facebook
twitter

Горещи новини

Би Би Си: Ръководителят на отравянето на Скрипал е бил в България

Според разследващите става дума за Денис Сергеев, който е генерал от руското военно разузнаване, известно като ГРУ
2828
EПА/БГНЕС архив

Денис Сергеев, третият руснак, уличен в опита за отравяне на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солзбъри миналата година, е висш офицер от военното разузнаване и на практика е бил ръководителят на операцията. Това показват последните сведения, изнесени по случая от Би Би Си в програмата „Нюзнайт“ и разследващия сайт Bellingcat, разказва Българското национално радио (БНР).

При предишното разследване бе установено, че освен Александър Мишкин и Анатолий Чепига във Великобритания по време на инцидента е бил и Денис Сергеев. Сега е уточнено, че той е пристигнал сутринта на 2 март 2018 година на литеще „Хийтроу“ и е напуснал страната на 4 март следобед след като веществото „Новичок“ е било вече на дръжката на входната врата на дома на Сергей Скрипал. На базата на  данните от неговия телефон Bellingcat е установил движенията му. Той не е напускал Лондон и по всяка вероятност през цялото време е държал връзка с останалите двама, както и с Москва. Много е вероятно той да се срещнал за кратко с Мишкин и  Чепига  малко преди да отпътуват от Лондон за Солзбъри. 

Разследващите твърдят, че Сергеев е с чин генерал-майор, докато Мишкин и Чепига са полковници. Припомня се също, че Денис Сергеев, известен под псевдонима Сергей Фьодоров, вероятно има връзка и с отравянето на български бизнесмен през 2015 г., добавя БНР.

Би Би Си цитира Христо Грозев от Bellingcat, че въпреки сведенията, че Сергей Скрипал е бил следен отдавна от руското военно разузнаване и е имало сериозна подготовка, решението за действие е било взето в последния момент, тъй като от телефона на Сергеев става ясно, че на 1 март в Москва той отчаяно е звънял на агенции, за да си осигури полетите до Лондон и обратно. Случаят Скрипал отново бе повдигнат от премиера Тереза Мей на срещата й с Владимир Путин на съмита на Г-20 в Япония. Русия отрича да е замесена, припомня Националното радио.

 

 

"Сега" припомня:

 

Третият мъж, заподозрян за помагач на агентите от ГРУ при акцията срещу Сергей Скрипал, беше идентифициран от сайта за разследвания Bellingcat като офицер от руското разузнаване на име Денис Вячеславович Сергеев още в средата на февруари 2019 г. Именно за него се твърди сега, че всъщност е ръководил операцията.

Пак през февруали 2019 г. ДАНС и прокуратурата потвърдиха, че въпросният мъж е влизал три пъти на територията на България през 2015 г. с документи на името на "Сергей Вячеславович Федотов". На практика тази самоличност е била фалшифицирана, а истинският руски гражданин е висш офицер от ГРУ и възпитаник на Военно-дипломатическата академия на Русия.

Според авторите на разследването на Bellingcat , "руските власти са предприели необичайни мерки през последните два месеца, за да изтрият всички публично достъпни архиви за съществуването на Денис Сергеев, както и на Анатолий Чепига и Александър Мишкин, двамата основни заподозрени за отравянето на Скрипал".

До момента е установено, че Денис Сергеев е роден на 17 септември 1973 г. в Ушарал, на територията на бившия съветски Казахстан в близост до границата на СССР с Китай. Служил е в армията в Новоросийск. Между 2000 и 2002 г. е прехвърлен в Москва, където влиза в елитната Военно-дипломатическа академия, известна като школата на ГРУ. В училището се привличат кадри с минимален чин "капитан", които са се проявили с изключителни способности по време на военната си служба, обяснява Bellingcat.

Сергеев е женен и има дъщеря. От 2004 г. нататък е ползвал реалната си самоличност, за да се впише като управител или акционер в 8 руски компании. Всички от тях са ликвидирани в периода 2007-2012 г. и се предполага, че са ползвани като кухи фирми, които имитират имената на други големи търговски дружества, регистрирани в Русия. През 2009 г. Сергеев е получил личен заем от руска банка в размер на малко над 1 млн. долара. Предоставянето на подобен кредит на човек без недвижимо имущество и дори без личен автомобил е необичайно събитие. Предполага се, че заемът е даден за окрупняване на личните доходи на Сергеев, който се представя като "специалист", работещ за консултантската компания Loreven Style.

Дружеството, базирано в Рига, е посочено от Сергеев като негов работодател при преброяването през 2010 г.

Проверката на Bellingcat е показала, че липсват официални архиви, които да доказват съществуването на подобна компания - както в Рига, така и другаде. Двата телефонни номера, посочени за връзка с фирмата, са невалидни.

Не е сигурно какви функции са изпълнявали фирмите на Сергеев и дали имат връзка със заема от банката. Според разследващите, е възможно компаниите да са създадени за пране на пари или за прикритие по време на разузнавателни мероприятия, така че да осигуряват легитимна месторабота на Сергеев и съдружниците му - също свързани с ГРУ.

През 2010 г. Денис Сергеев получава своето "алтер его" Сергей Федотов. Издаден му е нов паспорт от бюро 770 001 в Москва, където са направени и личните документи на Мишкин и Чепига. Фалшивата самоличност повтаря някои от оригиналните данни на Сергеев, напр. бащиното му име и датата на раждане. Федотов получава адрес и работно място в Москва в дружество на име "Бизнес Куриер". Bellingcat не успяват да идентифицират конкретното предприятие, в което би трябвало да е работил агентът от ГРУ.

При преброяване през 2017 г. Сергей Федотов е посочил, че получава възнаграждение в размер на 1000 долара на месец, без да посочва къде работи.

При проверка на няколко бази данни Bellingcat успява да събере информация за пътуванията на Сергей Федотов през периода 2012-2018 г. - включително до България.

Посещенията му в страната са се случили между февруари и май 2015 г., като две от тях съвпадат с влошаването на здравословното състояние на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев. От справката се вижда, че последните му пътувания са от началото на 2018 г. - Женева - Цюрих (10-17 януари), и Лондон - Рим (3 - 4 март). Тази визита от Москва до Великобритания съвпада с пътуването на двамата агенти от ГРУ, заподозрени за опита за убийство на Сергей Скрипал.

Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че разследването по случая Гебрев е подновено през октомври 2018 г. по настояване на самия потърпевш, като е направена връзка с британските служби заради съмненията за евентуална връзка между отравянето в София от 2015 г. и атаката срещу Скрипал през 2018.

Вил Мирзаянов, работил по създаването на "Новичок" в бившия СССР, казва пред Bellingcat, че няма доказателства за убедително заключение - или за отхвърляне на версията - за употребата на сходна субстанция при опита за отравяне на Емилиян Гебрев, сина му и търговския директор на "Дунарит". Мирзаянов пояснява, че както Verifin - лабораторията в Хелзинки, така и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) работят със стандартни тестове, които не могат да засекат "Новичок". Веществото още не е сред забранените, макар да е в ход процедура за включването му в списъка в следващите два месеца. 

За да се установи дали при Гебрев е използван "Новичок", е нужно да се направи допълнителен анализ, който трябва да е таргетиран конкретно за това вещество. Във Verefin  са потвърдили, че пазят още образци от кръвта на Гебрев и могат да направят нов анализ. Източник на сайта от българската ВМА разказва, че Гебрев е останал жив по чудо, състоянието му е било критично 2 седмици. Симптомите на сина му са били подобни, но състоянието му не се е влошило толкова много.

 

 

60

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Обвиненият за отравянето на Гебрев ГРУ офицер бил дипломат в Женева

25.02.2020

1763 22
Срещу Гебрев е имало 4 опита за убийство

21.02.2020

2229 24
Белингкат: Руските служби са зад убийството на грузинеца в Германия

18.02.2020

2282 31

Коментари

Страници

Миряна Б.

Стига скрипалихте, бе! Знаете ли какво пише в скрижалите божии - декалога: [20:16] Не лъжесвидетелствувай против ближния си.

 

Цяла Англия е лъжесвидетел! И убийца на невинни животинки, също твари божии. За изгорената като Ян Хус котка, бих била с горящи цепеници по главите всички съучастници в средновековната екзекуция.

 

 

Nick F

Лельо, за цялата си история Англия не е избила толкова хора колкото Русия само за миналия век. Включвам и земите на империята.

майор Цепеняков

Лелиното, ше ни припомниш ли пак с две числа колко бяха тия, избитите за цялата история на Англия и от Русия само за миналия век? Включи и земите на империята (това Руската, нали, щото другата не се води Английска). Или така по принцип си сгугукаш на ранина?

Тодор1

Лельо ,

Англия в Калкута за една година -2 млн от глад 

По-вече няма да пиша.

Лелльо,има една наука казва се история ,колкото и да е изопачена все пак е нещо ,сега е лесно вж.бай гугъл

Миряна Б.

The sins of England

 

My sins were all laid. On the head of a Scapegoat Who carried their weight. To a desert remote. Once an object of wrath. And deserving hell's fire.

 

Oppression: a poem. Or, New-England's lamentation of the dreadful extortion and other sins of the times: Being a serious exhortation to all to repent and turn from the evil of their ways, if they would avert the terrible and heavy judgments of the Almighty that hang over America at this alarming and distressing day
Come all you friends to goodness, I pray you do attend.

 

With a Daemon on my Back

I walk, bent over, by the burden on my back.
It is a living thing.
I feel its claws
Dig in
To my flesh. - това е за котката. Amen

 

 

 

 

ablepsia

Претопляне на гранясали манджи от продавачи на бельо, самоназовали се "разследващ сайт". По-долнопробно и от нашенския "Пик". ВВС и те ли са на 111-о място по слободност и защо се препечатва горният буламач?

Скитник-1

?

SSlavov

Би Би Си: Ръководителят на отравянето на Скрипал е бил в България

 

Добра основа за либрето - майстор на перото би могъл да опише в стихове терзанията на геройте . Нямаме вече Димитровска награда за челни достижения в областта на изкуството , но тук можем да положим началото на възстановяване на отколешната традиция . Живи са спомените от вълнуващите моменти при връчване на високите партийни и държавни отличия . Много наградени си пазят дрехите в старите гардероби , въпреки превратностите на времето .

 

 

вила

геройте .   Граматически е  героИТЕ.

Тъй като букви и    И и Й не са съседни на клавиатурата,то дефектът не е технически,а умствен.Те такива са козяците-връх на неумността.

SSlavov

Бдителноста усигорява  бонусът!!!

Скитник-1

  не се имам за добър познавач на българския език, но веднага виждам 3 грешки, явно забележката не е от заяждане :)

First Strike

Лельо, за цялата си история Англия не е избила толкова хора колкото Русия само за миналия век. Включвам и земите на империята.

Обзалагаш ли се? Само ЕДИН пример:

 

Between 12 and 29 million Indians died of starvation while it was under the control of the British Empire, as millions of tons of wheat were exported to Britain as famine raged in India.

 

In 1943, up to four million Bengalis starved to death when Winston Churchill diverted food to British soldiers and countries such as Greece while a deadly famine swept through Bengal. 

bilbotorbins

Когато пишат за отравянето, най-често използваната дума е вероятно. Аз не вярвам, че една уважаваща себе си служба би изпратила генерал и двама полковници за да напръскат със спрей една дръжка.

Вал

"Когато пишат за отравянето, най-често използваната дума е вероятно. Аз не вярвам, че една уважаваща себе си служба би изпратила генерал и двама полковници за да напръскат със спрей една дръжка."

 

Супер !

Анонимен7

Ръководителят на отравянето на Скрипал е бил в България

Мисля, че Борисов трябва да подаде оставка.

Sapienti_sat

То един път като ти излезе име... Надявам се да се е разхождал с шапка, а не с чадър! ☔️

last

 

Гледах срещата на Мей и Путин в Осака. Той я гледаше с такова пренебрежение - като на безславно провалил се политик, че чак ми стана малко жал за нея. Изглежда същото изпитват и британски медии, та затова отново поднасят притоплени манджи...

Тодор1

Не го прочетох ,но мярнах ,че България с любезното  съдействие ,вероятно ,на тиквекшкота администрация е замесена.

А пропо какво стана с оня нашият дето яде рукола с Новичек -върха на простотията.

 

Звън®
снимка на Звън®

В изисканите ресторанти категорично не се сервира рукола с Новичок. Листата на руколата са леко лютиви, леко горчиви и с подчертан маслен привкус. Това ги прави кулинарно несъвместими с Новичок, отличаваш се с аромат на меча пръдня и вкус на дръжка от врата. Бизнесменът Гебрев, който яде подобно недоразумение, се е променил неузнаваемо. Той дори е решил да смени пола си.

mustak

Кой вярвя в едното е фашист, кой вярва в обратното е комунист. Така стоят нещата с този случай.

И рашата пак правилно го каза - дайте да си гледаме бизнеса.

Миряна Б.

Кой беше лелиният? Съветвам го да отиде в Индия в Амритсар. 500 души почти зазидани в нещо като стадион, всъщност кръгъл пазар, разстреляни по заповед на офицераРеджиналд Дайър. Събитието се вписва в историята като Jallianwala Bagh massacre. Амритсар е свещен град на сикхите.

Nick F

Лелче, развявай си червеното знаме и не ми препоръчвай къде да ходя. Може и един патетичен стих да сложиш. На пенджаб или санскрит, да е в тон с поста ти.

mi6osp.

Интересно дали Bellingcat ще участват в следствен експеримент , за да покажат на практика, как без изолиращо предпазно облекло, на улица в Солсбъри, се намазва дръжка на входна врата с истински "Новичок".

 

SvSophia
снимка на SvSophia

Спор не може да има - бил е в България.

И Георги Марков го утепа "български" чадър.

И Сергей Антонов за малко да утепе папата.

И белият прах в епруветката в ООН беше химическото оръжие на Саддам.

И Асад многократно трепа населението с химическо оръжие из разни филмови студиа и инсценировки, наблюдавани от оня дрешник в Лондон.

И...

 

Тая медиа съвсем се оРобПреси и оПИКли.

fierсe
снимка на fierсe

ся, последно какъв е бил новичока - гел, гечност, газообразен или нещо друго?!?

оная клошарката от какво умря последно, нещо се умълчаха за нея и приятеля и?!?

а най ми хареса първата снимка с трите вида облекла за защита -

тежка химическа, биологична и ченгета с униформи на едно място!???

ПГеоргиев

В ГРУ само полковници и генерали служат, бре!

Там лейтенанти, оберлейтенанти, кептъни няма.

Щом на терен работят полковници и генерали, то шефовете на отдели трябва да са най-малко армейски генерали, тези на направления - маршали, а биг бос - генералисимус.

Сигурно телефона на генерала е публикуван в нета, щом някакви аматьори са го хакнали и проследили.

А смятах, че по-достоверно от Бонд 007 няма.?

Звън®
снимка на Звън®

ГРУ е изключително коварна и подла организация. Званията там се използват за маскировка и се менят непрестанно. Сутрин може да си сержант, а вечер у дома да  си легнеш с генералска пижама. Това го разказва в спомените си Катринела Ж. - родом от Чирпан, омъжена за руски офицер. Тя е работила 18 години като секретарка началник на отдел в ГРУ. Шефът й по няколко пъти на ден е сменял отличителните знаци на увниформата си. Имало е дни, в които всъщност е правил само това.

Zmeja

При предишното разследване бе установено, че освен Александър Мишкин и Анатолий Чепига във Великобритания по време на инцидента е бил и Денис Сергеев.

Предполагам, че и посланикът на България във Великобритания е бил във Велика Британия по време на инцидента. Кой е бил посланик тогава?

аман бе

"Кой е бил посланик тогава?"

За това телефонът на Сергеев мълчи. ?

Миряна Б.

Освен многото убийства и пребивания вицекралят от Великобритания помага на сепаратиста Мохамед Али Джина, интелигентен и красив мъж, да отцепи Пакистан и по-натам бившия щат Бенгал стана Бангла Деш. Хубаво ли ще ни е, ако английската посланичка или американокюрдската се съюзи с Карадъйъ и отцепи Кърджалийско?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш