Quantcast
Богдан Кирилов: Няма да се стигне до масово хвърляне на ваксини | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Богдан Кирилов: Няма да се стигне до масово хвърляне на ваксини

76 са новите случаи на вируса
Обновена
1 198
Мобилните екипи са улеснение за хората, решили да се ваксинират.

С оптимистична прогноза за използване на натрупаните дози с ваксини излезе пред Нова тв шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Според Кирилов няма да се стигне до масово изхвърляне на ваксини, като страната ни води достатъчно интензивни разговори за даряване на количества и преразпределяне в рамките на ЕС. 

"Министерският съвет одобри даряване на първите 172 500 дози ваксина на Бутан. Текат преговори със Северна Македония, Босна и Херцеговина и Косово, така че в следващите седмици ще има вероятно решение и за тях", коментира Кирилов. Той допълни, че ежеседмично в ЕК се актуализират нуждите и възможностите за преразпределяне на ваксини в рамките на съюза, адаптират се и доставките, така че да няма проблеми със сроковете на годност. Създадена е организация за максимален обхват във ваксинационните пунктове, могат да се обслужват 40-50 000 дози, важна е мотивацията на хората", счита още Кирилов. Той призна, че се губят дози, защото флаконите са многодозови, но количествата не са големи.

И този уикенд в различни населени места ще работят мобилни екипи и временни имунизационни пунктове. В столицата ваксинациоенен автобус на СРЗИ ще работи от 9 до 18 часа на Централна  автогара. Мобилни екипи ще работят в големи молове -  "Сердика Център", „България мол“, в „The mall“, както и в "Ринг мол" и мол "Парадайс".  Изнесени ваксинационни пунктове ще има в кв. "Христо Ботев" - читалище "Асен Златаров", и в кулутрния дом на кв. "Дружба".

Във Варана през уикенда мобилен екип ще има на входа на Морската градина, но ваксинациите ще текат от 17 до 21:30 часа. Изнесен екип ще работи на пл. "Възраждане" в Плевен от 8 до 13 часа. 

В Силистра мобилните екипи ще посетят в неделя селата Белица, Шуменци, Старо село, Зафирово, Сокол, мобилен екип на РЗИ-Хасково ще работи в неделя в село Орлово, във Врачанско имунизации ще има на общинските пазари в събота в Криводол, Колзодуй, с. Бутан  и в неделя - в с. Крушовица. 

76 са новите случаи на COVID-19 за изминалото денонощие, като при направени 16 122 теста това прави 0,5% дял на положителните проби. За последните 24 часа са поставени 10 682 вакнини. 6 души са загубили битката с вируса. Хората със завършен имунизационен цикъл са 872 178 души. 

Още

Вече почти 10% от тестовете за COVID-19 у нас са положителни

22.09.2021

Обновена

2918
COVID-19 взе нови 67 жертви у нас

17.09.2021

Обновена

1563
9 лекарства за COVID-19 стават безплатни от утре

16.09.2021

Обновена

4496