Quantcast

Медия без
политическа реклама

Българин - търговец на биткойни, ще бъде екстрадиран и съден в САЩ

Росен Йосифов може да получи до 20 години лишаване от свобода

27 Яну. 2019Обновена
bTV

На 24 декември Софийският апелативен съд е потвърдил решението на предишна инстанция българинът Росен Йосифов да бъде екстрадиран в САЩ, където да бъде съден за измама и пране на пари. Йосифов е бил арестуван сутринта на 11 декември от дошли в дома му полицаи. Следва и обиск на офиса му на ул. "Любляна" в столицата.

51-годишният Йосифов през 2015 г. прави платформа за купуване и продаване на криптовалута, т.нар. биткойн. Кръщава я RGcoins. Първоначалната идея е била да се интегрира една нова технология в България и да се създаде едно общество от хора, които обменят идеи и помагат за популяризирането на новия клас активи, според блога cryptodnes.bg.

Дъщерята на Йосифов - Виктория Йосифова-Кънева твърди, че RGcoins работи съобразно с българското законодателство – упражнява легална дейност, която не изисква лиценз, а клиентите на компанията са хиляди. 

„Това, което ние прочетохме по документите, изпратени от САЩ, е, че един от неговите клиенти наистина е участвал в някаква група, занимавала се с измами на територията на САЩ. Баща ми никога не е бил в САЩ, никога не е бил в Румъния. Когато тези сделки се случват в България, е пълен абсурд някой в Щатите да иска да те съди по тяхното законодателство”, посочи пред bTV Виктория Йосифова-Кънева.

В искането за екстрадиция на Йосифов в САЩ, прокурор от щата Кентъки подробно описва криминалните прояви на 14 румънски граждани. Един от тези румънци се оказва клиент на фирмата на Росен Йосифов. Твърдението е, че българинът е бил съучастник в румънската схема, като е помагал на измамниците да изперат своите пари, придобити от нелегална дейност. Според обвинението в Кентъки, румънските граждани са измамили американци чрез фалшиви аукционни обяви в интернет. След като се е сдобивала с парите им, групата ги обменяла в биткойни. Единият от румънците продавал след това криптовалутите чрез RGcoins.

Според bTV по предявените обвинения Йосифов може да бъде осъден в САЩ на до 20 години лишаване от свобода. Обвиненията са „конспирация за извършване на рекетиращо престъпление” и „пране на пари”.

Още по темата