Quantcast

Медия без
политическа реклама

АПИ настоява пред варненци, че Аспаруховият мост е безопасен

Граждани и експерти алармираха, че съоръжението се руши, а от пътната агенция отвърнаха, че предстоят ремонти

15 Яну. 2022
БГНЕС архив

Жители на Варна сигнализираха, че Аспаруховият мост в града се руши, съобщи Нова телевизия. Експерти и граждани изразиха мнение, че съоръжението се нуждае от спешен ремонт - основните тревоги са свързани с множеството дупки по пътните платна, които са предпоставка са катастрофи.

Притесненията са свързани и със състоянието на носещите колони на моста, които корозират. До този момент частични ремонти са правени няколко пъти, но според експерти е необходима цялостна реновация.

"На много места покритието е много слабо - под 2 см, някъде съвсем няма покритие дори. Има напукване, арматурата е открита, ръждясва. Ще корозира цялата арматура и мостът ще стане неизползваем", твърди геодезистът Добри Добрев.

Жители на Варна алармират, че Аспаруховият мост се руши
Жители на Варна алармират, че Аспаруховият мост се руши

След излъчения репортаж по телевизията от държавната агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) разпространиха официална позиция. В нея се заявява, че преминаването по Аспаруховия мост е безопасно, и същевременно се декларира намерение за предстоящо извършване на ремонтни дейности.

"Аспаруховият мост е в експлоатация от 1976 г. и се състои общо от 11 съоръжения. Поетапно в периода 2016-2020 г. са ремонтирани съоръжения 1, 2, 3, 4, 5 и 6. В момента се изработва технологичен проект за ремонта на останалите неремонтирани съоръжения 7, 8, 9, 10 и 11, както и на пътните връзки към тях. След утвърждаването на проекта и съгласуването му от Института по пътища и мостове ще може да се пристъпи към изпълнението на необходимите строителни работи. Финансирането им ще се осигури от капиталовите разходи на МРРБ за 2022 г. В проекта следва да се включат дейности по саниране на корозиралата армировка и възстановяване на защитното покритие по видимите бетонови повърхности", се казва в позицията на АПИ.

Според нея през миналия май е било одобрено задание за изпълнение на ремонтни дейности на едно от съоръженията, но те не били предприети "поради липсата на средства". По разпореждане на вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов пък в момента се извършвала проверка на конструкцията на моста заради информация, че удълбочаването на пристанище Варна и извършвани драгажни дейности е увредило основите му.

"На ремонтираните съоръжения 1, 2, 3, 4, 5 и 6 са предприети необходимите дейности - нанесено е защитно покритие на армировката на видимите бетонни покрития, изпълнен е торкрет (пръскан бетон) и е нанесено защитно покритие за повишаване на устойчивостта при външни въздействия. Дейностите са изпълнявани и на носещите колони, съгласно проекта. През последните години са извършвани огледи на Аспаруховия мост по различни поводи и сигнали. В края на 2019 г. е извършено обследване от Института по пътища и мостове към АПИ на дилатационните фуги на стоманената конструкция на Аспаруховия мост и заключението е, че конструкцията на съоръжението е здрава и преминаването по него е безопасно", заявяват още от пътната агенция.

И припомнят, че през октомври 2020 г. експертна комисия с представители на Научноизследователския строителен институт (НИСИ), Института по пътища и мостове (ИПМ) и Университета по архитектура строителство и геодезия (УАСГ) е направила обход и обследване на конструктивните части на моста. Становището в доклада на независимите пътни експерти е, че носещата конструкция е "в добро общо състояние, а в значителната си част регистрираните дефекти и повреди нямат пряко отношение към носещата способност на конструкциите".

Ключови думи:

Варна, Аспарухов мост, АПИ

Още по темата