Медия без
политическа реклама

Адвокати се разгневиха на прокуратурата за кръга "Божанов"

Разстреляният не е бил защитен свидетел и не е имал охрана, обяви правосъдният министър

20 Февр. 2024Обновена
Клуб SS е мястото, за което се предполага, че са се събирали магистратите, с които Мартин Божанов е работил.
БНТ
Клуб SS е мястото, за което се предполага, че са се събирали магистратите, с които Мартин Божанов е работил.

Шест адвокатски съвета излязоха с остра обща позиция по скандала около убития Мартин Божанов - Нотариуса и данните за мрежата му за влияние в съдебната система и за гравитиращите около кръга му съдии и прокурори. Позицията им се отнася и за липсата на адекватни действия около друг подобен скандал в системата - за мрежата на бившия следовател, а сега адвокат в неизвестност Петьо Петров - Еврото. "Необходимо е решително действие на всички нива – Народно събрание, МВР, Министерство на правосъдието и най-вече прокуратурата", пишат адвокатите.

"Изказваме публичното си възмущение и нетърпимост срещу изнесените в последните две седмици данни за действието на кръговете около публично осветлените Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров – Еврото и пълното насрещно бездействие на прокуратурата като единствен орган в държавата, имащ правото да повдига и поддържа обвинението срещу лица, извършили престъпление", пишат съветите, които ръководят колегиите във Варна, Видин, Плевен, Пазарджик, Пловдив и Смолян. Видинската колегия е тази, в която е вписан Петьо Петров.

Адвокатите обясняват колко е абсурдно, че вместо незабавно да бъдат арестувани лицата, за които съдия Владислава Цариграска е сигнализирала, че са я заплашвали, те се разхождат свободно, а тя е със съдебна охрана. Това, според тях, са палиативни грижи.

"За нас звучат абсурдно изнесените данни, висши представители и ръководители на органите на прокуратурата са се сраснали с и подкрепят престъпността и в същото време същите тези органи не предприемат никакви действия по разследване, които да опровергаят изнесените факти, даващи основание за предполагане на наличие на организирани престъпни групи, с участието на прокурори и съдии на ръководни постове, или пък, ако изнесената информация е вярна, да се предприеме наказателно преследване на виновните лица, които да понесат наказания с цялата строгост на закона", се казва още в позицията.

Според адвокатите прокуратурата оглушително мълчи и за твърденията, че "тези две групи вероятно са подкрепяни от висши политици".

Адвокатите изразяват пълната си подкрепа към съдия Цариградска. "Пpaвнaта oбщнocт в страната нe мoжe дa бъдe бeзyчacтнa, ĸoгaтo e пocтaвeнa пoд зaплaxa нeзaвиcимocттa нa cъдa и ycтoитe нa пpaвoвaтa дъpжaвa. Упражняването на адвокатската професия в частност и всички юридически професии имат смисъл единствено при функционирането на справедлив, безпристрастен и независим съд, подвластен единствено на закона", пишат адвокатите.

Те обръщат и внимание на практиката над магистрати да се упражнява натиск чрез клеветнически кампании в жълти медии. 

"Апелираме цялата юридическа общност да не стои безучастна и да не изказва само в разговори на четири очи възмущението си от случващото се, а да застане с ясна позиция, с която да изиска от компетентните органи да влязат във функциите си", пишат още адвокатите. И призовават освен да се осигурява охрана на Цариградска, да бъдат "неутрализират незабавно източниците на отправените заплахи".

ТРИ МЕСЕЦА

В срок от три месеца временна комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще трябва да проучи всички факти и обстоятелства за участието на съдии в дейността на групата около Божанов. Днес Съдийската колегия определи точния предмет на дейността на комисията – проучване на съдебни дела, изискване на информация от органите на съдебната власт, Върховната прокуратура, ГДБОП, ДАНС, СДВР, НАП, ИВСС, Националното бюро за контрол на СРС и други органи, изслушване на лица във връзка с известни обстоятелства за дейността на групата около Мартин Божанов, обобщаване и анализ на събраната информация, съобщи "Лекс".

Ще се проучват съдебните дела, за които има данни за свързаност с дейността на Божанов Нотариуса – става дума за делото за несъстоятелност на КТБ, делата за конфискация на активите на Евелин Банев-Брендо и семейството му, делото „Манджуков срещу Инвестбанк“, всички дела, по които страна е бил Божанов като физическо лице или свързаните с него физически и юридически лица, дела, по които страна или процесуален представител са били адвокатите Велимир Атанасов, Емил Писков и Калин Чанков, дела, по които Божанов или въпросните адвокати са били свидетели или податели на сигнали и жалби, без да са страни по конкретното производство, както и всички дела, по които има данни за свързаност от публично достъпни източници на информация.

За членове на комисията бяха избрани председателите на върховните съдилища Галина Захарова и Георги Чолаков, както и членовете на колегията Цветинка Пашкунова, Вероника Имова, Даниела Марчева, Олга Керелска и Атанаска Дишева. Съдии ще участват, но не директно в състава на комисията, а ще им бъдат възлагани конкретни задачи от двамата председатели на върховните съдилища. Според Атанаска Дишева в състава на комисията трябва да влязат всички членове на колегията, които имат желание. Председателят на ВАС отговори, че комисията е отворена и всеки, който иска, може да участва в работата ѝ.

НОВИ ЗАПЛАХИ

Междувременно съдия Цариградска разкри, че  продължава да е обект на заплахи. Вчера тя даде показания в столичната полиция. "На официалния имейл на съда е получено ново заплашително електронно писмо - в смисъл, че трябва да мълча, ако не искам да ми се случат разчленявания", обяснява Цариградска пред bTV.

Съдията от Плевенския окръжен съд Владислава Цариградска е получила нови заплахи снощи, след като даде интервю за проблемите в съдебната власт и случая с Мартин Божанов - Нотариуса. Това стана ясно от нейна изява по Нова телевизия.

Правосъдният министър: Мартин Божанов не е бил защитен свидетел и не е имал охрана

Вече извърших проверка в Министерството на правосъдието относно твърденията дали Мартин Божанов е бил някакъв защитен свидетел, дали е ползвал защита - след проверката категорично мога да кажа, че не е установено той да е бил защитен свидетел и да е получавал охрана и защита. Това каза министърът на правосъдието Атанас Славов в предаването "Още от деня" по БНТ за казуса с Нотариуса, който бе убит на 31 януари.

Дали е бил сътрудник на други институции извън Министерството на правосъдието, трябва да установяват те със съответните проверки, посочи Славов и допълни, че в правосъдното министерство ще се извърши проверка и за достъпа на Божанов до спецсъда и до спецпрокуратурата.

Правосъдният министър смята, че твърде дълго съдии, прокурори и следователи са били изнудвани, като някои от тях са участвали в тези мрежи на влияние. "На това трябва да бъде сложен край, ако искаме да сме нормална правова държава", подчерта Атанас Славов.

Министерството на правосъдието отговаря за законодателството и за охраната на съдебната власт, на съдебните сгради и на съдиите, които са се осмелили да говорят. За съжаление, Министерството на правосъдието няма оперативни, разследващи функции, отговор Славов на въпрос как се чувства един министър на правосъдието в държава, в която правосъдие се е раздавало паралелно от други хора чрез натиск и изнудване. "Моята роля е да настоявам за обективно, пълно, всестранно разследване, да призовавам органите да си изпълняват функциите", заяви министърът.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата