Quantcast
Брюксел отлага решението за мониторинга | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Брюксел отлага решението за мониторинга

ЕК е доволна от България, но запазва резервите си към Румъния
4730
ЕПА/БГНЕС
Жан-Клод Юнкер

Еврокомисията похвали България за напредъка в реформите на съдебната система и борбата с корупцията, но не заяви категорично, че прекратява наблюдението. Вчера институцията прие поредния си доклад за напредъка по Механизма за сътрудничество и проверка, с който страната ни заедно с Румъния бяха приети в ЕС през 2007 г. Комисията предлага приложението и спазването на реформите да се наблюдава и контролира и от национален механизъм, и от ЕС. 

Още в началото на мандата си заявих, че бих искал механизмът за сътрудничество и проверка да приключи при тази Комисия. Разбира се, осъществяването на тази амбиция винаги е зависело от изпълнението на всички изисквания в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. През последните години България отбеляза впечатляващ напредък в изпълнението на препоръките на Комисията. Въпреки че все още са налице предизвикателства, свързани с изпълнението на нужните реформи и поддържането на набраната скорост, отбелязаният от България напредък понастоящем е достатъчен, за да се обмислят прекратяването на действието на МСП и използването на нови механизми за мониторинг на национално равнище и на равнището на ЕС. Ще чуем внимателно становищата на Парламента и на Съвета, преди да вземем решение, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

За Румъния се посочва, че от последния доклад от ноември 2018 г. ЕК е потвърдила пред властите на страната случаи на отстъпление от напредъка, постигнат предишни години, и че това развитие е източник на голямо безпокойство, съобщи БНР.

ЕК съжалява, че Румъния не се е ангажирала с допълнителните препоръки, направени през ноември 2018 г., които са изцяло в съответствие с позициите на други институции. Тези препоръки трябва да бъдат следвани, за да бъде продължен процесът на реформа и да бъде подновен пътят към приключване на МСП.

Приветства се фактът, че през юни румънското правителство е изразило желание да възобнови този подход. Положено е усилия за инвестиране в нови консултации и диалог с правосъдието. ЕК очаква този ангажимент да се превърне в конкретно законодателство и други мерки.

Ключовите институции в Румъния трябва колективно да демонстрират силен ангажимент към независимо правосъдие и борба с корупцията, посочва ЕК. 

Ключови думи:

ЕК, доклад, България

Още

Ваксинацията срещу COVID-19 у нас забавя своя ход

13.06.2021

1386
Министрите на ГЕРБ отрязаха бизнеса от студентската програма
България изпуска първите коронасубсидии заради Борисов