Медия без
политическа реклама

Няма дрегер за безумието на депутатите

Приетите наскоро промени в НК за отнемането на автомобилите на пияните или дрогирани шофьори не гарантират нищо освен хаос

Поправката е вкарана в НК почти единодушно малко след 21:30 ч. на 28 юли. Тогава депутатите вече сигурно са си представяли морето, но в крайна сметка цунамито на некомпетентността и мърлящината им заля нас.
Илияна Димитрова
Поправката е вкарана в НК почти единодушно малко след 21:30 ч. на 28 юли. Тогава депутатите вече сигурно са си представяли морето, но в крайна сметка цунамито на некомпетентността и мърлящината им заля нас.

Не трябва да има милост за тези, които сядат зад волана, след като са пили алкохол, или са използвали наркотици. Няма да се намери някой, който да твърди обратното.

Трудно обаче ще се намери и кой да защити приетите наскоро промени в Наказателния кодекс, регламентиращи отнемане на автомобилите на пияните или дрогирани шофьори или присъждане на равностойността им. Не за друго, а защото са толкова неизпипани, че вместо да рисуват вежди, избождат очи.

Иначе не може да се отрече, идеално се получи от пиарска гледна точка, че Калина Сакскобургготска точно сега реши да седне зад волана, след като е пила. И изведнъж се оказа без кола и с бързо дело за шофиране с над 1,2 промила алкохол. Публиката видя, че законът важи за княгините, колкото и за шофьорите на тир. Това обаче не отменя факта, че не е изпипан.

Аргументи нямат и вносителите на предложението. Затова пък то е гласувано почти единодушно в парламента, малко след 21:30 ч. на 28 юли. Тогава депутатите вече сигурно са си представяли морето, но в крайна сметка цунамито на некомпетентността и мърлящината им заля нас. Защото, окрилени от промените, от МВР започнаха да прибират коли и камиони. Без съд, без присъда, дори понатискайки за протоколи за доброволно предаване. Но ако шофьорът подпише доброволно, той се лишава от всякаква възможност да търси обезщетение в бъдеще. Така, апропо е направила Калина.

В момента сме изправени пред парадокса, че за умишлено причинена телесна повреда или смърт при неспазване на правилата при управление на автомобил, отнемане изобщо не се предвижда. То е по преценка на съда, ако е причинена телесна повреда или смърт по непредпазливост. И задължително при шофиране с над 1,2 промила алкохол в кръвта или с наркотици. Депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков нарече това "извращение с правото". Според него

 

"МВР се превръща в държавна автокъща, инквизитор

 

или нещо друго. Но не и в орган, който осигурява превенция за войната по пътищата". Божанков признава, че и ПП-ДБ са "абсолютно виновни" за приемането на популистките текстове, защото не са се противопоставили на безумието. Колегата му Божидар Божанов признава, че депутатите дължат по-добър законодателен процес. "Не се получава добре, когато се бърза да се приемат закони "за норматив", казва той. Истината е, че парламентът, този, както и всички предишни, е рецидивист в приемането на закони за норматив, под натиска на улицата и за да демонстрира, че нещо се прави, без да постига полезни резултати. 

"Мисля, че не е нужно човек да е юрист, за да схване безумието на такъв подход, при който най-голямата репресия спрямо правата на хората е там, където деянието е най-ниско по степен и обществена опасност. (...) Тук се стреля с топ, за да се убие муха", обобщава ситуацията в интервю за "24 часа" адвокат Александър Кашъмов. И други юристи остро критикуваха промените като недомислени, въвеждащи несъразмерно високи наказания и предпоставка за корупция.

А най-големият проблем в цялата работа е, че

 

на полевите тестове не може да се разчита,

 

а резултатите от кръвните излизат след месеци, понякога и след година. Дори служителите на МВР не вярват на полевите тестове за дрога. Усъмниха се обаче едва когато започнаха да ги използват и за тях. Миналата година след няколко случайно заловени дрогирани униформени, МВР прие специална наредба за тестването на полицаите, която в момента се обжалва от синдикатите. Служителите на МВР признаха, че тестовете са показали през годините, че са неефективни, защото са силно чувствителни и освен наркотици, засичат бензодиазепините, които се използват при лекарствата за безсъние и тревожни разстройства, при медикаменти за главоболие, болкоуспокояващи и др. Има случаи на фалшиво положителни тестове за наркотици и при употреба на енергийни напитки.

Следващата стъпка ще е в екип с МВР да патрулира и оценител, който да преценява на око за каква сума шофьорите да подписват запис на заповед, шегуват се юристи. Макар че не трябва да го правят публично, току виж някой умник със законодателна инициатива се изкушил. 

Сега премиерът обеща кръвните тестове да започнат да излизат до седмица. Това ще е някъде в незнайното бъдеще, защото тепърва ще трябва да се оборудват лаборатории, което няма да се случи бързо заради обществените поръчки. Между другото, тази мярка отдавна трябваше да е предприета. Защото проблемът отдавна е известен.

Но МВР веднага се втурна да изземва автомобили. Нищо, че изземването няма как да е редно, ако колата не е доказателство по делото. Ако например с него е станала катастрофа, е нормално да бъде иззет, за да бъде изследван и т.н. Ако обаче просто тестът на шофьора е реагирал на наркотици или алкохол, не би трябвало МВР да прибира колата. Но от МВР ни посъветваха във Фейсбук: "Вместо да се безпокоите какво се случва с автомобила ви след установено наличие на алкохол или упойващи вещества в кръвта ви...

 

не давайте повод да ви го отнемат".

 

Прави са. Но в момента правилата позволяват някой да се окаже с отнет автомобил и без да е виновен. Ако това не е проблем в авторитарен режим, например, за демокрацията не би трябвало да е допустимо.

"В случаите на шофиране с определената в закона концентрация на алкохол в кръвта, както и след употребата на наркотични вещества или техни аналози, моторното превозно средство не е и не може да бъде веществено доказателство. Изземването му, освен че не е необходимо, не е и законосъобразно", коментира и адвокат Силвия Петкова. Тя предупреди, че полицията и прокуратурата са си намерили начини да заобикалят закона.

Според Петкова най-често срещаните порочни практики са две - шофьорът да бъде убеден "доброволно" да предаде автомобила си, като му се изтъква, че така съдейства, което после ще се тълкува в негова полза. Другият начин е изземването да стане с протокол за оглед на местопроизшествие, с което се заобикаля процедурата по НПК, изискваща съдебно разрешение или последващо одобрение. 

Тя напомня на шофьорите, че ако дрегерът отчете алкохол или дрога, имат право да поискат и биологична проба. "Това трябва да се случи независимо от редицата несъстоятелни аргументи, с които полицейските служители в практиката се случва да убеждават водачите да не дават такива проба", казва адвокатката.

И предупреждава шофьорите да не се съгласяват на доброволно предаване на автомобилите. Защото това би ги лишило от правото да търсят обезщетение, когато пробата се окаже фалшиво положителна.

Дотук фалшиво положителни са само намеренията на властите за промяна. И това трябва да бъде хванато от дрегера на обществото. Стига да не е тотално разкалибриран от лъжливи мерки и популизъм.

Последвайте ни и в google news бутон