Медия без
политическа реклама

375 лв. ще е помощта за родители в принудителен отпуск

2016 фирми с 30 000 работници са кандидатствали по схемата 60:40

11 Апр. 2020

Брифинг на кабинета за мерките в подкрепа на родителите с малки деца

Posted by bTV Новините on Friday, April 10, 2020

375 лв. еднократно ще е финансовата подкрепа за семействата, които няма на кого да оставят децата си заради затворените детски градини, съобщи социалният министър Деница Сачева. Както "Сега" писа, много родители са принудени да си вземат платен, а след това и неплатен отпуск, за да се грижат за децата си в настоящата ситуация. Институциите смятат, че в такъв случай не се полага болничен.

За да бъде получена помощта, трябва да са изпълнени няколко условия - родителите да са били в неплатен отпуск поне 20 дни, след като са изчерпали платения, да не вземат други социални помощи и месечният им доход да е 610 лв., т.е. минималната работна заплата. За тази мярка са предвидени 20 млн. лв. Очакванията на кабинета са помощта да получат около 55 000 семейства и самотни родители. Това вероятно е и кръгът от хора, които получават семейни помощи, тъй като критериите се припокриват.

Помощта и сега е предвидена в социалните закони, като размерът й е точно толкова, т.е. в мярката няма нищо необичайно. Според правилата човек може да кандидатства за еднократна помощ веднъж в годината. 375 лв. е максималният й размер, това е равно на 5 пъти гарантирания минимален доход, който е мизерните 75 лв. Правителството обикновено използва този инструмент при бедствия и големи аварии, като отпуска сумата за покриване на най-належащи разходи. При два месеца в принудителен престой обаче тази подкрепа е нищожна.

На въпрос как ще се подпомогнат многодетни семейства, в които и двамата родители са принудени да не работят, Борисов коментира, че няма против да се даде и повече за тях, но подчерта, че държи да се подкрепят работещи родители, чиито деца ходят на училище/детска градина.

2016 фирми с около 30 000 работници са кандидатствали за мярката 60:40 за девет работни дни откакто тя действа. Отчита се и спад на регистрираните безработни. Вчера са регистрирани 3866 души, от които 2882 са декларирали, че са останали без работа заради коронавирус, каза още Сачева. Това е първият ден с по-малко от 4000 нови безработни в последните 2 седмици.

Вчера вицепремиерът Томислав Дончев каза, че не е добра идея икономическите мерки да са в помощ на абсолютно всички. "Когато се раздават пари, принципът да се дават на всички не е правилният. Защото има хора, които са с високи доходи, а други нямат нищо. Невинаги е добре да бъде по-равно", коментира вицепремиерът пред БНТ.

Вицепремиерът е категоричен, че никой до момента не знае какво ще се случи след извънредното положение. "Дали хората ще се въздържат да потребляват или потреблението ще избухне? Никой не може да прогнозира. Ако веригите на доверието се възстановят, тогава и икономическите вериги ще го направят", обясни Дончев.

Острите коментари между президента и изпълнителната власт Дончев определи като шум. "Българите имат нужда от тези, които вземат решение и са начело на институциите, да имат съгласие по основните неща. Ако има нещо нередно, това е, че създаваме шум, който едва ли ще се отрази добре на хората", категоричен е вицепремиерът. Той обеляза, че без кризисната ситуация, влошените отношения между държавния глава и кабинета "щеше да мине за обичайни политически престрелки.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата