Quantcast
Ананиев се поправи за задължителното лечение на хора над 60 г. | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Ананиев се поправи за задължителното лечение на хора над 60 г.

Здравният министър не одобрява идеята за въвеждане на задължителен PCR тест при хоспитализация
Обновена
9 589
 Илияна Кирилова

Хората над 60-годишна възраст, както и тези с хронични заболявания, вече няма да бъдат задължително лекувани и изолирани в болница, ако са с коронавирус. Болничното лечение вече ще е по предложение на личния лекар в зависимост от това как протича заболяването. Отказът от болнично лечение ще се прави писмено и изрично. В такъв случай болният ще трябва да бъде задължително изолиран и/или лекуван вкъщи за 28 дни от датата на лабораторното потвърждаване на диагнозата му.

Това следва от нова заповед на здравния министър Кирил Ананиев, издадена късно във вторник, след като се разбра, че група адвокати са атакували в съда заповедта му за задължителна изолация и лечение при потвърдени случаи на COVID-19 за хората над 60-годишна възраст, както и за тези с хронични заболявания, независимо от клиничното протичане на корановируса.

С новата заповед се променя и режимът и за другите две групи, които подлежат на изолация или настаняване в болница – "лица с тежко клинично протичане като задух или затруднено дишане, поява на храчки или хемоптое" и "лица с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия, независимо от клиничното протичане на заболяването".

"Вече отменената заповед на министъра на здравеопазването, с която задължително щяха да бъдат лекувани на практика неограничен брой хора без преценка на индивидуалната нужда от това лечение, драматично се конфронтираше с претенциите за правова държава. Трябва да се подчертае, че липсва защитим обществен интерес от въдворяването на големи групи уязвими хора – на възраст над 60 години и страдащи от хронични заболявания, включително и деца, в лечебни заведения при все още неутвърдени лечебни алгоритми. От съдържанието на заповедта от 14 май, следваше, че напълно здрави хора, само поради наличие на положителна проба за COVID-19 ще бъдат принудени да претърпят нежелана, ненужна и неясна по съдържание, предвид липсата на симптоми, терапия  в лечебно заведение. На фона на изнесената информация за значителен брой грешни резултати от изследване за наличие на коронавирус, това ни връщаше в едни не толкова далечни мракобесни времена", каза пред "Лекс" адвокат Снежана Стефанова. Тя е един от юристите, атакували първата заповед пред Върховния административен съд. Останалите са Мария Шаркова, Емилия Недева и Теодор Стоев.

Шаркова коментира пред "Сега", че остава проблемът с обжалването на принудителната изолация, карантиниране и болнично лечение, тъй като няма предвидена специална процедура това да стана бързо, т.е. докато е в ход. Това обаче е проблем в Закона за здравето, който може да бъде променен от парламента, или атакуван пред Конституционния съд.

Жалбата

Делото срещу старата заповед сега остава без предмет и ще бъде прекратено. Адвокатите твърдяха в жалбата, че министърът е дописал закона и заповедта му е злоупотреба с право. Заповедта е нищожна, защото противоречи грубо на конституцията, на Конвенцията за правата на човека и на Закона за здравето, настояват те и допълват, че задължителната изолация е лишаване от свобода, а задължителното лечение е намеса в личния живот на хората.

Адвокатите обясняват, че министърът не може да определя групи пациенти по възраст, възможност за изолация или симптоми, които да подлежат на задължителна изолация в болница и болнично лечение. Законът за здравето регламентира, че регистрацията на някого като като пациент става само с неговото съгласие, освен ако в закон не е посочено друго, а медицинските дейности се осъществяват след изразено информирано съгласие. Освен това пациентът по всяко време може да откаже медицинската помощ.

Конституцията пък забранява принудително лечение или санитарни мерки, освен в предвидените от закона случаи.

Законът за здравето предвижда задължителна изолация и/или болнично лечение при холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром, COVID-19 и туберкулоза с бацилоотделяне. Но не дава право на министъра да определя в кои случаи изолацията е болница и в кои на други места.

За задължителната изолация и лечение могат да се произнасят единствено лекарите. Никъде законът не е предвидил задължителни критерии като възраст, вид хронични заболявания, симптоми и други общи белези, които не отчитат индивидуалното здравословно състояние.

Адвокатите твърдят още, че порок на заповедта е, че е немотивирана.

Те обясняват, че изолацията и принудителното лечение са две отделни мерки. Едната е насочена към ограничаване на конкретния заразоносител или болен, за да се избегне разпространението на заразата. Другата мярка е, за да бъде излекуван. Не е ясно защо в такъв случай хората над 60 г. подлежат на принудително лечение в болница, а хората под 60 г. имат право да бъдат изолирани вкъщи и да преценят дали да бъдат лекувани или не. Същото важи и за хората, които имат определени симптоми. Министърът не сочи данни, че хората с хронични заболявания, задух и са по-опасни за общественото здраве. Нещо повече - не са анализирани възможните рискове от престоя в болница, свързан с контакт с други патогени, вътреболнични инфекции и отражението им върху психичното им състояние.

С жалбата се искаше и спиране на изпълнението на заповедта в частта й за хората над 60 години и за хронично болните. Всяко задължително болнично лечение би им причинило сериозни вреди, твърдят адвокатите.

Те искат съдът на назначи медицинска експертиза, която да се извърши от епидемиолог, пулмолог и инфекционист. А Министерството на здравеопазването да бъде задължено да даде данни колко от потвърдените случаи с COVID-19, са хора над 60 г. и такива с хронични заболявания и колко от тях са изолирани и лекувани в лечебно заведение.

СРЕЩУ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ PCR ТЕСТОВЕТЕ

От здравното ведомство обявиха, че не одобряват идеята за въвеждане на задължителен PCR тест при хоспитализация в лечебно заведение.

"По отношение на критерии за изследване за COVID-19 се прилагат насоките на Световната здравна организация, а именно: наличие на симптоми на остра респираторна инфекция (внезапна поява на най-малко една проява: кашлица, повишена телесна температура или затруднено дишане), близък контакт с вероятен или потвърден случай на COVID-19 или анамнеза за пътуване в държави с регистрирано вътрешно разпространение на COVID-19. Обръщаме внимание, че назначаването на PCR тест за COVID-19 се осъществява по преценка на лекуващ лекар или на съответната регионална здравна инспекция.

Считаме, че от медицинска гледна точка няма необходимост всеки постъпващ в болница пациент да бъде тестван с PCR тест за COVID-19, ако няма медицински показания за това. Това на практика не се прави за нито едно заболяване. Освен това, въвеждането на подобно изискване значително би затруднило навременния достъп на гражданите до медицински услуги и здравни грижи", посочва се в позиция на министерството.

50

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МФ не иска да сложи таван на високите такси на банкоматите

18.09.2020

МИЛА КИСЬОВА

1740 9
Остава карантината за влизащите от Великобритания, Швеция и Португалия

07.07.2020

Обновена

3818 30
"Локомотив" (Пд) спечели историческа втора Купа на България

01.07.2020

Обновена

2719 14

Коментари

Страници

urupuchi

Таз година принудително лечение, догодина - евтаназия?

Каубой
снимка на Каубой

За партизанити и активнити барци 1000% за!

urupuchi

А за евреите някви проценти имате ли?

Under_My_Thumb

Каубойчо, кабеларките да са ти обяснявали за проблем, наречен ВЪТРЕБОЛНИЧНА ИНФЕКЦИЯ?

Минувача
снимка на Минувача

Медици и служители от домове за възрастни хора в Швеция твърдят, че възрастните пациенти с коронавирус не се  приемат в болница заради пестене на ресурси, пише Би Би Си.

Страната беше давана за пример заради по-лекия си подход към пандемията, но сега има сериозен проблем с болестта в старческите домове. Според местната статистика повече от половината жертви на COVID-19 са от подобни институции за възрастни.

За разлика от повечето си европейски съседи, Швеция не въведе строги мерки на карантина - заведенията останаха отворени, като бяха въведени само ограничения за събирането на големи групи хора. Останалите мерки - социална дистанция, носене на маски и пълна карантина бяха препоръчителни.

До момента в страната с население над 10 милиона са регистрирани общо 30 377 случая на COVID-19, починалите са 3696, половината от жертвите на болестта са от старчески домове и са над 70-годишни.

Това според местни медицински специалисти се случва заради отказите на болници да приемат хора на възраст в отделенията си.

 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Заразността на Ковид-19 е 3, а на грипа - 1,5.

Тоест по заразност Новият коронавирус не е с особено висок потенциал.

Затова изолацията на вирусоносителите е достатъчна мярка.

Принудителното лечение е пълен абсурд.

Принуда заради пневмония?!

 

Ако заповедта не бъде отменена, правителството ще си заслужи протест на дъртаците. А те са сериозна сила. В чудо ще се видят младежиГерб! Да не кажат после, че не са били предупредени.

 

gpc

Заразността на Ковид-19 е 3, а на грипа - 1,5.

Ако имаш предвид R0 при COVID-19, то беше 3 според първоначалните данни, но сега вече го оценяват около 5,7:

 

https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/26/7/20-0282_article

 

Но за правния аспект няма да коментирам, явно толкова си могат управляващите.

Miranda
снимка на Miranda

Адвокатите имат право и заповедта, в тази й част, със сигурност ще бъде отменена.

 

шиши

Психологическатата граница от 60 години ще ни изиграе гадна шега. Постоянно повтарят тия 60 г. и ще наложат някакъв стандарт,  нещо като "става и не става".

Интервал

Става за бачкане, не става за пенция. Сичко ток ;)

Хулиган

Калинката на здравеопазването отново ще трябва да отменя предпоследната си заповед.

Колкото пъти са го накарали да подпише някакъв текст, все е объркал конците.

Само за поръчката на Главболгарстрой не сбърка.

Все по-ясно става, къде е трябвало да бъде наложена карантината...

http://www.drago.info/index.php/2020/04/17/karantina/

Under_My_Thumb

„Очаквам да измрат много хора, яко да измрат. Ще видите защо“

“епидемия, която е с невиждана ярост в човешката история”. 

 

Най-важната профилактична мярка срещу SARS-CoV-2 е: не гледайте кабеларките МУ – основното оръжие за масово поразяване на нашето време!

vasilevil

Много въпросителни има в това изказване. Например пенсионната възраст е 65-67 години а всички над 60 ги смятате за дъртаци.Тях какво ще ги правите бе господин погребален агент?Очаквам следващата малоумно идея на герб да бъде нещо като в Чили навремето.Да ги съберете в някой стадион и който оцелее.Егати малоумниците

geni1

Добро утро самозвани специалисти по Covid-19 !

Спамите ли ?

 

Спамете, спамете !

Интервал

Какво разбираш под "самозван специалист по Цовит19"?

Интервал

Обърках се да го слушам тоя тази сутрин. Дано няма деменция, че така изглеждаше.

urupuchi

По-скоро алкохолизъм, но най-вероятно и двете.

Интервал

urupuchi, смея да не се съглася. Имам дългосвирещ опит с етанола, но глупостите все още ми идват нагоре. Явно наистина умират нервните клетки и остават спокойните. 😁

indiec

Тази идея не е точно на министъра (той едва ли има представа що е то идея). Тази идея е на върховния европейски вожд Урсула, която предлагаше всички хора над 60 г. възраст да бъдат затворени в продължение на една година, разбира се за да ги защити от коварната болест.

Интервал

Някоя увеселителна каторга би била добро решение. :)

Koчо

Тъпо, господин Ананиев, тъпо! Знам, че сте объркан- личи ви отвсякъде, знам , че други  казват какви глупости да нареждате, ама опитайте се понякога и да помислите малко, преди да подпишете нещо. Имахте уж добра репутация като икономист, преди да ви дадат горещия картоф на здравното министерство. Сега на стари години ставате за резил. Струва ли си? Така или иначе ще ви разкарат съвсем скоро, че изглеждате смотано пред камерите. Помислете за едно достойно заминаване по собствена инициатива, а не по съвета на некултурния началник.

Дежурния

Групата адвокати май изпусна възможността да вземе процент от спестени разходи на НОИ за пенсии и на НЗОК за болнично лечение.

Интервал

Тоя форум пълен с групи адвокати :)) Като си загрижен за процентите на Здравната каца, случайно да знеш де се затриха милиард и половина от времето на предния Бочко и министър Шимон?

Дежурния

Като си загрижен за процентите на Здравната каца, случайно да знеш де се затриха милиард и половина от времето на предния Бочко и министър Шимон?

Групичките честни и почтени адвокати не питат такива неща и не сезират когото трябва. Даже техните хора участваха в следващото правителство на ББ, без да питат такива работи и да възстановяват този милиард и половина.

Интервал

Разбрах, мълча си :)) Разбрах още, че според тебе има опозиция. Трогателно!
Иначе, съжалявам, че и ти не знаеш де потънаха милиардите от кацата. Дано поне добре плащат, без да гледат съдържанието. Не за друго, но тогава ти ще трябва да плащаш. 😄

Дежурния

Иначе, съжалявам, че и ти не знаеш де потънаха милиардите от кацата.

Аз знам, както и около 1/5 от българите. Обсъждам само липсата на сезиране за въпросната сума от групата честни и почтени адвокати.  И ти би могла да научиш. 

Интервал

Би ли споделил, извинявай. Явно не съм от качествената 1/5. Ще се радвам да ми обясниш и какво бих могЪл* да науча. Предварително благодаря!

* Интервал е в мъжки род. Разбираема грешка, ако българският не ти е майчин език.

anarhia

 Интервалчо, ти не познаваш ли мъже, които обичат да си говорят на женски имена?

н16
снимка на н16

Тоест става дума за хората, родени преди 1960 година.

 

Тази идея не е точно на министъра (той едва ли има представа що е то идея). Тази идея е на върховния европейски вожд Урсула, която предлагаше всички хора над 60 г. възраст да бъдат затворени в продължение на една година, разбира се за да ги защити от коварната болест.

Същата тая Урсула, първо е учила археология, после икономика и политика, след това медицина. Прабаба и била американка. Хич не ми се вярва, там да са ги учили на евгеника. Явно тия идеи са дошли после.

 

Но какво по-точно, отразява границата от 60 години? След нея човек става малоумен? Или трябва да му се вземат решения "отгоре" - от европейските депутати ?)  

 

Това ли е идеята на Европа - правата на човeка да са валидни до определена възраст? Все пак, пенсиите струват пари. Които пари политиците могат да ги използват за себе си.

дъртреалист

Значи, Министърът е върховната власт в съответната сфера на дейност.

Той ТРЯБВА да разполага с екип от специалисти с върховна компетентност.

Всяко негово разпореждане нормира съответната дейност.

АКО неговите разпореждания НЕ СА най-добрата правна и медицинска практика,

министерството се обезсмисля.

Става обект за присмех.

И когато утре се наложи спешно действие, ще има ефекта на лъжливото овчарче. 

Никой няма да им  вярва.

Тази систематична некомпетентност на това министерство е атака срещу държавността.

Това ВЕЧЕ ни струва много с липсата на позиция по корона вирусната манипулация.

Ако ще живеем в условия на 4 светвона война за налагането на Нов епидемичен световен ред,

ще трябва спешно това министерство да се професионализира.

Въпрос на национална сигурност. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш