Медия без
политическа реклама

Върховният съд опроверга Гешев за делото "Сарафово"

08 Март 2023
Гешев обяви новината за делото "Сарафово" след церемония в Софийската синагога, на която бяха отличени институциите, допринесли за забраната на "Луков марш".
ПРБ
Гешев обяви новината за делото "Сарафово" след церемония в Софийската синагога, на която бяха отличени институциите, допринесли за забраната на "Луков марш".

Върховният касационен съд опроверга главния прокурор Иван Гешев, 'че се е произнесъл като последна инстанция по делото за атентата в "Сарафово". Вчера Гешев се похвали, че 11 години след атентата в Сарафово има влязла в сила осъдителна присъда, потвърдена от върховния съд – доживотен затвор без право на замяна, по отношение на двамата съучастници на взривилия се на летището атентатор - Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан. В такъв смисъл прокуратурата пусна и прессъобщение на сайта си (виж снимката долу), което е копирано изцяло и в бюлетина на БТА.

Днес обаче Върховният касационен съд (ВКС) опроверга главния прокурор. По описа на ВКС няма образувано наказателно производство и не е постановявано решение по делото за извършения през 2012 г. атентат на летище "Сарафово", съобщиха от там.

От върховния съд обясняват, че единственото им произнасяне, засягащо делото за терористичния акт на летище "Сарафово", е разпореждане от 12 юли 2022 г. на председателя на Първо наказателно отделение на ВКС. С него е отказано образуване на касационно производство поради нередовност на постъпилата касационна жалба от служебния адвокат на Хасан Ел Хадж Хасан - Жанет Желязкова. Желязкова е опитала да подаде жалба срещу присъдата на апелативния спецсъд от 13 април 2022 г., но тя се е оказала нередовна. Адвокатката явно не е изпълнила разпорежданията на съда и в крайна сметка жалбата й е върната. Без жалба влиза в сила осъдителната присъда, потвърдена на два инстанции. Т.е. Гешев е прав, че има присъда в сила, но подвежда публиката, че последен по делото се е произнесъл Върховният касационен съд.

Това вероятно не би се случило, ако главният прокурор и прокуратурата нямаха практиката да обявяват присъдите преди съда. Законът за съдебната власт казва, че актовете на съдилищата, с изключение на тези по наказателни дела, с които подсъдимият е осъден да изтърпи съответно наказание, се публикуват незабавно след постановяването им на сайта на съда. Съдилищата нямат право да публикуват решенията си, с които присъдите са влезли в сила, докато не получат уведомление от прокурора, че са предприети действия по привеждането им в изпълнение. Това правило практически се заобикаля от прокуратурата, която първо пуска съобщение, за да се похвали за присъдата, а след това дава зелена светлина за огласяването й.

Решението на закрития вече спецапелативен съд по делото "Сарафово" е качено на сайта му, но не е ясно от кога.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата