Медия без
политическа реклама

Борисов вика кметовете, за да кажат къде искат да се пътува без винетка

04 Яну. 2019
Илияна Кирилова

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне днес с представители на Националното сдружение на общините, за да обсъдят механизъм за освобождаване от винентна такса на определени участъци от пътната мрежа, съобщи правителствената пресслужба.

До тук се стигна след въвеждането на винетна такса на Софийската скоростна тангента, която от 1 януари беше обявена за част от бъдещата магистрала "Европа" (София - Калотина), припомня "Дневник". Заради недоволството на живеещите в северните предградия на столицата кметът Йорданка Фандъкова първоначално издейства преходен период, а впоследствие премиерът Борисов направо заяви, че не разрешава движението по този участък да е платено. След като софиянци получиха обещание да се сдобият с тази привилегия, последваха искания и от Варна. Жители на града оплакаха, че от години пътуват с винетка до гробищата и до летището, както и до вилните зони към Златните пясъци. Това е така, защото по закон винетка се изисква за пътуване по републиканската пътна мрежа извън населените места.

"Общините да направят така, че след като искат пътищата да са общински, да си ги поддържат", каза в отговор Борисов. И напомни, че "две платна се чистят лесно от снега, а 12 – значително по-трудно", но държавата може да си го позволи, поради по-добрите приходи. "Сдружението на общините не само да се събира за по няколко дни в Албена, а след като искат пътищата да са общински, да направят така, че да си ги поддържат. Държавата е вложила над 200-300 млн. сигурно в тези тангенти, подарява ги на общините, те да си ги поддържат", коментира Борисов, цитиран от "Фокус".

От Националното сдружение на общините обявиха, че им трябва около седмица, за да уточнят точно кои пътни участъци искат да се ползват безплатно.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

кметове, винетки

Още по темата