Медия без
политическа реклама

220 кг кокаин годишно се консумират в България

Има спад на производството, потреблението и трафика на хероин, обяви шефът на борбата с наркотрафика в митниците

07 Май 2024
Стефан Бакалов
Скрийншот видео БНТ
Стефан Бакалов

Около 220 кг кокаин годишно се консумират в България. Това разкри началникът на отдел "Борба с наркотрафика" в Агенция Митници" Стефан Бакалов в интервю за БНТ

Той обяви, че най-масовият продукт в цял свят са канабис продуктите. Вторият по масовост на употреба сред наркотиците е именно кокаинът. Годишно се произвеждат около 2800 тона кокаин. "Задържанията на кокаин годишно са около 1900 тона и близо 1000 тона са на пазара. От тях около 350 тона са в Европа, около 200-220 кг се използват масово в България годишно", заяви Стефан Бакалов.

Трафикът на наркотици в световен мащаб е динамичен и се движи по правилата на пазара, каза още той. В момента Европа е най-големият консуматор на кокаин, но той е много търсен и в някои държави в Близкия Изток и Азия, а там цената на наркотика е в пъти по-висока. Кокаинът си остава най-скъпата стока. Навлизат обаче по-масово и метаамфетаминът и фентанилът.

"Независимо от голямото количество задържан хероин у нас, факт е, че има спад на производството, на потреблението и на трафикирането му. Въпреки този спад обаче трафикът на хероин продължава, тъй като все още има потребители", обяви митническият шеф.

Според него, основните потребители на хероин са в три региона - това са част от мигрантите в Европа, Русия и Близкия изток и Централна Азия. През нашата страна преминава част от един от маршрутите за трафикирането му. 

Стефан Бакалов обясни, че подбирането на целите за проверка включва предварителна информация, която службите успяват да добият. Следва визуален анализ. Проверките с кучета е изключително важна част от работата, добави още той. 

По думите му у нас има и лаборатории за производство на метамфетамини и амфетамини. Наскоро ГДБОП са разбили една от най-големите за метамфетамин.

"СЕГА" припомня:

Само преди месец, в Бургас бе заловен кокаин в контейнер с еквадорски банани, който е оценяван за близо 7 млн.долара. Това стана ясно тогава по време на брифинг, в който участваха окръжният прокурор Георги Чинев, вече бившата шефка на митниците и намираща се в момента в ареста Петя Банкова, както и Стефан Бакалов - началник на отдел "Борба с наркотрафика" към агенцията. Тогава те дадоха подробности за мащабната акция на пристанище Бургас, по време на която бяха открити 169 кг кокаин. 

Прокурор Чинев обяви, че килограм кокаин се продава на едро за 40 000 долара, така че цената на заловеното е 6,8 млн.долара.  "Подобно количество е безпрецедентно за Бургас. По цени на свободния пазар един килограм се търгува на близо 40 хил. долара“, отбеляза в края на март прокурор Чинев. Той добави, че вносител на плодовете е българско търговско дружество, което едно от най-големите вносители на цитрусови плодове в България. До момента не е установено негова съпричастност към престъплението, заяви прокурорът. "Доказателствената задача, която трябва да реши досъдебното производство в хода си е за къде са предназначени плодовете и за къде е предназначена пратката", каза още Чинев. 

Контейнерът е пристигал от Еквадор. Служителите за борба с наркотрафика са селектирали за проверка няколко контейнера с банани. В 3 от тях са забелязани подозрителни зони. След проверка са открити 150 съмнителни  пакета с около 170 кг кокаин, разкри Стефан Бакалов - началник на отдел "Борба с наркотрафика" към Агенция "Митници“. Дрогата е била във фабричен отсек, а не в някакъв тайник или пригодено скривалище.

"Контейнерът е част от товар, който е пристигнал от пристанище Гуаякил в Еквадор с контейнеровоз "Мадисън" 2, пътувал е по маршрута Гуаякил - Панама - Малта - пристанищен комплекс Бургас", обясни Бакалов. Към момента няма задържани лица. Не е ясно дали пратката е била предназначена за вътрешния пазар.

В края на януари 2020 г. при международна операция в София, бяха задържани голямо количество наркотици - около 500 кг кокаин, импрегниран в кашони с лайм, внесени от Колумбия. Дрогата бе открита в района на Зеленчуковата борса на столичния кв. "Слатина". Тогава бяха задържани трима души, сред които и бивш директор на Агенция "Митници".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Стефан Бакалов, кокаин

Още по темата