Quantcast
АПИ настоява пред варненци, че Аспаруховият мост е безопасен | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

АПИ настоява пред варненци, че Аспаруховият мост е безопасен

Граждани и експерти алармираха, че съоръжението се руши, а от пътната агенция отвърнаха, че предстоят ремонти
1 191
 БГНЕС архив

Жители на Варна сигнализираха, че Аспаруховият мост в града се руши, съобщи Нова телевизия. Експерти и граждани изразиха мнение, че съоръжението се нуждае от спешен ремонт - основните тревоги са свързани с множеството дупки по пътните платна, които са предпоставка са катастрофи.

Притесненията са свързани и със състоянието на носещите колони на моста, които корозират. До този момент частични ремонти са правени няколко пъти, но според експерти е необходима цялостна реновация.

"На много места покритието е много слабо - под 2 см, някъде съвсем няма покритие дори. Има напукване, арматурата е открита, ръждясва. Ще корозира цялата арматура и мостът ще стане неизползваем", твърди геодезистът Добри Добрев.

След излъчения репортаж по телевизията от държавната агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) разпространиха официална позиция. В нея се заявява, че преминаването по Аспаруховия мост е безопасно, и същевременно се декларира намерение за предстоящо извършване на ремонтни дейности.

"Аспаруховият мост е в експлоатация от 1976 г. и се състои общо от 11 съоръжения. Поетапно в периода 2016-2020 г. са ремонтирани съоръжения 1, 2, 3, 4, 5 и 6. В момента се изработва технологичен проект за ремонта на останалите неремонтирани съоръжения 7, 8, 9, 10 и 11, както и на пътните връзки към тях. След утвърждаването на проекта и съгласуването му от Института по пътища и мостове ще може да се пристъпи към изпълнението на необходимите строителни работи. Финансирането им ще се осигури от капиталовите разходи на МРРБ за 2022 г. В проекта следва да се включат дейности по саниране на корозиралата армировка и възстановяване на защитното покритие по видимите бетонови повърхности", се казва в позицията на АПИ.

Според нея през миналия май е било одобрено задание за изпълнение на ремонтни дейности на едно от съоръженията, но те не били предприети "поради липсата на средства". По разпореждане на вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов пък в момента се извършвала проверка на конструкцията на моста заради информация, че удълбочаването на пристанище Варна и извършвани драгажни дейности е увредило основите му.

"На ремонтираните съоръжения 1, 2, 3, 4, 5 и 6 са предприети необходимите дейности - нанесено е защитно покритие на армировката на видимите бетонни покрития, изпълнен е торкрет (пръскан бетон) и е нанесено защитно покритие за повишаване на устойчивостта при външни въздействия. Дейностите са изпълнявани и на носещите колони, съгласно проекта. През последните години са извършвани огледи на Аспаруховия мост по различни поводи и сигнали. В края на 2019 г. е извършено обследване от Института по пътища и мостове към АПИ на дилатационните фуги на стоманената конструкция на Аспаруховия мост и заключението е, че конструкцията на съоръжението е здрава и преминаването по него е безопасно", заявяват още от пътната агенция.

И припомнят, че през октомври 2020 г. експертна комисия с представители на Научноизследователския строителен институт (НИСИ), Института по пътища и мостове (ИПМ) и Университета по архитектура строителство и геодезия (УАСГ) е направила обход и обследване на конструктивните части на моста. Становището в доклада на независимите пътни експерти е, че носещата конструкция е "в добро общо състояние, а в значителната си част регистрираните дефекти и повреди нямат пряко отношение към носещата способност на конструкциите".

Ключови думи:

Варна, Аспарухов мост, АПИ

Още

Кърлежи и змии плъзнаха из неокосените градинки

21.05.2022

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

4968
Парламентът изиска закъснял одитен доклад за тол системата

18.05.2022

149
Битката за кметския вот в Пловдив и Варна вече е в разгара си

15.05.2022

ДИЯН ИВАНОВ

5159