Quantcast

Медия без
политическа реклама

България отхвърли идеята на Меркел за затваряне на ски курортите

Франция и Италия обаче подкрепят предложението зимният сезон да бъде отложен поне до началото на януари

26 Ноем. 2020
БГНЕС

Германия поиска споразумение със страните от ЕС за затваряне на ски курортите поне до началото на януари. Канцлерът Ангела Меркел заяви, че се полагат усилия за постигане на общоевропейско решение в тази насока. Маркус Зьодер, премиерът на южната провинция Бавария, подкрепи идеята, а италианският премиер Джузепе Конте заяви, че ски ваканциите могат да ''осуетят всички усилия, положени до момента“.

Българското министерство на туризма обаче отговори, че Боровец, Банско и Пампорово са безопасни, тъй като още през октомври са били направени сериозни инвестиции в противоепидемичните мерки, предаде ''Нова телевизия''. 

Според мерките туристите задължително трябва да носят предпазна маска, когато са в кабината и на лифт станциите. Броят на пътуващите в закритите лифтове ще бъде ограничаван по преценка на оператора. Кабините ще се дезинфекцират по график, което важи и за ски гардеробите. Групите в ски училищата не могат да надвишават 10 души. Министерството на туризма обещава да не се правят никакви компромиси с противоепидемичните мерки.

Огнищата на коронавирус в алпийските курорти като австрийския Ишгъл изиграха ключова роля в експоненциалното разпространение на вируса по време на първата вълна на пандемията по-рано тази година, като туристите от няколко европейски държави се върнаха с Covid-19 след ски пътувания в чужбина.

Джузепе Конте поиска от италианците изобщо да не пътуват по време на коледните празници и призова всички останали европейски държави с големи ски курорти да се споразумеят за общи правила. Туристическите оператори в Италия представиха нов протокол за безопасност, ограничаващ ежедневните продажби на ски карти и броя на хората, които могат да използват ски лифтове.  "Ако Италия затвори лифтовете си без подкрепата на Франция, Австрия и други страни, италианците могат да отидат в чужбина и да пренесат болестта", предупреди Конте.

Ски курортите в Италия носят на страната годишни приходи от около 11 млрд. евро, като приблизително една трета от сумата се генерира през през Коледа и Нова година.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че "няма да бъде възможно" ски курортите в  страната да бъдат отворени преди коледните и новогодишните празници и че Франция се е координирала с европейските си съседи по този въпрос, макар Париж да започна поетапно облекчаване на мерките, предаде вестник ''Гардиън''.

България обаче не е единствената страна, която отказва да отложи ски сезона. Швейцария, където някои ски курорти вече посрещат туристи, се надява социалното дистанциране и строгите правила като задължителното носене на маски на лифтовете да позволи на местния зимен туризъм да съществува.

Австрия също не е съгласна. ''Ако ЕС всъщност принуди ски курортите да останат затворени, това ще означава разходи до 2 млрд. евро“, каза финансовият министър Герно Блумел. ''Ако ски курортите трябва да останат затворени, ЕС трябва да предложи компенсация“, каза той.

Предвижда се австрийските курорти, които допринасят за около 15% от БВП на страната, да останат затворени до 7 декември.

Ключови думи:

ски курорти, Европа

Още по темата