Quantcast
62.64% от прокурорите избраха единствения кандидат за член на ВСС | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

62.64% от прокурорите избраха единствения кандидат за член на ВСС

Вотът за Евгени Иванов се проведе в Съдебната палата и по интернет
Обновена
1 785
 БГНЕС
Гласуването за единствения кандидат за нов член на ВСС започна в 8 часа сутринта

Евгени Иванов беше избран за член на Висшия съдебен съвет от общото събрание на прокурорите. Той е получил 841 гласа от гласувалите общо 959 негови колеги.

Евгени Иванов ще довърши последните близо две години от 5-годишния мандат на настоящия Висш съдебен съвет. Той влиза в състава на мястото на Даниела Машева, която стана зам. главен прокурор. До момента Иванов беше прокурор във Военно-апелативната прокуратура. Той е и председател на Асоциацията на прокурорите вече трети мандат.

Час по-рано стана ясно, че са гласували 62.64% от прокурорите, или 959 от имащите право 1531. Електронно, посредством онлайн системата през интернет, са гласували 872 прокурори, а 87 са пуснали хартиени бюлетини в Съдебната палата.

Началото на изборния ден бе белязано от протести, организирани от движението БОЕЦ и от младежката организация на “Демократична България“

Главният прокурор Иван Гешев и екипът бяха заявили, че ще гласуват по интернет. А самият кандидат - военният прокурор Евгени Иванов - с традиционна хартиена бюлетина.

След като стана ясно, че са гласували повече от половината от имащите право на глас, за да бъде избран, Иванов трябва да получи подкрепата на повече от половината от действително гласувалите. 

Миналата събота, когато стартира процедурата за изборен член на Висшия съдебен съвет, Евгени Иванов се обърна с кратко слово към колегите си. Той обеща да бъде техният глас в съдебния кадрови орган, обяви се против изваждането на прокуратурата от съдебната власт и беше категоричен: “Тежко и горко на държава, която няма независима прокуратура“.

Протестиращитe пред Съдебната палата обаче призоваха прокурорите да не гласуват за единствения кандидат Евгени Иванов, защото според тях, по този начин главният прокурор Иван Гешев "превзема структурите". Харалан Добрев от „МлаДа България“ се възмути от факта, че за пореден път кандидатът за овакантеното място е само един, както бе и при избора на Гешев за главен прокурор, пише БГНЕС.

„Евгени Иванов е поредният човек от тази номенклатура. Той е върл защитник на Гешев и неговия начин на работа. Гешев за пореден път си издига човек, който да го защитава във ВСС и по този начин те да имат мнозинство, за да не може да се предприеме нищо срещу Гешев, нито срещу инспектората на ВСС, нито при важните гласувания“, заяви той и подчерта, че това е опит за окупация от страна на главния прокурор. Добрев посочи, че с присъствието си пред палата искат оставка на главния прокурор, както и да не бъде подкрепен Иванов на днешните избори.

„За да могат прокурорите да покажат малко морал, ако е възможно те да не гласуват, да няма достатъчно участие на изборния процес, за да покажат, че има морални и етични прокурори в държавата. Не може без дебат и няколко кандидати да избират толкова важни членове в толкова важен орган като ВСС“, каза той.

Мястото в Прокурорската колегия се освободи, след като Даниела Машева стана зам.-главен прокурор. Освен нея Иван Гешев нарави още един член на ВСС свой заместник – Пламена Цветанова. Тя обаче е от квотата на парламента, който все още не е открил процедура за избор на неин наследник.

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Протестите срещу Лукашенко събраха $7 млн. помощ от чужбина

27.10.2020

690 17
Протестите срещу Лукашенко продължават, репресиите - също

25.10.2020

1316 9
Полша обеща още протести след затягане на закона срещу абортите

23.10.2020

Обновена

578 11

Коментари

Хулиган

А каскет ще му връчат ли на единствения кандидат?

То вече си е като униформа...

http://www.drago.info/index.php/2019/08/09/svatbata-na-prokurora/

stopover

тва им е последното гласуване.

Aniki

този ли беше дето в CV-то му пишеше, че умее да борави с Netscape?

Forza NATO

Същият. Но това едва ли е лъжа.

 

Той сигурно и с пишУща машина "Марица" умее да борави, но не го е споменал от скромност и да не излезе свръхквалифициран.

Aniki

 Според мен е лъжа. Мисля, че никога не е ползвал netscape, Alta Vista, Yahoo, mirc, Icq, compuserve и други подобни спомени от младостта ми. Естествено, това е само мнение.

gigaton

Язък, Параграф-ът нищо не е написал. Чаках с нетърпение, без майтап :)

Бонжуар

Порно. 

gigaton

Че е порно, порно е! Да конкретизираме линка на прокоратурята: xvideos.com. Много избори има там ;)

paragraph39

gigaton

/:/ Язък, Параграф-ът нищо не е написал. Чаках с нетърпение, без майтап :)

.........................................................................................................................

Това НЕ е юридически казус, а е политически!

А, щом в най-висшия орган на "независимата" Съдебната власт се решават политически казуси, значи Демокрацията в НЕнародната/след 1989 г./ "демократична" Република България е тотално компрометирана! ТЧК

Всъщност, каквото съм имал да кажа, го казах във връзка с избора на Ив. Гешев за главен прокурор! СЪЩОТО се повтори и сега- но няма смисъл аз да се повтарям!!!

Аз съм бил, съм и ще бъда винаги "За!" ПРЯК/може и степенчат след най-ниското ниво!/ избор от Народа/Избирателите/ на прокурорите, съдиите и шефовете на МВР/Полицията/- за да са те подотчетни и подконтролни на Народа, а НЕ на партийните Върхушки и тези, които стоят зад и над тях/ "Големите пари", "Дълбоката държава"/! КАЗАХ!

П.П. Без майтап!

 

Льо Клер

Голяма битка е било, но е победил по-добрият! 🎀

tatyana1

Виц от времето на соц-а:

Мъж на пазара продава овен. Депутат го оглежда и опипва. Продавачът казва:

 -Ако купувааш, избирай, ако не- не избирай!

Дептатът:

 -Какво да избирам, овенът е е един?

 - И ти беше един, а те избрахме.

Светозар

Не съм чул прокурор да е избягал в чужбина за повече пари (и за повече златни ритони).

Интервал

Нещо напомня на "избирането" по врема на соца :) И в магазините беше така - цял рафт пълен със стока, но само с един продукт. С цял един, исках да кажа.

Влез или се регистрирай за да коментираш