Медия без
политическа реклама

Граждани се бунтуват срещу конфискуваните коли в София

Автомобилите са блокирали част от зелената зона и дори инвалидни места

31 Яну. 2024
Скрийншот видео Би Ти Ви
Това е положението около Второ РПУ в София

Хората в София са на път да се вдигнат на бунт срещу задръстването на улици около полицейските управления с конфискувани коли. Проблемът се задълбочава с всеки изминал ден, след като влезе в сила и правилото да се отнемат автомобили от хванати да управляват след употреба на алкохол или дрога.

Граждани вече сигнализираха пред bTV, че такива автомобили са блокирали цяла улица - ул. „Княз Борис I“, около Второ РПУ в столицата. 

Десетки конфискувани от органите на реда коли заемат паркоместа в „Зелена зона“. Въпреки, че хората в квартала си плащат абонамент за колите - 120 лв. на месец, паркоместата не стигат.

Чашата на търпението им прелива, когато и инвалидно място също е заето от конфискуван автомобил. „Спорният автомобил беше преместен вчера следобед, когато се обадихме в телевизията. Изненадващо те взеха адекватно решение и дори предложиха да направим репортаж за ситуацията в квартала, която е ужасяваща. Улицата е пълна с около 40-45 коли без регистрация, както и около 20 служебни автомобила на районното“, твърди Красимир Ценев.

Още на втория ден след влизането на поправки в Наказателния кодекс, които позволяват отнемането на автомобили на хванати с алкохол или наркотици водачи, полицията се похвали с поредица такива случаи.

Той е категоричен, че колите без регистрация са паркирани на места, за които хората си плащат. И допълва, че това ощетява столицата с около 400 лв. на ден, което е 10 000 лв. на месец.

„Майка ми е на 85 години, със счупен таз. Исках да я изведа вчера, когато времето беше хубаво. Когато дойдох, се оказа, че автомобил без номера е паркиран на инвалидното място, което преля чашата на търпението ми. Опитах се да вляза в контакт с полицията, но ударих на камък“, каза още Ценев.

В позиция, от СДВР се извиняват на засегнатите хора и обещават, че се изгражда паркинг за иззети автомобили извън централната градска част, но това щяло да отнеме технологично време.

За 5 месеца МВР вече е иззело 1500 автомобила на пияни и дрогирани, като от тях вече близо 200 автомобила са били отнети окончателно със съдебни решения. Според вътрешното министерство мярката е изиграла своята превантивна роля и хванатите на пътя станали по-малко.

Всъщност проблемите със задръстванията с отнети или конфискувани автомобили започват да стават още по-сериозни и пред други РПУ, особено тези, които са в центъра. Нещата се задълбочават и с масовите операции срещу дрогирани и пияни шофьори. Само преди дни, МВР се похвали, че за 5 месеца вече е иззело 1500 автомобила, като от тях вече близо 200 автомобила са били отнети окончателно със съдебни решения. При всички тези случаи колите или стоят като веществени доказателства в очакване на съд, или пък чакат търгове за публична продан от НАП.