Quantcast

Медия без
политическа реклама

Американското ционистко движение поканило Гешев в САЩ

Алексей Петров посъветва главния прокурор да се оттегли

09 Май 2023Обновена
ПРБ
Пресцентърът на Гешев разпространи и негова снимка с представителите на еврейските организации в САЩ.

Няколко дни след като главният прокурор Иван Гешев се маркира от Ню Йорк, публикувайки в Туитър снимка пред българското консулство, прокуратурата прати и съобщение за визитата му. От него не става ясно дали главният прокурор има покана от американска държавна институция и дали са предвидени срещи с официални представители на САЩ. При предишното му ходене до Съединените щати - за прословутата молитвена закуска, Държавният департамент изрично се разграничи от посещението. "Посолството на САЩ не е било ангажирано с организацията на посещението на Гешев", отговориха и сега от там на въпросите на "Сега".

Според съобщението сега Гешев и окръжният прокурор на Плевен, който е и председател на Асоциация на прокурорите в България - Владимир Николов, са се срещнали в Ню Йорк с представители на най-големите еврейски организации в САЩ - Американското ционистко движение, Американският еврейски комитет, Световният еврейски конгрес, "B'nai B'rith International", Лигата против поругаването и Конференцията на президентите на американски еврейски организации.

Срещата бе по покана на Михаел Лауфер, председател на Борда на директорите на Американското ционистко движение, уточнява прокуратурата. Поканата била заради активната позиция на Гешев и прокуратурата за противодействие на престъпленията от омраза, възпиране на проявленията на езика на омразата и пресичането на всеки опит за антидемократични прояви, поставящи под заплаха сигурността и свободата на изразяване на всеки български гражданин.

Бил обсъден и развоят по делото "Сарафово" за терористичният атентат от 2012 г., при който загинаха петима израелски и един български гражданин. Главният прокурор обяснил, че двамата подсъдими са били осъдени задочно на доживотен затвор без право на замяна. Когато последно Гешев се похвали с тази присъда по време на събитие в синагогата в София, се наложи Върховният касационен съд да го опровергава.

Върховният касационен съд опроверга главния прокурор Иван Гешев, 'че се е произнесъл като последна инстанция по делото за атентата в "Сарафово".

Владимир Николов пък представил инициативата на асоциацията на прокурорите и камарата на следователите за изграждане на Мемориал в памет на юристите, участвали в спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

"Представителите на най-големите еврейски организации в САЩ изразиха своята категорична подкрепа към главния прокурор Иван Гешев по повод извършения срещу него атентат на 1 май т.г.", завършва съобщението на прокуратурата. От Ню Йорк, седмица след взрива, Гешев направи и първите си коментари за събитието в интервю за БНТ. Изказването му отприщи острата реакция на зам.-главния прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов. В позиция, пратена до БТА, Сарафов на практика разконспирира манипулациите на прокуратурата по темата. Включително разкри как Гешев се е месил в разследването, нареждайки мистериозен израелски експерт да бъде пуснат на мястото на произшествието.

Зам. главният прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов за втори път в рамките на дни влезе в противоречие с началника си Иван Гешев във връзка с взрива, избухнал на 1 май край бронираната лимузина на главния прокурор.

ВЪПРОСИ

"Сега" чака отговори от прокуратурата за това какви е програмата на Гешев в САЩ, колко и кои лица го придружават и колко е струвало това на бюджета на прокуратурата. Разходите на Гешев за последното му ходене до САЩ - за молитвената закуска, която той наблюдава на видеостена, се оказаха тайна. Прокуратурата обясни, че Гешев е бил в отпуск по време на посещението си, което било частно, макар и рекламирано напоително от пресслужбата му.

Подробностите около прословутото посещение на главния прокурор Иван Гешев в САЩ за Националната молитвена закуска не са обществена информация.
Продължаваме промяната" поиска коментари от Висшия съдебен съвет и от главния прокурор Иван Гешев за изводите на американския конгресмен Уорън Дейвидсън, че действията и бездействията на българската прокуратура застрашават сигурността на НАТО и Европа.

Алексей Петров призова Гешев да се оттегли

"Императивно Иван Гешев трябва да се оттегли от позицията, която заема, до приключване на разследването. Това разследване ще продължи много дълго. Ако аз бях на негово място, щях да се оттегля изобщо", каза пред БНР бившата барета Алексей Петров.

"Това оттегляне ми се струва, че би отпушило държавата в изключително много направления, дори стратегически. В тази ситуация държавата е длъжна да му помогне - да му намери друга подходяща работа", добави той.

Според него случилото се е терористичен акт и е без значение кой ще се окаже субектът и коя версия ще се окаже вярната. "Няма значение каква е мощността на взрива и няма значение кой е субектът на този акт, въпросът е кой е обектът. А обектът е представител на държавна институция. Посегателството върху него е с политически мотиви. Няма значение коя версия е. При тероризма - не се цели и не се измерва поражението му с разрушения, а с психологическо въздействие", казва Петров.

Бившата барета допълва, че няма "връзка с митичния израелски експерт, който се свързва със случая с главния прокурор, нито съм го канил, нито пък познавам Ясен Тодоров, който го е завел, и още по-малко главния прокурор". По думите му тревожното е, че главният прокурор е разпоредил за допускането на този човек в разследване, свързано с него. "Тук ще възникнат и много въпроси дали това действие не е било и практика по други казуси", добави Петров.

Ключови думи:

Иван Гешев

Още по темата