facebook
twitter

Горещи новини

Британският парламент решава за Брекзит

1002
Борис Джонсън представя днес пред британския парламент последните договорености с Брюксел.

  

Днес премиерът на Великобритания представя своята сделка за Брекзит с Европейския съюз пред депутатите. Британският министър-председател Борис Джонсън, загубил всички важни гласувания в парламента от встъпването си в длъжност, е изправен пред титанична битка. Медиите на Острова я наричат Велика събота, пише Дир.бг.

Джонсън залага политическата си съдба на това да успее да спечели мнозинство в подкрепа на сделката за Брекзит, постигната вчера между британското правителство и другите 27 държави от ЕС.

Ако депутатите одобрят сделката, тогава Великобритания ще може да спази планираната дата за Брекзит - 31 октомври. Това обаче не е лесна задача за Джонсън. С 288 представители в Камарата на общините неговата Консервативна партия няма мнозинство в 650-членната палата. В резултат премиерът ще разчита на подкрепата на депутати от други партии и на независими, за да получи минимална преднина. Това е още по-трудно сега, когато съюзниците на Джонсън в парламента - 10-те депутати от северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), отхвърлят неговата сделка като лоша за региона.

Все пак Джонсън има по-голям шанс от предшественичката си Тереза Мей да получи одобрение за своята сделка, тъй като много привърженици на Брекзит в Консервативната партия изглеждат склонни да го подкрепят.

Една от главните причини, поради които Мей не успя да получи одобрение от депутатите за своята сделка с ЕС при три отделни гласувания по-рано тази година - при последното тя събра с 58 гласа по-малко, беше, че членовете на т. нар. Група за европейски изследвания (ГЕИ) в Консервативната партия гласува против. Но сега е възможно почти всички членове на ГЕИ да подкрепят сделката на Джонсън.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер засили натиска върху британските депутати, като намекна, че сега, когато има сделка, не е необходимо ново удължаване на срока за Брекзит.

Макар че тази власт е в ръцете на 27-те лидери от ЕС, неговите коментари, изглежда, имат за цел да представят утрешното гласуване като остър избор за британските депутати - между предложението на Джонсън и рисковано напускане "без сделка" на 31 октомври. Пълното изоставяне на Брекзит е друга, макар и малко вероятна, възможност, подкрепяна от проевропейските Либерални демократи.

Юнкер и Джонсън, изглежда, залагат на това, че широко разпространените тревоги от раздяла "без сделка", която британското правителство признава, че би причинила явно икономическо забавяне и възможен недостиг на храни и лекарства, могат да смекчат съпротивата срещу новия план.

Калъм Пикъринг, старши икономист в "Беренберг", каза, че коментарите на Юнкер, "като се вземе всичко предвид, вероятно повишават шансовете на Борис Джонсън да прокара сделка", като убеди някои опозиционни депутати, че одобряването на плана е единственият начин да се избегне опасна раздяла "без сделка".

"Джонсън има шанс, но ще му бъде трудно", каза Пикъринг.

Ако северноирландската ДЮП не промени позицията си, съдбата на сделката може до голяма степен да зависи от членовете на главната опозиционна Лейбъристка партия, която има 244 депутати. Двайсетина от тях, представляващи предимно подкрепящи Брекзит части на страната, по-рано показаха желание да подкрепят сделка, за да уважат резултата от референдума за Брекзит през юни 2016 г.

Повечето депутати на лейбъристите ще гласуват против, след като партийният лидер Джереми Корбин изрази неодобрение към сделката. Против ще гласуват също така 36-те депутати на Шотландската национална партия и 19-те депутати на Либералните демократи.

Анализаторът от Лондонското училище по икономика Тони Травърс каза, че Джонсън ще има нужда и от подкрепата на някои депутати от Консервативната партия, които бяха наказани за това, че гласуваха срещу правителството при предишни гласувания за Брекзит.

"Ще бъде много, много по-трудно, отколкото което и да било от гласуванията на Тереза Мей", предсказа той за утрешното противопоставяне. "Разликата ще бъде три, четири, пет (гласа) в полза на едното или другото."

Още едно евентуално усложнение може да се появи на днешното  гласуване, ако опозиционните депутати се опитат да внесат поправки в предложението, така че да може да бъде дадено одобрение само ако обществото подкрепи сделката на референдум. По-рано ЕС даде да се разбере, че е готов да даде удължаване за т. нар. демократично събитие.

Депутатът от опозиционната Лейбъристка партия Дейвид Лами омаловажи значимостта на коментарите на Юнкер.

"Не е в правомощията на Жан-Клод Юнкер да изключи възможността за удължаване, ако отхвърлим сделката на Борис Джонсън утре", заяви Лами в Туитър. "Даването на удължаване зависи от лидерите на 27-те в ЕС."

 

 

Ключови думи:

Брекзит, Борис Джонсън
46

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Евродепутатите са загрижени за правата на гражданите след Брекзит

15.01.2020

259 3
Борис Джонсън подкрепи Тръмп за нова ядрена сделка с Иран

14.01.2020

1349 26
Sic transit Мегзит, Некзит, Ирекзит

09.01.2020

2612 3

Коментари

Страници

ЗИП
снимка на ЗИП

Мълния !

 

"Братчедите" от Франция се притичат на помощ на Джонсън.

 

Емануел Макрон, 11-ти президент на Петата република :

 

Против съм ново удължаване на Брекзит след 31.10. Ако Британския парламент отхвърли сделката ще има Брекзит без сделка !

 

Вървят монументални "тайни игри". На Джонсън му трябват 320 гласа. Засега има 316.

 

"28-те спартанци" са вече убедени да подкрепят сделката. Между 10 и 19 "лейбъра" ще се отрекат от Корбин !

 

Любопитно е, че всичко ще свърши в 14,30 местно време, точно преди започване на мачовете  в 15 часа...

 

:)

wreckage
снимка на wreckage

Любопитно е, че всичко ще свърши в 14,30 местно време, точно преди започване на мачовете  в 15 часа...

не е любопитно и не свършва. Днеска ща се гласуват попрафки. До довечера.

 

Джиджи

Може би, ама надали ... ???

Wolf ACE

Не споделям възторга на ЗИП-а... нещата няма да свършат за "мачовете"...

Бухта

Сделката на Жонсън е 95 процента дума по дума сделката на Мей и яко надупване в останалите 5. Беше изчислено, че в парично изражение сделката на Мей е точно три пъти по-добра от без сделка и повече от два пъти по-добра от Жонсъновата... Толупът клекна на чеп, но в стила на Тръмпона ще го представи като монументална победа...  Но това е само началото - тази битка ще се води, докато пукне и последното имперско говедо на мъгливия остров

harmless
снимка на harmless

Ситуацията е "Брекзита на Шрьодингер"

ЗИП
снимка на ЗИП

Запасил съм се с бира и уиски за днешата "велика събота" и утрешното "велико дерби".

 

На живо. Джонсън изнася реч в парламента :

 

https://www.youtube.com/watch?v=eliDqG4VtOw

Сгугню
снимка на Сгугню

Аман от тоя Брекзит.

Три години британските управляващи не могат да се организират да спазят волята на британското общество, изразена на референдума. Тва ако не е прикрит саботаж, то нищо не е саботаж.

Aniki

Освен, че не е саботаж е и ясен пример как е неадекватно да се дава възможност на средностатистическия олигофрен да изразява мнение за неща които не само не са му ясни, но водят до вреда и за самия него, макар и да не го осъзнава.

Дзопино

стефане ти нещо против демокрасито ли имаш? защото това е нашия цивилизационен избор...

Aniki

Имам доста неща против. Самата идея Асан от Белокопитово(използвам го само за пример) който няма основно, да дава мнение и гласът му да има значение по тема за ядрена енергия или икономически съюзи, ме отвращава. Аз самия не се считам за достатъчно компетентен, за да изразя мнение по темата с брекзит(и за АЕЦ Белене дори).

маняна
снимка на маняна

Евентуално митническо откъсване на Белфаст би довело до Брекфаст, опасяват се Юнионистите.

ЗИП
снимка на ЗИП

Борис Джонсън :

 

Англия разгроми Австралия с 40:16 на четвъртфинал на световната купа по ръгби и Шотландия трябва да ни поздрави !

 

:)

Дзопино

Божо днес ще ги отнесе като куцо пиле домат.  Английската култура се прекланя пред ораторите и обаятелните личности. А друг кат божо няма. Нищо че  е кретен.  Култура какво да ги правиш

ЗИП
снимка на ЗИП

Култово !

 

Точно в момента един с червен тюрбан , индиец или сикх пламенно говори за "проблемите на остров Ирландия" !

 

:)))

wreckage
снимка на wreckage

що да не говори?

 

ЗИП
снимка на ЗИП

Джонсън нонстоп използва един железен аргумент :

 

"Bank of England" подкрепя сделката ! Вие поставяте под съмнение нейното мнение ?

 

:))

ЗИП
снимка на ЗИП

 Нека си говори. Просто посочвам сий любопитен и донякъде куриозен факт...

wreckage
снимка на wreckage

кво му е куриозното?

Човекът е британско МР ф камарата на Опщините на британския парламент.

Sumist
Брегзит е Велик. Продължаваме да излазяме от ЕССР. И така, до края на света.
Banshee
снимка на Banshee

Просто посочвам сий любопитен и донякъде куриозен факт...

 

Щял е да е любопитен и донякъде куриозен фактът за червения тюрбан там сигурно някъде преди времето на Ганди (когато е тръгвал на училище).  :)

ЗИП
снимка на ЗИП

 На живо и от камарата на лордовете :

 

https://www.youtube.com/watch?v=8U4dX1VKUiw

wreckage
снимка на wreckage

Nicholas [email protected]

 · 41m

Frustration and anger in government: their view is that Oliver Letwin’s amendment will pass. This would trigger the Benn act, obliging Boris Johnson to write to EU by 11.00pm tonight requesting extension to UK’s EU membership until 31 January 2020

https://twitter.com/nicholaswatt/status/1185497921...

ЗИП
снимка на ЗИП

Римейнърите явно още не моат да стоплят, че "момчето на Ротшийлд" с наполеонов комплекс влезе мощно в сагата за Брекзит !

 

Кфото и писмо да пише Джонсън Макрон най-вероятно няма да разреши ново отлагане !

 

:)

 

А Макрон няма да разреши защото желае Франция да остане единствената държава в ЕС с ядрено оръжие и де факто Франция да поеме властта в Брюксел !

wreckage
снимка на wreckage

ъхъ, щото Макрон е началникът  на Съвета на ЕС.?

wreckage
снимка на wreckage

Robert Peston

✔@Peston

 

Whips telling me Letwin wins by 5

хмм...тва е ноо тънко.

ЗИП
снимка на ЗИП

Останал съм с впечатление, че за да се удължи срока трябва единодушно решение ?

 

Бъркам ли ?

 

Всички си мислеха, че Макрон няма да наложи вето на Македония, но той наложи въпреки натиска от Вашингтон и Берлин.

 

Защо сега , когато Вашингтон е заинтересован от Брекзит Макрон да промени мнението си ?

wreckage
снимка на wreckage

бъркаш.

ЗИП
снимка на ЗИП

Maкрон :

 

“I am not making political waves, I don’t want to get involved in whether the British parliament votes for this or that, but I do not think that another delay should be granted. We should end these negotiations and move on to talks on our future relations and get them done.”

wreckage
снимка на wreckage

тва си е негово мнение. Ако на останалите 26 страни од ЕС не има хареса тва мнение, той ш'си образува друго.

Няма да му е сефте и няма значение.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×