facebook
twitter

Горещи новини

Българите харчат повече за култура

352
Илияна Кирилова

Българите са похарчили значително повече средства за културен отдих, свободно време и развлечения през 2017 г., отчита анализ на Евростат за разходите на домакинствата в ЕС за отдих и култура. Около 8% от общите разходи на българина са отишли за културни развлечения през 2017 г. Това е с около половин процент повече, сравнено с данните от 2007 г.

Средният разход на домакинство у нас за отдих, култура и развлечения тогава е бил 282 лв. През 2017 г. той се е увеличил на 528 лв. по данни на НСИ. От анализа става ясно и че близо 4 милиона българи са посетили различни културни събития и почти толкова културни забележителности в страната. Около 4 милиона са и българите, които четат вестници, като от тях 42% - почти всеки ден.

Близо 2 милиона българи са посветили свободното си време в четене на книги, показва още статистиката. Според нея през 2017 г. един милион са прочели от 1 до 5 книги, а около 30 на сто - 10 книги. Повече от 10 книги са прочели едва 20% от сънародниците ни.

Най-много средства за отдих и култура в ЕС отделят от общите си разходи жителите на Дания - 11.5 на сто и Швеция - 11%, както и Финландия, Холандия и Австрия - с по 10 на сто. А най-малко пари за култура харчат в Гърция - едва 4.6 на сто. Малко над тях са в Румъния - с 5.8 на сто и в Кипър - с 6%, показват данните от Евростат.

Ключови думи:

България, средства, култура
9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ пак са изпратили свой специалист у нас заради корупцията

14.02.2019

3808 49
България ще получи над 3 млрд. лв. повече от ЕС след 2020 г.

13.02.2019

1095 22
Изборите в България: Съмнения за манипулации и купени гласове

12.02.2019

Таня Петкова

1161 7

Коментари

Диагностик

Пловдивчани днес ще дадат повече пари за печени семки. 

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

убеден съм че харчат  само като им видиш скъсаните културни дънки дето им се ветреят месата през зимата

Като им усетиш  културната смрад къде ли не.

Като им видиш безумнокултурните погледи забити в телефони  пресичащи къде ли не

Като им видиш напредничиво културните  шафиори..

а книги продавани като компир н асергии няма другаде в европата..

 

Та значи  култура до култура че и дават повеч...👹👺💩

 

Залез

Сравнявате с 2007? Баси майтапа. И то се оказва с половин процент повече. Още по-голям смях.

Залез

Ако някой се интересува, Cranberries преиздадоха първия си албум, изцяло написан от Долорес. Има и бонусчета.

 

Last year, prior to the sudden passing of singer Dolores O’Riordan, The Cranberries drew up plans for a 25th anniversary edition of their seminal debut album, Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We?. In tribute to O’Riordan, the band’s surviving members decided to move forward with the archival release, which will arrive on October 19th through UMC.

Available as a four-disc box set as well as a 2-CD deluxe bundle, the collection boasts session outtakes, B-sides, and the band’s debut EP alongside a remastered version of the original album. Also included is a handful of early demos, which were originally recorded under the name The Cranberry Saw Us.

https://consequenceofsound.net/2018/08/cranberries...

 

 

ablepsia

Българите харчат повече за култура

 

 

Е, да, харчат повече, защото “културният отдих, свободното време и развлеченията" ПОСКЪПНАХА много пъти от 2007 г. досега

Ако преписвачите, щото това няма как да са новинари, се бяха позамислили, щяха да се засрамят от горната евро"статистика" и да я поднесат в съвсем друга светлина. Например да проследят колко са поскъпнали билетите за кино, театър и опера и т.н., съотнесени към заплатите сега и тогава

eric marsai
снимка на eric marsai

Така е то - под мъдрото ръководство на ББ и ГЕРБ стандарта на живота у нас се повишава.

Даже и масквичѝте намазват, отделно, че никой не им гони гарез за тъпотиите, които плющят тука.

плувецът

Е, па голяма статистика! За едно десетилетие едва половин процент повече. Книги повече от 3-5 и аз чета,но не купувам,а ползвам от библиотека. Пък и да ги купуваш,едно ще да е от някоя щайга,второ цената, трето, най ме дразни е шрифта по страниците им - ей такива големи букви, с ей толкова разстояние между редовете,за да стане еййй толкова страници дебела книгата, с ейй толкова ДДС и цена. Тези дето са правили статистика още са си мислели,че билета за кино е 0,25 лв.,а за театър 1лв. Тези сето искат да са куртурни,нямат средствата. А тези,които имат -  не искат култура, а кръчма и чалга.

ablepsia

БългариТЕ харчат повече за култура

 

Коректното заглавие е: "Все по-малко българи харчат все повече за "културен отдих, свободно време и развлечения", а  друг е въпростът доколко са им културни развлеченията. 

Johnny2965

Не ми стана ясно, дали парите, лепени по челата на чалгари и бутани в деколтетата на певачки, са отчетени като разходи за култура.

Влез или се регистрирай за да коментираш