Медия без
политическа реклама

900 проби на шофьори за наркотици и алкохол чакат обработка от април

18 Септ. 2023
Министър-председателят Николай Денков се срещна с началника на ВМА проф. д-р Венцислав Мутафчийски и с ръководителя на химико-токсикологичната лаборатория на болницата проф. д-р Васил Атанасов. В разговора участва и министърът на отбраната Тодор Тагарев.
МС
Министър-председателят Николай Денков се срещна с началника на ВМА проф. д-р Венцислав Мутафчийски и с ръководителя на химико-токсикологичната лаборатория на болницата проф. д-р Васил Атанасов. В разговора участва и министърът на отбраната Тодор Тагарев.

От април досега са се натрупали 900 забавени проби на шофьори за наркотици и алкохол, които чакат обработка. Това се разбра днес по време на посещението на премиера Николай Денков във ВМА. Освен с началника на болницата проф. д-р Венцислав Мутафчийски, премиерът се видя и с ръководителя на химико-токсикологичната лаборатория на ВМА проф. д-р Васил Атанасов.

Три пъти повече проби ще може да обработва лабораторията, което значително ще ускори проверката на кръвните проби за наркотици и за алкохол на шофьорите, обяви премиерът. В рамките на два месеца със средства от бюджета лабораторията ще бъде дооборудвана с необходимата апаратура, ще бъдат обучени и допълнителни шестима специалисти. С увеличения капацитет тя ще работи денонощно, на трисменен режим, като по този начин максимално бързо ще се обработват както новопристигналите проби, така и забавените близо 900 проби, натрупани от края на месец април досега, заричат се властите.

"Работим много сериозно по проблема с войната по пътищата и по-специално за борбата с дрогираните и пияните шофьори", заяви министър-председателят.

Една от критиките към парламента, след като промени НК и въведе задължителна конфискация на колите на водачите, хванати да шофират след употреба на наркотици или алкохол, беше, че не е отчетено огромното забавяне, с което излизат резултатите от кръвните проби. Тези, взети на място с дрегер, често дават фалшив резултат. МВР обаче се втурна да иззема коли, веднага след като промените влязоха в сила. (В края на миналата седмица и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов издаде указания как да се случва това.)

Според Денков именно ВМА е едно от местата, където е възможно в кратки срокове да бъде ускорен процесът по обработка на пробите. "Фокусът трябва да бъде върху оборудването с роботизирани системи, които да обработват пробите преди техния анализ, защото това е бавният етап - затова е важно да се осигури и необходимият брой подготвени висококвалифицирани специалисти", каза премиерът. И допълни, че решението на проблема с бавната обработка на пробите не е толкова в разкриването на нови лаборатории, а в обезпечаването на вече съществуващите с оборудване и добре подготвени кадри.

Не трябва да има милост за тези, които сядат зад волана, след като са пили алкохол, или са използвали наркотици. Няма да се намери някой, който да твърди обратното.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата