Медия без
политическа реклама

Гешев бил в отпуск за закуската в САЩ

Прокуратурата отказа информация кой е платил посещението му

08 Февр. 2023Обновена
Гешев в отпуск.
Прокуратура на Република България
Гешев в отпуск.

Подробностите около прословутото посещение на главния прокурор Иван Гешев в САЩ за Националната молитвена закуска не са обществена информация. Това отговаря заместничката му Красимира Филипова на въпросите на "Сега", зададени по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Филипова обяснява, че Гешев е бил в отпуск от 31 януари до 7 февруари включително. Освен това пътуването му до САЩ не било финансирано с пари от бюджета на прокуратурата. Средства не били изразходвани и в каквато и да е връзка с пътуването. Прокурорката обяснява още, че обществена била информацията, от която хората могат да си съставят мнение за дейността на съответните държавни органи. Това означавало само информация за правомощията и дейността на органите.

Макар и да е бил в отпуск, Гешев ползва пресцентъра на прокуратурата за напоителни съобщения за цялата си активност в САЩ. Обичайно държавното обвинение не информира публиката какво извършва ръководството му, докато си почива.

Въпросите на "Сега" освен за изразходваното от бюджета средства бяха и кой покани главния прокурор на Националната молитвена закуска (НМЗ), присъства ли физически г-н Гешев на закуската, или участва само в съпътстващия форум, чиито посетители наблюдаваха закуската чрез видео. Също и има ли такса за участие в НМЗ, в какъв размер е и кой я поема?

Колкото до самата закуска, още преди Гешев да замине, от американското посолство коментираха пред "Сега", че "американското правителство не участва в организацията на това посещение". 

По-късно "Свободна Европа" обяви, че  организаторите на Националната молитвена закуска  не знаят да са го канили. Иван Гешев не е поканен за това събитие, каза пред медията неговият организатор - бившият сенатор Марк Прайър, който от тази година е начело на нова фондация, която отговаря за традиционните закуски. Те се провеждат всеки първи четвъртък на февруари от 1953 г. насам.

Адвокат Кашъмов: Не е редно частно посещение да се превръща в публично събитие

"Не може да се разграничава дейността на институциите от парите, които гражданите им дават, за да могат да функционират", коментира пред "Сега" адвокат Александър Кашъмов, който е ръководител на правния екип на "Програма достъп до информация". Той отбеляза, че прокуратурата все пак е предоставила информация, посочвайки, че Гешев е бил в отпуск.

Кашъмов обаче припомни, че в демократичния свят има ясно разграничение между публичен и частен живот. И в този смисъл не се смята за препоръчително някой да е на частно посещение, което да превръща в публично събитие, като изключим кралските събития. Също толкова укоримо е посещението да е публично, а да не се дава информация за него. Още от Древния Рим има ясно разделение между публично и частно. И публичните лица трябва да го спазват.

"Не може да отидеш на частни разноски и да вършиш публична дейност, защото това поставя въпросът кой ти е платил. Това отваря въпроси за нередно влияние, лобизъм и т.н. Ако си бил на служебно посещение, не е редно да го вършиш с частни средства. Плащането с публични средства задължава за отчетност", продължи адвокатът.

И допълни, че превръщането на публично събитие в частно, влече със себе си и претенциите, че не се дължи отчет. В развития цивилизован свят е абсолютно ясно правило, че това е недопустимо. Част от понятието почтеност и интегритет е това институциите да получават парите за служебната си дейност от данъкоплатците и да се отчитат пред тях.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата