Quantcast

Медия без
политическа реклама

95 са вече починалите от COVID-19 в България

Хигиенистка в екоминистерството е установена с коронавирус

12 Май 2020Обновена
Илияна Кирилова

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са общо 95. В областната болница в Пазарджик е починал 43-годишен мъж с ДИК синдром и диабет. В МБАЛ Враца е починала 83-годишна жена от дома за стари хора в с. Гара Орешец. Пациентката е била със злокачествено заболяване и прекаран инсулт. Това съобщават Министерство на здравеопазването и Националния оперативен щаб.

2023 са потвърдените случаи на COVID-19 у на към 17 ч., днес, 12 май. През днешния ден са доказани още 19 нови случая - в областите: 3 в Благоевград, 3 в Перник и 13 в София. Лабораториите продължават да работят. 365 са лицата с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения. От тях 51 са в интензивни отделения и клиники. 218 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция, или 11 % от всички установени случаи на COVID-19.

По отношение на общата картина: 981 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 1042 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 50 г.

Хигиенистка от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е с положителна проба за коронавирус. Това съобщи по-рано пред "Нова телевизия" министър Емил Димитров. Той обясни, че заразената жена, която работила само на петия етаж на ведомството, най-вероятно е имала контакт с другите хигиенистки и с портиера. Министърът веднага е разпоредил служители на МОСВ, които са били на работа в четвъртък и в петък в министерството, да се подложат на тестове. Самият Димитров обяви, че се тества за коронавирус всяка седмица.

До момента има 89 потвърдени случаи на COVID-19 в домовете за стари хора и хора с увреждания, съобщи междувременно пред БНТ социалният министър Деница Сачева. 31 от тези случаи са сред персонала на институциите. Петима са починалите. Тя обаче не каза колко са до момента направените тестове. Общо в системата трябва да бъдат изследвани 28 000 души, като 15 000 са настанените в домовете, а останалите са персонал, в това число санитари, шофьори и др.

Има три области, в които няма нито един заразен в домовете - Велико Търново, Ловеч и Монтана. Според Сачева за момента ситуацията е под контрол, само във Видин е регистрирана концентрация на случаи.

В същото време сградата на общинската администрация в Белица бе затворена заради коронавирусна инфекция, открита с бързи тестове при двама служители, съобщи БНР. Заразените, мъж и жена в отдел "Общинска собственост", са настанени за лечение в болницата в Разлог. "Двамата са настанени в болницата в Разлог с бронхопневмонии. Предстои днес следобяд, по-скоро довечера да излязат и PCR пробите им. Но аз, за всеки случай, затворих общината - поне тази седмица, докато не се потвърдят случаите и да знаем, какво правим в бъдеще. Бях казал от самото начало, всеки, който има някакъв симптом, да не идва на работа", заяви кметът на община Белица Радослав Ревански. Ако PCR тестовете потвърдят заразата, всички служители от община Белица ще бъдат изследвани.

Отделението по реанимация и интензивно лечение в пазарджишката многопрофилна болница пък отново е поставено под 48-часова карантина, след като в последните два дни бяха установени два нови случая на заразени с коронавирус медици. Към момента заразените медици в здравното заведение са 16, като основната част от тях са от интензивното отделение. Целият персонал там ще бъде подложен на ново тестване за COVID-19. За периода на карантина в отделението няма да се приемат пациенти. От днес в болницата се въвежда засилен дезинфекционен режим. Спешните дейности в областта ще се поемат от частните болници.

3888 души са тествани от 6 април до днес в частни лаборатории с бързи тестове за антитела, показва статистиката на сайта www.labtestcovid19.com. От тях в 77 (2%) случая са регистрирани положителни проби за антитела IgG, а 55 (1.4%) случая - за антитела IgM. Първото означава, че тестваният е прекарал инфекцията, а второто, че заразата е в ранен етап. Има и 34 (0.9%) проверени, при които са открити и антела IgG, и антитела IgM. Тестваните с по-бавните, но считани за "златен стандарт" PCR-тестове са 235, от които 11 (4.7%) са дали положителна проба за коронавирус. Статистиката в сайта се базира въз основа на извършени тестове от лицензирани лаборатории в страната, които са се регистрирали в системата и споделят данни. 

 

Още по темата