Медия без
политическа реклама

Адвокат на пребит от прокурорския син се оплака от "препоръки"

Зорница Костова обяви, че е получила "оферта" за споразумение и в съдебна зала, и от колеги

22 Март 2024
Адвокат Зорница Костова и прокурорския син Васил Михайлов
Скрийншот видео Нова тв
Адвокат Зорница Костова и прокурорския син Васил Михайлов

Зорница Костова, която е адвокат на пребития от прокурорския син Васил Михайлов треньор Румен Андонов, съобщи, че интензивно е получила "приятелски препоръки" от различни видове да няма присъди от 2 до 10 години лишаване от свобода, а да има сключване на споразумение.

„Офертата е отправена в последното съдебно заседание във вторник. Предложението беше абсурдно. Считам, че не е уместно да се казва, че защитата и подсъдимото лице няма да се съгласят на наказание повече от 1.5 години. Още в съдебната зала изразих становище, че това споразумение е неприемливо”, каза Костова пред Нова тв.

По нейни думи, по-интересното било, че  след съдебното заседание е получила две телефонни обаждания от колеги адвокати, които счита за "препоръка", както и получила покана за среща на кафе от трети колега със същото настояване.

"Не намерих връзка между тримата колеги, с които ще разговарях. Случва се да се прави служебен коментар по факти и идеи, но те са във връзка с юридически казуси. Това са отделни независими един от друг колеги, които проведоха разговор в посоката, която ви казвам, разказа още Зорница Костова.и добави, че според нея, ако до момента се касае до препоръки, то те могат да бъдат нещо различно от добронамерените препоръки. 

Тя не изключи, че тези "препоръки" може да прераснат в натиск, включително за изтегляне на жалбите и показанията по случая.

Васил Михайлов, който е син на прокурора от Перник Бисер Михайлов, беше изпратен на съд за 8 престъпления през декември 2022 г. Тогава това съобщи пред журналисти зам. районният прокурор на София Иван Стефанов. Младежът е привлечен към наказателна отговорност за закана за убийство и няколко телесни повреди. Сред заплахите, които той отправял, е и случай на закана към охранител в ареста. За най-тежкото престъпление Михайлов може да получи между 2 и 10 години затвор. В съда са внесени 12 тома материали, а прокуратурата ще поиска да бъдат разпитани 45 свидетели. Готови са и няколко експертизи, обясняваха по онова време прокурорите.

Месец преди внасянето на обвиненията Васил Михайлов беше върнат в ареста, след като наруши домашния си арест. През юни 2022 г., когато граждани на Перник се вдигнаха на протест заради действията на 18-годишния тогава ученик, той беше арестуван за жесток побой над местната футболна легенда и настоящ треньор Румен Андонов. 

Първоначално младежът бе привлечен от прокуратурата към наказателна отговорност за това, че на 9 април около 04.00 ч. в близост до детска площадка в Перник той нанесъл множество удари с юмруци и ритници в областта на главата на Н.Т. и го намушкал с нож в лявото око. Деянието е извършено по хулигански подбуди без личен мотив, твърдеше държавното обвинение. След това обвиняемият се заканил с убийство на Б.Й., като размахвал нож пред лицето ѝ. Михайлов бе обвинен и за това, че на 11 април около 14,00 часа в близост до заведение в Перник е нанесъл множество удари с юмруци в областта на главата на Р.Н., вследствие на което му причинил телесна повреда. Според прокуратурата деянието също е извършено по хулигански подбуди.

Междувременно Михайлов беше осъден на пробация за срок от 1 г. и 6 м. и 100 часа безвъзмезден труд по старо дело. Съдът в Бургас постанови присъдата след споразумение между прокуратурата и защитата на Михайлов. По това дело той беше обвинен за нанасяне на средна телесна повреда в края на август 2021 г. в Созопол. Бил с компания, която се сбила с друга групичка на алея между бар и дискотека. Нападнал двама души, единият от които се опитал да защити приятеля си, но получил силен удар с юмрук в лицето и впоследствие претърпял няколко операции на носа.

По делата по обвиненията за действията му в Перник обаче още няма присъди дори и на първа инстанция. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата