Quantcast

Медия без
политическа реклама

А. Арестович: Държавна тайна е дали имаме българско оръжие

14 Май 2022

"Не мога да ви кажа със сигурност (дали Украйна воюва с българско оръжие). Още повече, че това е междудържавна тайна. Но ние знаем, че България е и винаги е била един от най-големите хъбове, които съхраняват съветско оръжие. И на второ място – България все още произвежда такива оръжия. Мисля, че посещението на премиера на България в Украйна е показателно в това отношение. Най-вероятно са приети някакви решения в тази посока, просто аз не съм запознат с тях. А дори да имах конкретика, не бих ви казал, защото това е държавна тайна – количеството, качеството и така нататък," казва Алексей Арестович в първото си интервю за българска медия "Евронюз България". Арестович е съветник на началника на кабинета на Володомир Зеленски. Изключително популярен е като влогър в Ютюб. Там има над 645 хил. последователи, войната не му пречи да дава често интервюта и да се изявява в социалните мрежи. Той е един от украинските политици, които твърдяха, че Путин ще нападне Украйна години преди Русия да го стори. Арестович е завършил военно училище, разузнавач е, работил е като актьор и подобно на Зеленски се впуска в политиката. 

" Много пъти, още през 2019 г., преди това през 2017 и през 2014 година аз предсказах началото на тази война с големи подробности. Винаги съм знаел, че ние ще победим просто защото мога да пресметна съотношението на силите от всички гледни точки – география, политика и така нататък. Въпросът е на каква цена и в какви срокове ще постигнем тази победа. Но никога не съм се съмнявал, че ще я постигнем. Затова и тогава, и сега продължавам да твърдя, че ще я постигнем. Не защото искам да събудя патриотичните чувства на сънародниците си, а защото наистина мисля, че това ще се случи. Моята задача е да кажа истината. Офисът на президента още от първия ден на войната отказа да въведе военна цензура в страната. Запазихме и възможността да ни критикуват и сами да критикуваме себе си. Аз отказах да използвам информацията като оръжие. Това е принципната позиция на президента, на началника на неговия кабинет и на целия ни екип. Ние даваме само истината. Ясно е обаче, че не можем да кажем цялата истина, защото има военни ограничения, които трябва да спазваме, за да не влошим ситуацията. Но ние не използваме информацията като оръжие. Ние не манипулираме, казваме само фактите. Ние имаме свободата да го направим. Всеки член на нашия екип казва както общата ни позиция, така и своето мнение. Затова понякога може тезите ни да се разминават. Това е истинската демокрация.", казва Арестович.

За грешките на Русия във войната той казва: " Основните  грешки бяха, че те недооцениха себе си и подцениха нас. Това са двете основни грешки, които могат да бъдат допуснати по време на война. Те оцениха грешно готовността на Украйна да се съпротивлява. Те разчитаха на това, че президентът ще избяга, ще се изплаши, че народът ще ги посреща с цветя. На второ място, те надцениха възможностите си да осъществяват мълниеносни операции. Оказа се, че войската им не е достатъчно добре подготвена. На трето място, те се провалиха в географското си планиране. Много от техните грешки се свеждат до това, че те просто не пресметнаха географията на Украйна, на която трябваше да воюват. Заради това генерал Беседа, който е началник на управлението във Федералната служба за безопасност на Русия, който отговаря за оценката на готовността на Украйна за война, в момента е в затвора заедно с още 150 свои офицери, които водиха тази подготовка."

А за украинските грешки: "Нашите грешки бяха няколко. Трябваше още по-решително да подготвяме страната. За конкретни грешки все още е трудно да се говори. Някои ръководители лекомислено се отнесоха към изпълнението на заповедите, идващи от военно-политическото ръководство – това категорично беше един от основните ни проблеми. Става въпрос за някои ръководители на структури на средно ниво, военни началници на средно ниво. Типичен пример за това е ситуацията на юг – бързото завладяване на Херсон, взривяването на Антоновския мост, през който сега снабдяват руските групировки на десния бряг, които пък настъпват към Николаев и Кривой Рог. Това са сериозни грешки, с които трябва да се справяме. Ние можехме вече да преминем в настъпление, но все още имаме сериозна нужда от оръжия. Все още чакаме доставките от Запада, а след това ще преминем в контранастъпление."

Още по темата