facebook
twitter

Горещи новини

Британският парламент забрани Брекзит без сделка

Тереза Мей пак ще обсъжда с европейски лидери развода с ЕС, след като Лондон реши да участва в евроизборите
2873
ЕПА/БГНЕС

Британският парламент прие закон, целящ да принуди правителството да поиска от лидерите на ЕС нова отсрочка на Брекзит, за да се избегне развод без споразумение на 12 април, съобщиха агенциите. Законът беше одобрен от Камарата на лордовете и Камарата на общините късно снощи. Вчера парламентът ще обсъди колко да бъде удължен срокът на напускане на ЕС. Премиерът Тереза Мей иска Брекзит да бъде отложен до 30 юни.

Правителството се беше противопоставило на този законопроект, защото той може да ограничи неговото поле за маневри в преговорите с лидерите от ЕС, отбелязва АФП. Приет по инициатива на депутатите, законът фактически преобръща нормалния ред, по който парламентът обсъжда и приема законопроектите, предложени от правителството. 

Това означава, че днес Мей трябва да внесе в парламента предложение за новия краен срок за Брекзит, което да бъде одобрено от депутатите. След това тя ще отправи съответното искане към ЕС, на срещата на Европейския съвет в сряда, който на свой ред може да приеме или отхвърли постъпилото предложение.

Днес британският премиер Тереза Мей планира посещения в Берлин и Париж преди извънредната среща на върха на ЕС за Брекзит утре. Германският канцлер Ангела Меркел ще приеме Мей за разговори, а британският премиер се надява да убеди блока да й гарантира ново отлагане на Брекзит до 30 юни. Елисейският дворец също обяви, че френският президент Еманюел Макрон ще се срещне с Мей в Париж във вторник, за да обсъдят Брекзит.

Вчера Мей разговаря с холандския премиер Марк Рюте. След телефонния им разговор Рюте написа в "Туитър", че за лидерите от ЕС, когато по-късно тази седмица обсъждат заявката на Мей за отлагане до 30 юни, ще е изключително важно да знаят "кога и на каква база Обединеното кралство ще ратифицира споразумението за напускане". Той добави, че "положителното решение зависи и от гаранциите на Обединеното кралство за искрено сътрудничество". 

Говорител на британското правителство каза, че Обединеното кралство определя 23 май за дата на провеждане на европейските избори. Той допълни, че Обединеното кралство изразява надежда, че няма да се наложи да организира действително този вот"Намерението на британското правителство продължава да е страната да напусне Европейския съюз със споразумение и да приеме необходимото законодателство за това преди 22 май, за да не се налага да участваме в изборите, които тогава ще бъдат анулирани", каза говорителят. Той уточни, че предприетата стъпка за определяне не дата се изисква от закона. "Това не прави тези избори неизбежни, защото напускането на ЕС преди датата на изборите автоматично премахва задължението да участваме в тях", допълни говорителят.

ЕС е готов да обсъди с Великобритания възможността за митнически съюз след Брекзит, каза главният преговарящ на блока Мишел Барние, цитиран от "Политико". Той бе на посещение в Дъблин, където се срещна с ирландския премиер Лио Варадкар преди утрешната ключова среща, на която лидерите на ЕС ще обсъдят допълнително отлагане на Брекзит. Барние отбеляза, че ако разговорите между британския премиер Тереза Мей и лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин стигнат до споразумение да се поиска митнически съюз с ЕС, Брюксел е готов да работи "бързо" за тази цел. "Много пъти преди съм казвал, че можем да бъдем много по-амбициозни за бъдещите си отношения с Обединеното кралство, Политическата декларация дава възможност за серия от резултати, включително митнически съюз", допълни той.

Някои лидери от ЕС изразиха резерви за даването на отсрочка, без да има по-голяма яснота от Лондон как евентуално отлагане би помогнало за намирането на консенсус.

Варадкар отбеляза, че Ирландия е готова да бъде търпелива и е отворена за удължаване на крайния срок. Двамата с Барние са обсъдили и последиците за Ирландия от евентуален Брекзит без сделка. "Ако Обединеното кралство излезе от ЕС без сделка, позволете ми да бъда много, много ясен, ние няма да обсъждаме нищо с Обединеното кралство, докато няма споразумение за Ирландия и Северна Ирландия, както и за правата на гражданите и финансовите задължения", подчерта Барние.

49

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Великобритания ще въведе медицински данък за всички чужденци

17.11.2019

288 2
Протестиращите са блокирали всички входове на парламента в Тбилиси

17.11.2019

373 6
Австралия иска компенсации заради Брекзит

16.11.2019

501 2

Коментари

Страници

Begemot
снимка на Begemot

Много не следя темата, уморих се, ама и материалът е така написан, че нищо не ми става ясно. Велокобритания и Търиса едностранно ли решават какво ще става? Въобще, има ли Брекзит или няма? Нещата толкова се объркаха и смесиха, че трябва да се пише с малко предистория , да се казва какво е положението - реално, правно  -  в момента и тогава да се дават развитието  разни прогнози.

дена

  Циркаджии сър . Големи циркаджии , но номерата постепенно намаляват . По мои спомени има главен преговарящ и той беше казал че има сделка , тя е договорена с Терезка и подписана от нея .

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Парламентът да забрани втория акъл на англичаните. Ама най-добре -- първия.

Поне се видя фалитът на народната мъдрост.

Управляващите акъл им не требе.

Защото си имат парламент.

Където -- мозък бол.

Уви, и той англицки.

ЗИП
снимка на ЗИП

Както казах проблемът си е на ЕС. Той е блокиран и парализиран да действа и е съсредоточил целото си внимание върху Брекзит...

 

Днес най-вероятно Париж и Берлин ще клекнат и ще удължат работата до 30.06. Когато наближи тази дата ще има и ново отлагане а междувременно избраните британски депутати ще се присъединят към евроскептиците и ще правят "геополитически диверсии" на всеки процес към по-голяма федералност на ЕС....

 

Общо взето ЕС явно е от страната на булката. Май вече се вижда, че той просто не може да преживее отделянето на един 65 милионен пазар, където може да се настанят Пекин, Москва и Вашингтон което ще е монументален удар по геополитическите амбиции на ЕС....

 

:)

dissidentbg

Всичко опира до споразумение между Германия и Великобритания. Макрон го канят само от приличие.

Гaндaлф

Мда. Четиристотин милиона заложници на малко гасарбайтери.

И като нищо ще го постигнат ингилизите.

ЗИП
снимка на ЗИП

Дайте да говорим с числа за да стане по-ясно положението.

 

ЕС се състои от 27 държави. Сега слушайте най-важното :

 

Съвкупния БВП на Великобритания е равен на сбора на държавите от 8 до 27 място !

 

Тоест Великобритания се равнява на 20 държави от ЕС.....

 

:)

 

Англичаните си знаят цената и се пазарят. Междувременно британския бизнес води "сепаративни преговори" с Москва и Пекин за да оказва натиск над Брюксел. 

onzitam

ЕС се състои от 27 държави

Опитай отново 😃 

Желязко Желев

Вероятно грешиш.Но не само в броя но и в сумитв на БВП.Дори и са са верни БВП трябва да бъде редуциран спрямо ниеата на цените.

Примерно брит.простотутки обслужват по скъпо и по некачестввно.

Германия е най големия кредитор на Англия т.е те са много заинтересовани Англия да може да плаща.

dissidentbg

Няма грешка в това дето казва ЗИП. Сметката е за брой държави в ЕС БЕЗ Великобритания.

Лесно се смята от данните на ЕС. Не бройте Великобритания, когато я сравнявате с останалите държави в ЕС:

 

https://ec.europa.eu/eurostat/documents/4187653/85...

 

Стоф

Сори Сър, но предложените данни са много далеч от действителните. Само английски мозък би ги приел за верни. 

MOPT

Какво ще постигнат? Те какво целят? Ей това не ми е ясно.

geo_19

Допуснат ли се британски депутати в новия европарламент, то тогава ще имаме Еуропаекзит. 

ИвКо

Между другото, паспортите дето Британия издава вече са без емблемата на ЕС.

Johnny2965

А нашите - кога?

Сичко е шес

Чудя се има ли в Британия някой, който да чува що му дума радиото.

JR

Много объркващо е, вярно.

Островът ще напусне колхоза, но преди това:

Удължаване на процедурата до 31.03.20.(по Туск);

Евроизбори и извънредни избори.(нокаутови резултати за торите);

Нови преговори с новата комисия (наесен);

Промяна на споразумението към по-тесни бъдещи отношения;

Референдум;

Ратификация;

Брекзит.

pgp

“Вчера парламентът ще обсъди колко да бъде удължен срокът на напускане на ЕС.”

😳

Дзопино

ми какво - минало бъдеще време. не си ли го учил? 👴

Нафарфор

Абе кога ще им хлопнат вратата на тия?

JR

Не е лесно да си хлопнеш вратата на банката от външната страна.😀 Защото вардарци още не са в колхоза и сарафите им няма как да заменят англичанчетата.

dissidentbg

Не зная защо много медии излизат с такова заглавие? Нищо не забраняват. Само определят дата за окончателно напускане на ЕС, като се съгласяват с отсрочка, определена с дата. Все пак е интересно, датата не е указана.

 

https://publications.parliament.uk/pa/bills/lbill/...

Диагностик

 Брекзит да бъде отложен до 30 юни

 

Никъде не казват коя година. Що години има за напред...

JR

Няма дата, за да няма нов съспенс и пандемониум за излизане без сделка. Както беше за 29-ти март и както някои headbangers се напъват да предизвикат пак за Деня на космонавтиката.

Не се съобщава, но вчера Джеза се срещна с председателката на Шин Фейн. Беше категорична, че без митнически съюз и единен пазар ще бъде  подкопано Споразумението от Разпети петък и ще бъде отворен път за референдум за Обединена Ирландия. Само от приказките за това в Лондон тръпки ги побиват...

dissidentbg

"Само от приказките за това в Лондон тръпки ги побиват..."

 

Откъде я измисли тази глупост? В Англия им е през ... за Северна Ирландия.

В Северна Ирландия има локални разправии защото има хора които искат различни неща. Англичаните не се засягат от това.

JR

Добре, щом мислиш така. Я обясни тогава защо са всички мъки и хълцания около задния чеп (back stop). Наясно ли си също какви са проблемитв в Стормонт и от какво са предизвикани?

Не ги била интересувала англичаните Северна Ирландия... Уважаеми, Лондон по-скоро би върнал Гибралтар на Испания, отколкото да позволи обединяване на Ирландия.

dissidentbg

JR, след като пишеш излиза, че си грамотен и трябва сам да намериш това дето те интересува, не мен да питаш.

 

Today, despite claims to the contrary, Northern Ireland is - or should be - of no importance to the United Kingdom. There is no industry worth speaking of apart from some aerospace, bus building and agriculture. Shipbuilding has long gone, as has most of the heavy industry, and most jobs are provided by the Civil Service. What importance Northern Ireland does have unfortunately is to shore up Theresa May’s minority government and placate nostalgic Tory unionists like Rees Mogg and Ian Duncan Smith. Northern Ireland hemorrhages money at an appalling rate, which is why Dublin has gone very cold on Irish Unity and Arlene’s price of support came in at 1bn pounds sterling. Even worse is that preserving the “integrity” of the United Kingdom today constitutes a real obstacle to May’s efforts to get a satisfactory trade deal from the EU despite the fact that deluded Irish unionists who try to claim they’re British ( like Sammy Wilson in the hilarious interview with Ali G ) know full well the mainland couldn’t give a tinker’s curse for them and consider them yet another Mick or Paddy when they go to pubs where they probably get beaten up by the very Brexiteers they support. And it wouldn’t surprise me one bit if Teresa May in her darkest moments calls Arlene Foster “that damn Irishwoman” either.

JR

Бих казал само, че четенето на глупости е загуба на време. Горният текст е на ниво хоремаг за туземни лумпени.

dissidentbg

JR, излиза, че нямам грешка. Текста е като за теб.

cisco1

Депутатът от Консервативната партия и привърженик на Брекзит Джейкъб Рийс-Мог призова британското правителство да създава "възможно най-много спънки" на ЕС по различни теми, включително дългосрочния бюджет на блока, ако излизането на страната бъде отложено за дълго време, съобщи електронното издание "Политико". "Можем да наложим вето на увеличение на бюджета, да възпрепятстваме евентуална армия на ЕС и да блокираме интеграционистките схеми на господин Макрон", написа той в Туитър. 

 

 

Над 54% от британците искат силен, дори авторитарен лидер да застане начело на страната, сочи анкета, публикувана от в. „Таймс“ и в. "Гардиън",  Борката ще смачка и Корбин, и всички  римоунъри марксисти и европодлоги

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×