Медия без
политическа реклама

Борисов: България никога не е имала износ за 28 млрд.лв. за първите 6 месеца

12 Авг. 2019
Фейсбук

Износ от 28 млрд.лв. за първите шест месеца на годината България не е имала в стопанската си история. Това написа в профила си във „Фейсбук“ премиерът Бойко Борисов, по повод публикувани данни в Националния статистически институт.

Ето цялото съобщение на Борисов (без редакторска намеса):

"НСИ-Национален статистичисек институт днес обяви данните за износа на България, според които той е достигнал почти 28 милиарда лева за първите 6 месеца на годината. Толкова голяма сума от продажба навън в рамките на шест месеца страната ни не е отчитала никога в стопанската си история. Според данните на Националния статистически институт средната брутна месечна работна заплата нараства с 4.3% спрямо първото тримесечие на 2019 г. и достига 1 260 лева."

От публикуваните данни обаче личи, че София остава различна България от останалите области на страната и пропастта между нея и най-бедните се разширява. Средната заплата през второто тримесечие в столицата е 1729 лв. и това тегли нагоре средната заплата за цялата страна, въпреки че всички останали области са под средното равнище. Две области - Видин и Благоевград, не успяват да постигнат дори наполовина софийското ниво. Картината допълнително изкривява и ИТ индустрията, в която средното възнаграждение вече надхвърля 3000 лв., докато във витрината на страната - хотелиерството, заплатата е докретала едва до 782 лв. Това показват данни на НСИ за наетите лица и средната заплата.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата