Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов ще преговаря с Медведев може ли туркменски газ да захрани хъб "Балкан"

В понеделник двамата ще обсъдят проекта "Турски поток" и АЕЦ "Белене"

11 Авг. 2019Обновена
Бойко Борисов

"Туркменистан разполага с големи газови находища и проявява интерес да захранва газовия хъб „Балкан“, но това може да стане само съвместно с руската страна, тъй като всички техни тръби към днешна дата минават през Русия. Утре имам среща с руския премиер Медведев и ще обсъдим дали не може да се направят суапови сделки", коментира пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който е на тридневно официално посещение в Туркменистан. В понеделник той ще разговаря там и с руския си колега Дмитрий Медведев. "Знаете, че в Каспийско море има екологична оценка да не може да минава газопровод, но петролопровод може. В същото време от газта правят екологично чист бензин", посочи Борисов, като подчерта, че това Каспийско море е едно от най-богатите откъм находища.

"Захранването на газовия хъб "Балкан" може да стане само съвместно с руската страна", смята българският премиер и посочи, че по-скоро българската държава иска да инвестира в Туркеминстан. "Проблемът в България е с работната ръка, а и това, което чакаме с Корея и Германия, защото виждате, че продължаваме и за "Фолксваген" и за "Хюндай" да работим. Готвим се с Южна Корея да подпишем договор, той също ще е за милиард и половина долара. Въпросът е как да осигурим работна ръка", каза Борисов.

По-рано той присъства и на церемонията по откриването на Международната каспийската изложба за иновативни технологии, която се провежда в рамките на Първия каспийски икономически форум в Туркменистан. Изложбата е разположена в района на морското пристанище „Туркменбаши” и има за цел да привлече иновативни решения в областта на автомобилната индустрия и производството на автомобилни компоненти.

В Туркменистан навлизат български компании, вече има някои подписани договори, защото действително има гаранции за бизнеса им. От тяхна страна има голям интерес към нашето машиностроене, обясни Борисов.

В понеделник по време на срещата си с руския пример Медведев, Борисов ще обсъди още "Турски поток" и АЕЦ "Белене".

Иначе основната цел на посещението на Борисов е участие в Първия каспийски икономически форум, който се провежда в националната туристическа зона „Аваза“ в близост до град Туркменбаши. Форумът събира държавните и правителствените ръководители на каспийските държави, лидери на заинтересовани страни, близки до Каспийския регион, както и представители на международни икономически, финансови, транспортни, екологични и други организации.

Център на дискусиите в „Аваза“ са развитието на икономическото сътрудничество в Каспийския регион и създаването на условия за големи проекти. Борисов е поканен да се включи във форума лично от президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, изтъкват от правителствената пресслужба.

Форумът се провежда в три модула. В дневния ред на първия от тях е Международната конференция „Каспийско море - Развитие на международно икономическо сътрудничество“ като успоредно с нея са предвидени бизнес форуми и кръгли маси. Вторият модул включва официалното откриване на Каспийска изложба за иновативни технологии. В третата част се предвиждат срещи между представителите на страните-участнички, бизнеса и компаниите, както и подписването на документи.

Настоящата визита в Туркменистан е втора за премиера Борисов. В рамките на втория му мандат като министър-председател, през 2015 г. той направи официално посещение в Ашхабад, с което беше реализирана важна стъпка за възстановяване на двустранния диалог на най-високо и високо равнище. Тогава беше подписано Съвместно заявление на министър-председателя Бойко Борисов и президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, в което бяха набелязани основните области на двустранното сътрудничество. Като потвърждение на конструктивния характер на отношенията между двете страни, в рамките на настоящото посещение се предвижда допълнително да бъде разширена двустранната договорно-правна база и да се постигнат нови конкретни договорености.

За България Туркменистан е важен партньор в Централна Азия и в района на Каспийско море, посочват от МС. Двете страни поддържат традиционно добри и приятелски отношения. Като цяло, регионът на Каспийско море е ключов за търговията и свързаността на Европа с Централна Азия, Близкия и Далечния Изток. В този смисъл българската страна неведнъж е изразявала интереса си относно транспортната и енергийна свързаност в региона и разглежда предстоящия икономически форум като подходяща възможност за диалог по темите от взаимен интерес.

Още по темата