facebook
twitter

Горещи новини

БНБ ще казва хора с какви доходи ще теглят заеми

3336
Илияна Кирилова

Българската народна банка (БНБ) ще получи мощен инструмент за ограничаване на кредитирането до около месец. Централната банка ще може да определя с решение на управителния си съвет съотношението между размера на кредита и годишния доход на кредитополучателя, съобщи "Медиапул". Това ще е една от мерките при упражняване на т. нар. макропруденциален надзор, тоест тя ще важи за цялата банкова система и ще се прилага в ситуации на прекомерен кредитен растеж, става ясно от промени в Закона за БНБ, приети на второ четене от парламентарната комисия по бюджет и финанси.

"Към момента централната банка не разполага с подобен инструмент", разясни подуправителят на БНБ Димитър Костов. БНБ ще може да въвежда и други важни ограничения, които до момента са в правомощията на отделните търговски банки. Мерките, засягащи кредитната дейност на банките, ще могат да включват изисквания за съотношението между размера на кредита и стойността на обезпечението, съотношението между размера на кредита и годишния доход на кредитополучателя, съотношението между размера на текущите плащания по дълга и месечния доход на кредитополучателя, изисквания по отношение на максималния срок на договора за кредит, както и по отношение на начина на изплащането на кредита, пише в законопроекта.

Ако реши да прибегне до подобни общи ограничения на кредитирането, централната банка сериозно ще се намеси на пазара. Макар да спазват редица изисквания във връзка с кредитирането, в момента банките имат известна гъвкавост по отношение на срока на кредита, доходите или обезпеченията.

Ключови думи:

БНБ, кредити
6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

БНБ пуска в обращение сребърна монета „Евлоги и Христо Георгиеви“

02.06.2019

1156 4
С 500 000 евро Казахстан стана инвеститор №1 в имоти у нас
За първото тримесечие на 2019 г. БНБ е задържала 293 фалшиви банкноти

04.05.2019

286

Коментари

JR

Малиийй! Това само заклети гОбленистки могат да го съчинят... Таз работа не е като оназ... Ценралната банка, рийш ли, щяла да определя Цеко на кого да дава жълтици...

Нещата съвсем, ама съвсем потънаха в кипналия нужник...

Нормални индивиди останаха ли?

Пълен (мозъчен) разпад!🎃🎃🎃

ppipi7766

Че някой ще вземе парите за "инструмента", че няма да ни свърши работа ясно.

Що се хвалят с глупости, можеха спокойно да си траят и милионите да ги пишат в графа "други".

PlaNed
снимка на PlaNed

При толкова много новоизлюпени банкери, които дадоха гърбавите калинки на световната банкова система, време беше да се направи нещо и за територията.

Защо да не помогнем на фирмите за бързи кредити, например?!

paragraph39

/:/Мерките, засягащи кредитната дейност на банките, ще могат да включват изисквания за съотношението между размера на кредита и стойността на обезпечението, съотношението между размера на кредита и годишния доход на кредитополучателя, съотношението между размера на текущите плащания по дълга и месечния доход на кредитополучателя, изисквания по отношение на максималния срок на договора за кредит, както и по отношение на начина на изплащането на кредита, пише в законопроекта...

..................................................................................................................................

И нито дума за ЛИХВИТЕ по кредитите и депозитите/например, долен и горен праг/ или, пък, допустим % чиста Печалба и прочие!!!

А защо не и прогресивен данък Печалба за банките/ също и за застрахователните фирми, де/!

Също и за Отговорността на банкерите за отпуснати т.нар. "лоши кредити"- които, според банкерите, са една от причините да вдигат лихвата по кредитите/т.е., наказват се и изрядните кредитополучатели/!!!

"Има ли смисъл да обираме банка, като можем да основем банка?!"...

JR

Пълен и отчайващ дебилизъм, дами и господа, и вие, Баневи!

Как си, Светиня Ти? Спиш ли? Нова джипка поръча ли си?

Черен барут сънуваш ли?

Друм!🎃🎃🎃

Solace

И сега всяка банка си има вътрешни правила за достатъчност на дохода. Обикновено за различните кредитни продукти се изчислява по различен начин, но се гледа вноската да не надхвърля 40-45% от месечното възнаграждение. Над този процент е доста рисково - 5 дни болнични, и редовната вноска по кредита е под въпрос...

Факт е също така, че самите кредитополучатели не винаги могат да претеглят възможностите си (или пък лъжат за дохода, за да могат да вземат париците) и да преценят постоянните си месечни разходи, което рефлектира върху редовност, наказателни лихви и т.н. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×