Медия без
политическа реклама

Главният прокурор инструктира как да се изземат колите на пияните шофьори

Булфото
Борислав Сарафов

Не е задължително колите на шофьорите, хванати да карат след употреба на алкохол или наркотици, да се изземат в рамките на разследването. Нужно е само да бъдат приобщени като доказателства. Това следва от методическите указания до всички прокурори, спуснати изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов (вижте пълния им текст по-долу).

Указанията са свързани с промените в НК, влезли в сила на 4 август т.г., които регламентираха конфискация на автомобилите на пияни и дрогирани водачи. Промените предизвикаха много дискусии и упреци, че не са изпипани добре и предвиждат несъразмерни санкции. На фона на задължителната конфискация при "обикновеното" шофиране с концентрация над 1,2 промила алкохол в кръвта или след употреба на наркотици, такава не се предвижда при причиняване на смърт на пътя. В случаите, когато шофьорът не е собственик на колата, се предвижда да плати цената ѝ. МВР веднага се втурна за иззема автомобили. 

Само за месец 80 моторни превозни средства са иззети на територията на Община Бургас, съобщиха от МВР. В по-голяма си част това са леки автомобили, конфискувани от водачи, шофирали след употреба на алкохол или наркотични вещества.

В указанията се казва, че превозните средства винаги се приобщават като доказателства по делата - както за катастрофите, при които е причинена смърт или телесна повреда, така и по разследванията за шофиране след употреба на алкохол или наркотици. Приобщаването не налага задължително изземане.

Превозното средство трябва да бъде огледано, фотографирано и да се вземат мерки да не се повреди или измени, включително като се запечата мястото, където се съхранява. По делата за катастрофи е препоръчително колите да се изземат като веществено доказателство и да се пазят до завършване на разследването. 

Сарафов също така нарежда прокурорите да искат от съда запори на колите, без значение, че те са доказателство по делата. Това обаче може да се прави едва когато на някого е повдигнато обвинение. Ако превозното средство не е собственост на обвиняемия, ще се иска запор на такава част от имуществото му, която съответства на стойността на колата. Ще се искат запори и за обезпечаване на глобите, предвидени от НК.

Във всички случаи, когато колата е била иззета по дело за шофиране след алкохол или наркотици, а не е собственост на обвинения, незабавно след запорирането ѝ и след приключването на оценителната експертиза, се преценява възможността за връщането ѝ на собственика, инструктира още и.ф. главният прокурор.

На шефовете на апелативните прокуратури е указано да организират проучването и анализа на практиката на прокуратурите и съдилищата във връзка с прилагането на промените в НК и при констатиране на неправилна или противоречива практика да сезират Върховната касационна прокуратура.