facebook
twitter

България

Още две жертви на COVID-19 у нас

Заразените са общо 661 души
Обновена
15 830
 Илияна Кирилова

Потвърдените случаи на COVID-19 у нас са вече 661 по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 13 нови случая, като 10 са в област София и 3 в област Кюстендил, съобщиха следобед от Министерство на здравеопазването. 

230 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 35 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники. 

По отношение на общата картина за днес - 371 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 290 на жени.

Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 18; Бургас – 26; Варна – 24; Велико Търново – 9; Видин – 2; Враца – 2; Габрово – 2; Добрич – 12; Кърджали – 12; Кюстендил – 15; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 14; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 33; Русе – 5; Силистра – 2; Сливен – 11; Смолян – 17; София – 395; Стара Загора – 15; Хасково – 6; Шумен – 4.

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 28. Два са смъртните случаи, съобщени днес.

В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е починала 73-годишна жена, при която е бил потвърден COVID-19. Жената е била с прекаран инсулт. Страдала е и от диабет. В УМБАЛ „Пълмед“, Пловдив, е починал 73-годишен мъж с установен COVID-19. Пациентът е хоспитализиран в лечебното заведение преди 8 дни, където е бил интубиран. Мъжът е страдал от артериална хипертония. 

На сутрешния брифинг началникът на щаба проф. Венцислав Мутафчийски съобщи, че 24 са новите случаи на коронавирус у нас, сред тях и 9-годишно дете. Общо случаите са 648, 32 от тях са хора на интезивно лечение. Тогава починалите бяха 26 души. Най-възрастният пациент е на 90 години, а най-малкият – на 1 година. Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при медицински служители е 36 души. Всичко това са новите данни на Националния оперативен щаб, съобщени днес сутринта.

В момента в София се тества медицински персонал. Заедно с предстоящо изследване на общински служители, целенасочено проверените хора в столицата ще станат 449.

ИЗЛЕКУВАН

49-годишен старши сержант от Карлово, който е бил настанен в специализираното отделение за лечение на пациенти с COVID-19 в УМБАЛ „Пълмед“ в Пловдив, успя да пребори коронавируса с помощта на медиците от болничното заведение и беше изписан, съобщават от лечебното заведение.

Той е бил на апаратна вентилация 7 дни, а преди 5, след подобряване на показателите му, е бил екстубиран. Пациентът е изписан от лечебното заведение според всички утвърдени протоколи за това и 2 последователни отрицателни проби за коронавирус. Към момента той е в добро здравословно състояние, като след 12 дни интензивно лечение в „Пълмед“ той ще продължи да бъде под карантина в домашни условия.

Прогнозата при такива пациенти, които дълго време са били на апаратна вентилация, е тежка. Рядко се стига до толкова бързо възстановяване. Благодарение на своевременната помощ, която успяхме да окажем на пациента, постигнахме тези добри резултати за кратко време и днес той вече си е у дома“, коментира д-р Евелина Дарабанова, анестезиолог и реаниматор в отделението за лечение на пациенти с COVID-19 в УМБАЛ „Пълмед“, цитирана от Нова тв.

ПОРТАЛ

Ден по-рано стана ясно, че Нов портал - Coronavirus.bg,

ще осигурява на гражданите полезна и важна информация за COVID-19 - статистики и карти за разпространението на вируса, правителствени документи, отговори на най-често задаваните въпроси и др. Това съобщи Красимир Божанов, директор на Дирекция "Модернизация на администрацията" към МС. Eдинният информационен портал, който стартира от днес, е разработен от "Информационно обслужване" безвъзмездно. 

Целта е да се улеснят гражданите и бизнеса, като се събере информацията на едно място. Сайтът е динамичен и непрекъснато ще се обновява, обясни Божанов.

По време на представянето на портала се появи технически проблем и презентацията пред медиите бе прекратена. 

Ключови думи:

коронавирус, COVID-19
301

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Нова неяснота - ще се тестват ли за COVID-19 деца в забавачниците

07.06.2020

ДИЯН ИВАНОВ

754 1
Избягал пациент с COVID-19 заформи екшън в Самоков

05.06.2020

Обновена

ДИЯН ИВАНОВ

6793 32
Концертът на "Кис" в България също беше отложен

05.06.2020

115

Коментари

Страници

noooo1

След като не се правят масово тестове, всичко е една стъкмистика. Гледаме небето и съобщаваме нещо си. Ако спрем напълно тестовете, може и да ги докараме до нула заразените.

Johnny2965

И какво и от това? Нали всеки е подложен на ограничителни мерки.

Sine_metu

За енти път ще кажа, че нищо не знаем за епидемиологията на ковида.

Някакво много първо приближение ще има след скрининга в Банско.

Обаче!

Неизвестно е дали стига тестването на 1 000 от 13 000. Немците тестват всички.

Скринингът е в условията на строга карантина. Данните за Банско не са представителни за големите населени места и най-вече нищичко не могат да посочат за „стадния имунитет“.

Трето, не сме германци. Недисциплинирани сме. Погледнете около вас колко маски виждате по муцуните и лапи в ръкавички? Дисциплина не стига и на властта, при всичкото направено, за което чест и почитания. Но в Германия всички като един, от Меркел до последния чистач, слушат „Роберт Кох“, а у нас се засилва впечатлението за разнобой. Дано греша

Никса

 

Завърши проучването на полицейските случаи - 1016 проби са направени. Средната им възраст е 37 години. 1007 са с отрицателен резултат, 2 души са с пресни антитела от инфекцията и 7 са положителни - те са имали среща с вируса, без симптоми и вече имат антитела. Един човек се оказва, че има симптоми, но е с отрицателен тест. Това значи, че поне в София няма силна циркулация на вируса. Епидемията е под контрол. Ако продължим с мерките, има шанс тя да остане на много нисък интензитет. В същото време все още не можем да разчитаме на масов имунитет"

1100 военни също са изследвани, разкри ген. Мутафчийски.  "Засега се оказва съвсем правилна стратегията, че масово скринингово изследване с бързи тестове ще бъде скъпо и абсолютно безсмислено като данни",

Във форума на Сега сме се събрали всичките капацитети по Ковид-19!

Жалко, че не е останал малко капацитет за щабовете и болниците, и хич идея си нямат какво да правят!

Добре е докторите и Боко да четат форума, та да ги научат как се правят тези неща, че хептен са я окършили!

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Това, което нашата дисциплинирана държава с недисциплинирано население НЕ направи и продължава да не организира е:

* проследяване на контактите;

* * регистриране на контактите -- не само съжителите, но и всички, с които доказаният вирусоносител и имал контакт на по-малко от 1,5 метра или които са били повече от 15 минути в помещение, през което е минал вирусоносител; това е успешната тактика, която е изчистила града Ухан и която беше разказана в китайския филм по БНТ онзи ден; НОЩ не гледа БНТ и Боко требе да им бие чембери!

* ** тестване на контактните -- ако ще да е с термометър;

* ** * контакт с контактните по телефона;

* ** **  организиране на безконтактни доставки с храна по домовете на карантинираните (туй излиза от темата, но пък е добро).

stillwater

айде и аз да се изкажа като виден капацитет:

статистика има и то сравнително надежна. Оказва се че учените са изследвали и изтествали всички и всичко на круизното корабче, дето го бяха запрели край Япония. Не помня как се казваше и не ми се търси, всеки от вас може да си намери из нета информацията. В общи линии, на всеки разбрал, че е заразен, има и един неразбрал, така че смъртноста пада наполовина. Сега, за мен половината на 2-3 % пак е много, за вас не знам. По лошото е, че тридест и кусур дни след евакуирането и на последния болен, все още намират вирусчета из кораба, което е притеснително, ама нейсе.

Mars11

 

 За това си трябва организация, която престъпното правителство не иска и не е способно да създаде. Затова са избрали , който умрял, умрял, който оцелял придобил имунитет. Обаче, разтеглено във времето, за да се прикрие нефелната здравна система. Доктор Менгеле ряпа да яде. Все пак опитите му са върху хиляди, а при тази ОПГ върху милиони, върху цялата популация.

аман бе

"Трето, не сме германци. Недисциплинирани сме."

Не се заблуждавайте, колега. Германците отдавна не са това, което бяха. А относно "Роберт Кох" - за съжаление също дълбоко се заблуждавате.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

"Той отрече и твърденията за недостиг на спирт"

Което е вярно, вярно е.

Отрече. Да.

Така.

 

Вярвам Му(т), че наистина са произведени тонове спирт.

Вярвам Му(т) също, че във ВМА вече няма къде да го слагат този спирт, толкова тонове от него са запасили.

И Му(т) вярвам, че в момента в аптеките и бакалиите има дезинфектанти.

В такъв смисъл -- но САМО в този! -- Му(т) вярвам, че в аптеките има спирт. Като съставка в СКЪПИТЕ дезинфектанти.

Защото спиртът се използва за производство на дезинфектанти. И това най-вероятно е масово.

Фирми всякакви изкупуват спирта, добавят му етерично масло примерно, и го продават с прилична печалба.

 

Дали го изнасят извън страната под благовидния предлог, че това е козметика?

Абсолютно вярно е и това.

Със 70% спирт вътре!!!

nafta

В София спирт има колкото искаш, стига да знаеш къде да го потърсиш. 10лв литъра за 96-98% етилов спирт. Естествено, не е по бакалиите. Там кварталните алкохолици ще го изкупят за вътрешна дезинфекция.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

е, тук сме се събрали явно всичките пиеници, затуй не ни казваш де го спиртът

 

 

На всеки български дом трябваше да раздадат по 1 литър спирт, плюс глицерин и кислородна вода и рецептата на СЗО.

 

Така.

Ето я рецептата на Световната здравна организация, предвидена за слаборазвити нации и техните изостанали държави:

https://www.who.int/gpsc/5may/Guide_to_Local_Produ...

Описано е как да се направи най-лесно дезинфектант.

 За 1 литър:

В аптеките в момента се продават бутилки 800 грама спирт 96%, глицерин 98% и кислородна вода 3%.

 Ще ти трябва още дистилирана или преварена вода, студена.

 833 мл спирт

42 мл кислородна вода

14 мл глицерин

Смесват се в мерителен съд и се долива вода до 1 литър.

Така имаш накрая 80% спирт.

 Спиртът е по-лек от водата, така че в бутилката 800гр има повече от 833 мл.

 Това – за ръце (след сапуна), за дръжките на вратите и за клавиатурите.

Добре е ръцете да се подсушават със салфетка преди да се втрие дезинфектантът. В противен случай спиртът ще се окаже силно разреден от водата по ръцете.

nafta

Не ти казвам, за да не правя реклама. Ако няма да е проблем, ще го пиша - потърси склад или магазин на "Дженто". Петлитрови разфасовки, доставят и на адрес за по-големи поръчки. Имат телефон, обади им се.

Su38

Недей да има особени очаквания. Мутафчийски каза, че подборката на тестаните лица няма да е изцяло на случаен принцип...В този случай, каквато и да е извадката, тя не е статистическа.

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Мутафийски отрече и твърденията за недостиг на спирт.

Годжи може да отрича всичко.Ама да дойде да ми намери спирт по аптеките.Живея в немалък областен град.

gigaton

Джакомо,

Потърси в магазини за перилни препарати. Аз си купих 96% денатуриран спирт и евтини дезинфектанти за ръце и повърхности от такъв магазин. 

geo_19

Рядо се съгласявам с Дойче Веле, но този път са познали:

 

Налага се грешното обществено мнение, че от кризата с коронавируса ни спасяват отбор юнаци, начело с един най-голям юнак, който всекидневно си жертва животa за доброто на страната. Ако резултатите ни засега са добри, това е заради функционирането на институции, а не заради геройството на юнаци. А най-големият юнак не е изложен на по-сериозна епидемиологична опасност от касиерките в супермаркетите. Това също трябва да започне да се осмисля. (Пояснение: институциите са системи от правила, а юнаците са натрупаности от легенди и медийни трикове. Политиката се прави от институции, макар да изглежда, че се прави от юнаци. В общия случай юнаците могат много да влошат нещата, но ако институциите не действат, те не могат да ги оправят.)

 

https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/04/10/4052795_...

Sine_metu

Пет., 10/04/2020 - 09:02 (нов)

Никса

 

По-мъдро е да си затраеш, като нямаш или не искаш :) какво да кажеш.

 

Никса

Що, ти нищо ли не разбра, от това което съм написал!👀

Джиджи

Аз пък имам какво да кажа, щото тук пак се чува некво ръмжане рано сабале. 😅

 

Затова ще прехвърля нещо, което постнах във вчерашната тема късно снощи след полунощ

 

СОЦИОЛОГИЧЕСКО ПРОУЧВАНЕ НА „ГАЛЪП ИНТЕРНЕШЪНЪЛ”,

ПРОВЕДЕНО НА 6 И 7 АПРИЛ СРЕД 901 ПЪЛНОЛЕТНИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ.

 

 77% от българите смятат, че правителството се справя в по-малка или по-голяма степен с коронавируса.

 

22% са на обратното или дори на крайно противоположното мнение.

 

А само преди месец – непосредствено преди въвеждане на извънредното положение – 60% намираха действията на правителството за добри или много добри.

 

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavi...

От горното е повече от видно преобладаващото 2/3 одобрение

от страна на българските граждани, което расте непрекъснато!!! 👏👏👏

 

Но става също толкоз видно, че коментарите тук влизат одма в 22-та процента,

като даже не могат да ги изпълнят.

 

Което пък НЕ МОЖЕ да се счита за репрезентативна извадка

за мнението на българите като цяло!!! 😊😝💃

KTP

Единственото което е видно от горното е ЗАЩО толкова много им харесва на управляващите това извънредно положение... ползите за тях са неизброими! 

В най-общи линии им дава възможност за това:

- да си правят непрекъсната реклама и самореклама по телевизиятам

- да въвеждат всякакви ограничителни мерки и да НЕ си признават когато са сбъркали с тях

- да оправдават всяка грешка и икономическа несполука на управлението си с кризата

- да теглят кредити и да харчат почти безотчетно едни големи пари 

и през цялото време да твърдят че те и сато те са прави, че са ни спасили от страшно бедствие и много смърт и мъка... 

Това е толкова ъъъ... удобно

Agent_Provocateur

Кажи какви резултати искаш и ще ти направя представително изследване на общественото мнение по произвлен въпрос, включително половия живот на червените горски мравки.

Дежурния

Някакво много първо приближение ще има след скрининга в Банско.

Обаче!

Неизвестно е дали стига тестването на 1 000 от 13 000. Немците тестват всички.

Скринингът е в условията на строга карантина. Данните за Банско не са представителни за големите населени места и най-вече нищичко не могат да посочат за „стадния имунитет“.

И другият гений дето пляска числа и съждения на едро през лука. Повече преглед на данните, по-малко срам при изхвърлянията.

За Банско. В град Банско, по настоящ адрес към средата на март са 8750 човека. Допускаме, че всички са си там и след вдигането на карантината на града. След това смятаме 1000/8750=0.114 или 11.4%. Като статистическа извадка е повече от добре.

За Германия. Текущи данни: заразени 118 235, оздравели 52 407, общо тестове 1 317 887. Ако вземем абсолютния минимум от 2 теста на заразен и още 2 допълнителни на оздравял, а за останалите по 1 тест на човек, най-много да са тествани 1 094 838 човека. Население на Германия към 2019 г - 83 милиона човека. Пресмятане 1,095/83= 0.0131 или 1,31%.  Излиза, че в прословутото масово тестване из Германия е проверено максимум от порядъка на 1% от населението и към 99% не е тествано.

Su38

Методиката на тестуване в Германия е малко по-различна. Прави се масово тестуване в огнищата. Т. е. установи ли се заразен, се тества всичко отколо него, дори и без манифестирани симптоми.

Усреднено за цялата държава, то, обаче, има ниска стойност. Оттук идва и недоразумението. Числата ти са верни за цяла Германия, но по населени места те са други.

Slava
снимка на Slava

Пикът на нуждата от медицински ресурси заради епидемията от коронавирус в България ще е на 24 април, сочи прогнозен модел, разработен от влиятелния Институт за здравни показатели и оценка (IHME) към Университета на Вашингтон.

 

https://www.24chasa.bg/novini/article/8434489

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<
И защо да се затрива никса, когато постинга му е с такъв хубав сатичичен тон, отпртавен към големите разбирачи, като първия "ноооо"

Мерките, взети до сега, както и начина на тестване са напълно в контекста на нормалната клинична логика и мед.статистика, каквито и да ги говори СУ38.6. До сега направеното е най-доброто, което е могло да се направи за "гражданите" на РБ. Резултатите ме убеждават в това. Как ще е оттук натаък, ще видим. Надявам се, да се осъзнае необходимостта от постепенно отхлабване на части от режима.

...

Опасявам се за времето, когато броя заразени ще остане нисък, но дълго време ще се поддържа.

 

geo_19

До сега направеното е най-доброто, което е могло да се направи за "гражданите" на РБ.

-----

Най-доброто направено за гражданите е още от времето на НРБ. Нарича се БЦЖ.

Su38

За кой брой заразени говориш?

Предполагам за дневния, т. е. за скоростта на заразяване. Защото общият брой от един момент нататък ще остане същият и няма как да намялява и ще се поддържа във веки веков...

noooo1

Какво предлагаш ти? Доколкото разбирам да не се правят тестове. Това е изключително глупаво, защото нормалната клинична логика и мед. статистика (поне според сзо) е да се правят тестове, много тестове.

rorik

Су, 

Напълно разбираемо е  смъртността да е по ниска тази година Зимата беше много по топла и охлажданията на хората беше по малко.

Пролетта още не е минала . А това е променливо време и време  за разпространение на разни вируси. .

Статистиката можеш да си я вземеш от обкръжаващата те среда.

Щаба прави статистиката както всички по света.

Какво лошо има в това да търсиш , където можеш да го намериш? 

Естествено е да се търси в огнищата . 

Да търсиш в Горно Нанадолнище  , значи да гониш Михаля. 

 

Раззбира се  това  ще потвърди  твоята теория че  такова чудо няма . Ами има и ти показват каква е ролята на това чудовище  за смъртността. 

И да , хората умират от него.

И да ,  мерките които се предприемат намалят смъртността. 

Така че най близкото време до средата на май  сме в критично състояние. 

Аз бих казала и поне до 1 -юни защото последните години ,сезоните закъсняват  с по един месец . 

К'во ти пречи  да идеш на море при опрееделени условвия? 

Тест че не си боледувал - един хотел . Тест че си го преболедувал - друг хотел ,  Даже ако искаш и хотел за въстановяващи се  в 30 дневната карантина трети хотел . 

Иизолация  на отделните  хотели и те така . 

К"во ти пречи да идеш на море , септември месец , като е 30 градуса. 

 

Так че всичките ви напъни да омаловажавате мерките са обречени на неуспех . 

Ама вие си знаете . 

 

Джиджи

РОРИК

Так че всичките ви напъни да омаловажавате мерките са обречени на неуспех . 

Рорик, 💞💋💖

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×