facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

15 км опашка от чакащи за Гърция се изви на "Кулата"

ГКПП "Маказа" продължава да пропуска туристи втори ден въпреки забраната
Обновена
3 986
 Снимка: БГНЕС

15 километра достигна днес опашката от чакащи автобуси, камиони и леки автомобили на граничния пункт „Кулата-Промахон“, съобщи БНР, позовавайки се на информация от Гранична полиция. 

Чакането с часове и горещото време изнервиха пътуващите, много от които са семейства с деца, и недоволството расте. От областната дирекция на МВР заявиха, че не могат принудително да спират колите в районите, където има паркинги. Екипи на полицията също са на магистралното трасе: “Създадена е организация, като товарните автомобили са престроени в аварийната лента, леките автомобили са в средната лента за движение, а лявата е свободна за автомобили със специален режим на движение“.

Причината за изключително натовареното движение  е затварянето на всички останали гранични пунктове за преминаване на туристи от 1 юли. Гърция не пропуска леки автомобили и автобуси и на границата си със Северна Македония, което означава, че целият трафик от Европа се насочва през "Кулата". През следобедните часове колоната от чакащи камиони, леки коли и автобуси е стигнала до разклона за Петрич и продължава да расте. Нашите гранични екипи работят с пълен капацитет, но преминаването се затруднява от проверката на документите, изисквани от гръцките власти, допълват от Гранична полиция.

От 1 юли за вход в Гърция задължително се изисква QR код, данните за който се подават онлайн на https://travel.gov.gr/#/ най-късно до 48 часа преди пътуването, след което кодът се получава на имейл. Туристите биват проверявани за този код избирателно на границата, на част от тях се правят и тестове за коронавирус. По данни на служители от гранична полиция и пътуващи, продължават да бъдат тествани основно сърби.

Междувременно продължава свободният достъп на туристи през ГКПП "Маказа", но не е ясно докога. Местната власт в област Еврос, както и хотелиерите се обърнаха към гръцкия премиер Кириякос Мицотакис.

"Настояваме за спешна намеса. Граничните пунктове в Еврос за туристи от балканските страни са най-прекия път за достъп до област Тракия и ако останат затворени се нарушава ритъмът на туристическия сезон", посочват те. Въпросът достигна до парламента в южната ни съседка, където предизвика остра реакция на опозицията. Според гръцките медии, вероятно реакцията на местната власт в Еврос остави отворен граничен пункт „Маказа“, откъдето и днес преминаваха леки автомобили с туристи и микробуси. Влизаше се дори с QR код за вход през "Кулата". 

Според гръцки медии Стелиос Пецас, пропускането на българи през "Маказа" ще продължи до 5 юли включително, след което той ще бъде затворен. Дотогава трае и гратисния период, в който непопълнилите декларация онлайн ще могат да я получат и попълнят на място, цитира правителствения говорител Стелиос Пецас Xronos.gr. 

Днес се очакват първите резултати от над 5000 PCR теста на чужденци, направени през вчерашния ден на всички гранични пунктове на Гърция. Летищата на островите се обслужват от екипи на военни лекари, които вземат избирателно тест за коронавирус от пристигащите. Стелиос Пецас съобщи, че при висок процент на туристи с вирус ще се вземат извънредни мерки и не изключи да се спре достъпът на пътуващи от някои държави. Той допълни още, че стъпките за отваряне на туризма в страната ще се ускоряват или забавят в зависимост от епидемиологичната обстановка.

Пътна полиция у нас припомня, че съгласно нареждане на Министерството на транспорта е фиксиран броят на пътниците в една кола, в зависимост от местата в автомобила. В стандартен (до 7-местен) автомобил имат право да пътуват не повече от трима пътника и шофьора.
 

НАРУШИТЕЛИ

Бащата на британския премиер Борис Джонсън е пътувал до Гърция през България, като по този начин е нарушил правителствените регламенти по повод заради пандемията. Стенли Джонсън е пристигнал в Атина въпреки указанията на външното министерство, че британците не трябва да пътуват в чужбина, пише "Дейли Мейл". 79-годишният мъж се похвали с пътуването си в две публикации в Инстаграм. Той има вила с четири спални на п-ов Пелион, в близост до Волос. 

„Аз съм в Пелион по бизнес – да докажа собствеността си с цел отдаване под наем за предстоящия сезон. Трябва да спазвам мерки за дистанциране в имота, защото тук го вземат много насериозно. Гърците се опитват да спрат груповите пристигания от Великобритания, но бяха много щастливи да ме приемат. Всичко, което искаха да знаят е откъде идвам и какво ще правя. Премериха ми температурата и се мих два пъти. Трябва да възстановим въздушните мостове възможно най-скоро. От това, което видях, пристигането на британците няма да представлява опасност за гърците, защото тук са много внимателни", заяви Джонсън-старши. 

Пътуването на Джонсън показва, че е възможно да се пътува през трета държава, като се заобиколят правилата, предназначени да спрат разпространението на коронавируса. 

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Рязко намалява броят на карантинираните в България

15.08.2020

2015 16
Излекуваните от Covid-19 за пръв път надхвърлиха 400 за денонощие

14.08.2020

Обновена

3121 35
Андрю Лойд Уебър стана доброволец за оксфордската ваксина

14.08.2020

695 2

Коментари

левъ

Май насила ще си прецакат туризма гърците.

Epikur

 

   Мазохисти.

Хулиган

И не само мазохисти!

Изтърват златен шаннс:

Вместо да се юрват към опашката за Гърция, или да се гърбят на Бетономорието, да го ударят на планински туризъм!

Хем ще си укрепят здравето на чист въздух.

Хем като се срути хунтата, ще обявят, че са били по времето на Боко в Балкана.

Готова атестация за активни борци...

............................................

http://www.drago.info/

Solace

Рекох на жената да влезем в Гърция през Беласица с нощувка на х. Конгур, ама не ще. Стръмно щяло да бъде навръщане :D

Предводител нa ...

Не през Конгур, през Демиркапия.

Flamand

Май насила ще си прецакат туризма гърците.

Дали доходоносната част от гръцкия туризъм са влизащите по суша от България и Северна Македония?

Антей

 

Онзи ден писах по данни на техния Институт на Гръцката конфедерация за туризъм, 

че за 2018 г.

приходите от туризъм с ЛИЧЕН транспорт са им към 1 млрд.евро.

 

А топ 6 на държавите които формират тези пари са:

Румъния с 354 млн.евро, Сърбия, България с 284 млн.евро, Албания, Северна Македония и Турция.

 

Иначе сте прав общия приход за същата 2018 г. от туризъм са 16 млрд.евро.

Основно от пазарите на Германия, Великобритания, САЩ, Франция, Италия и Русия!

 

:)

 

Надяваме се отнякъде да разяснят - за какво им са гърците такива QR-кодове за всички влизащи в държавата им.

И всеки път ли, ще издава нов QR-код, ако в месеца се влиза 2 пъти или 5 пъти в Гърция?!

Кодове като на биороботи - световна иновация!

 

:)

 

Предводител нa ...

Премериха ми температурата и се мих два пъти

Честито!

Без

Май насила ще си прецакат туризма гърците.

Ще, ще... само трябва да накараш българите да направят обратен завой. Успех!

Мицо

E, аз ли да ида на уикенд-почивка в Гърция - единия ден да чакам да вляза, другия - да изляза? :D

YMCA

А какво ще стане утре, петък следобед? 20км опашка? Затова черноморието се пълни за уикенда. 

МиТу

Пътна полиция у нас припомня, че съгласно нареждане на Министерството на транспорта е фиксиран броят на пътниците в една кола, в зависимост от местата в автомобила. В стандартен (до 7-местен) автомобил имат право да пътуват не повече от трима пътника и шофьора.

 

а ако семейството ми е 5 членно какво?

PlaNed
снимка на PlaNed

Според минисерството, щом можеш да храниш повече от две деца, може да си позволиш да пътуваш с две коли!

Джипът на БХ, колко ли е местен, че вози толкова багаж?

opa4

Стана дума за министерството, та и аз се чудя: имаме ли Външно, нямаме ли? Имаме ли БХ Голямата уста, или нямаме? Дори гръцки общинари протестират, а нашата дЪРЖАВА мълчи, като комунист на разпит! То какво ли друго да се случи, след като великият ни министър-председател преди няколко години прати спецчастите срещу НАШИТЕ превозвачи, които искаха да отговорят достойно на смрадливите гръцки козари, блокирали Кулата...

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

На тях име добре така. Надяват се, че хората ще се юрнат към Бетономорието.😁

sega_veteran

Ангелкова и тя ли е на почивка в Гърция ?

Питам защото напоследък стана ясно, че доста хора от висшите етажи на властта са се изнесли в тази посока вместо да отидат в Наречен.

Влез или се регистрирай за да коментираш