баневи. „Само поради факта, че се намират на територията на друга държава при знанието за започнало срещу тях досъдебно производство, дадените в телефонен разговор уверения за предстоящо пътуване не биха могли да бъдат възприети на доверие като сигурни, без да се допусне възможността да променят намерението си и да се укрият, като по този начин възпрепятстват наказателното преследване", пише в решението на съдия Екатерина Стоева по повод претенциите на Баневи, че са задържани незаконно във Франция. 

След това съдът отхвърля и възраженията на Баневи за прекомерното им задържане, като изтъква, че определенията, с които са оставяни в ареста, са били обстойно мотивирани от съдилищата. Даден са примери с това, че в килията на Николай Банев е открит телефон, а финансовите им възможности и връзките в чужбина, както и възможността да влияят на свидетели са също предпоставка за задържане под стража.

Николай, Евгения и Мария Баневи са обвинени от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група (ръководена от Николай Банев), създадена с цел данъчни престъпления, пране на пари и длъжностни присвоявания. Евгения Банева е обвинена като помагач на съпруга си. Майката на Банев - Мария, отговаря пред съда за участието в организирана престъпна група.

През 2021 г. Баневи осъдиха България в Европейският съд по правата на човека, който прие, че е нарушено правото им на свобода и сигурност, както и правото им на бързо решение по законосъобразността на задържането им. С изявление на бившия главен прокурор Иван Гешев (докато беше шеф на спецпрокуратурата) и с едно съдебно решение е нарушена и презумпцията им за невиновност. Съдът в Страсбург им присъди общо 13 800 евро обезщетение - 7800 евро за Банев и 6000 евро за съпругата му.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата