Медия без
политическа реклама

34 българи бяха успешно евакуирани от Судан

27 Апр. 2023
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Всички 34 българи, поискали да напуснат Судан, са евакуирани успешно, съобщиха от Министерството на външните работи. Преди часове е приключила евакуацията на нашите сънародници заради военния конфликт в африканската държава.

Общо 37 души са поискали съдействие от българските власти да бъдат изведени от страната, но впоследствие трима са се отказали.

България не разполага с посолство в столицата Хартун, което изключително много е усложнило операцията. Евакуацията е станала по суша и със самолети на партниращи държави - до границата с Египет и до Порт Судан, съобщи Таня Димитрова, директор на дирекция "Ситуационен център" в МВнР.  След като са напуснали Судан, грижата за нашите сънародници са поели посолствата ни в Оман, Кайро, Берлин, Франкфурт и Хага.

Трима българи вече са се прибрали в България, двама са в Берлин, а шестима са във Франкфурт. Четирима са стигнали в Джибути с помощта на шведските въздушни сили, но предстои да им се извадят документи, защото техните са изтекли и едва тогава ще се приберат у нас. Други трима са в Саудитска Арабия, а 16 са преминали границата с Египет.

МВнР е успяло и да организира прегледи на българите в Клиниката за инфекциозни болести.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Судан, евакуация

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?