Медия без
политическа реклама

13 българи се оплакали от дискриминация в Северна Македония

22 Септ. 2022

Расте броят на сигналите, подадени за дискриминация от етнически българи в Северна Македония, предаде "Телма". Тринадесет сигнала от хора, които се чувстват дискриминирани, защото са етнически българи, са постъпили в Комисията за защита от дискриминация към юни. Процедурата по част от тези сигнали е приключила, съобщават от Комисията за защита от дискриминация, като в два случая е установен тормоз на етническа основа. Една молба е отхвърлена, две са върнати заради формални причини.

Представителят на македонската КЗД Ядровски информира, че повечето оплаквания са за тормоз в социалните мрежи.

Спрямо миналата година тази година многократно се увеличават жалбите за дискриминация до Комисията от етнически българи. През миналата година е имало само 1 заявление от лице, което се е чувствало дискриминирано в трудовото правоотношение, защото е българин. Комисията тогава не е установила дискриминация в процедурата.

Ядровски обяснява увеличения брой петиции тази година с увеличението на общия брой петиции до Комисията в сравнение с миналата година.

Съгласно Протокола за прилагане на Договора за добросъседство между Северна Македония и България в областта на езика на омразата, министерствата на външните работи на двете страни са отговорни за контакт и информиране на компетентните институции за идентифициране на подобни инциденти. Министерствата имат за задача по взаимни дипломатически канали да обменят информация относно речта на омразата в двете страни и да информират в разумен срок за действията, предприети от съответната държава за незабавно отстраняване на констатирани случаи на реч на омразата.
Засега няма информация от македонското МВнР за какъвто й да е случай.

 

 

Още по темата