Медия без
политическа реклама

Ананиев разреши първи изключения от карантината

Заетите в животновъдството и шофьорите на тир ще могат да работят в 14-дневния период на изолация

07 Апр. 2020Обновена
Кирил Ананиев
Илияна Кирилова
Кирил Ананиев

В две заповеди от тази вечер здравният министър Кирил Ананиев за пръв път разреши изключения от задължителната 14-дневна карантина на контактни лица и идващи от чужбина. Изключенията се отнасят до работещите в животновъдството и до шофьорите на тежкотоварни камиони. Освен това се отварят фермерските пазари.

В същото време обаче Ананиев разпорежда да се отменят всички допълнителни ограничения, въведени от органите на местната власт извън тези, предвидени в закона за здравето и закона за мерките при извънредно положение. Някои от местните власти веднага се съобразиха със заповедта - Стара Загора отмени вечерния час. Какво гласят заповедите?

 

ГРАНИЦИ

С едната заповед министърът актуализира забраните за влизане на чужденци у нас, както и правилата за карантина на шофьорите на тежкотоварни камиони. Въвежда се забрана за влизане у нас на чужденци от трети страни, както и от 12 европейски страни - Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия, Швейцария, Австрия, Белгия, Исландия, Лихтенщайн и Люксембург през всички контролно-пропускателни пунктове и с всякакъв вид транспорт. Не е ясно защо Дания и Швеция не са включени в този списък (досега забраната важеше за 16 страни, включително Китай, Иран, Северна Корея и Южна Карея).

Предвидени са изключения от забраната за сезонни земеделски работници, погранични работници, хора, ангажирани с изграждане или поддръжка на ключова инфраструктура у нас, медицински специалисти, хора, пътуващи по хуманитарни причини.

Допуска се и транзитно преминаване на хора - на европейци, които се прибират в държавата, където пребивават; граждани на трети страни с право на пребиваване в ЕС, граждани на Сърбия, Македония, Черна Гора и Турция, които се прибират у дома. Такова преминаване обаче ще се разрешава само ако е възможно незабавно напускане на нашата територия, като трябва предварително да са уведомени съответните дипломатически представителства и да се съгласува маршрут за преминаване с МВР.

По отношение на карантината правилата остават както досега - всички, които влизат от чужбина, подлежат на задължителна 14-дневна карантина, през което време се наблюдават от личния лекар или от РЗИ, ако нямат личен лекар. Всички близки контактни на лице с COVID-19 също се поставят под 14-дневна карантина. Ако до изтичане на карантината не се появят симптоми на заболяване, тя се счита за изтекла.

Сега обаче се предвижда изключения. Въвеждат се специални правила за водачите на тежкотоварни автомобили - след много оплаквания на бранша, здравният министър разрешава шофьори под карантина да шофират, да извършват товаро-разтоварни дейности, да преминат транзитно през България, както и да я напуснат преди да е изтекъл карантинният период. Шофьорите чужденци ще могат да разтоварят у нас или да преминат транзитно, ако са за друга държава, като за тях АПИ ще определя маршрут. Остава в сила изискването преминаващите да напуснат страната в рамките на 24 часа.

 

В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

С друга заповед министър Ананиев разрешава да се отворят отново фермерските пазари, но при строги условия за предотвратяване на зараза, на които трябва да отговарят и кооперативните пазари. Организацията трябва да се създаде от общините, като в заповедта е записано, че могат да се прилагат допълнително редица практики - да се разшири площта на фермерските пазари, да се въведе задължително еднопосочно  движение в рамките на пазара и заграждения, да има контролиран достъп на клиенти, храните да са предпазени от вторично замърсяване, да е осигурена дистанция от минимум 2 метра между продавачите и между клиентите, продавачи и потребители трябва да имат предпазни средства.

В тази заповед се предвижда и при налагане на карантина на контактни здрави лица, работещи в животновъдните ферми и преработвателните предприятия, свързани с тях, те да могат да продължат работа с нарочно предписание. Те ще напускат дома си с лично подписана декларация, като работодателят трябва да осигури условия на работа, които не застрашават околните лица.

Дава се възможност и за достъп на стопаните до обработваемите земеделски площи. В заповедта се посочва да се даде достъп на земеделските производители за реализация на пазара, на произведената от тях продукция (зеленчуци, плодове, посевен и посадъчен материал и друга готова продукция) при спазване на всички изисквания, целящи намаляване на риска от COVID-19.

От 13 март насам фермерските пазари в страната бяха прекратени, което постави в безизходица десетки производители. На 23 март три организации - Хранкооп, фондация "Биоселена" и фондация "Локалфууд.бг", изпратиха писмо до министерството на земеделието и до Столичната община, с искане да бъде позволено възобновяването на фермерските пазари и с предложение за голям набор от мерки за сигурност при провеждането им. Днес организациите се оплакаха, че две седмици по-късно дори не са получили отговор, камо ли да се предприемат действия.

БЕЗ САМОДЕЙНОСТ

Още едно облекчение идва по линия на местните власти. Ананиев разпорежда да се преустановят или отменят всички допълнителни ограничения, въведени от органи на местната власт, които не са в съответствие със Закона за здравето и със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Справка в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение показва, че кметовете не са упълномощени да приемат мерки във връзка с извънредното положение. Право да одобрява допълнителни мерки, извън конкретно посочените в закона, има само министърът на здравеопазването. Отношение по извънредното положение имат и няколко други министри - на отбраната, на образованието, на енергетиката, вследствие на внемяване на нови правомощия и отлагане на срокове. Кметовете са упълномощени само по линия на налагането на санкции за нарушаване на отделни противоепидемични мерки.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата