Quantcast

Медия без
политическа реклама

БАБХ: Кризата с африканската чума е овладяна

Въпросът обаче не е решен, допълни новият шеф на агенцията

02 Окт. 2019
БНТ
Проф. Паскал Желязков

Новият директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Паскал Желязков обяви, че кризата с африканската чума по прасетата в България е овладяна. Той обаче уточни, че въпросът не е решен напълно.

"Първият месец - юли, в който бе пикът, имахме осем индустриални ферми, следващия месец бяха две, септември месец - само една, в село Новоселци, Видинско. При дивите животни общо са 65 случая от 89 животни, но те са единични. Включиха се и повече хора от науката. Вие сте свидетели, че от една година Агенцията е подложена на постоянен натиск от хора, които не са компетентни. Когато се включиха повече хора от науката, това са колегите от Центъра за оценка на риска в хранителната верига, колегите от Лесотехническия университет, Ветеринарен факултет, колегите от Стара Загора, нашият институт, на който бях директор – виждате, че случаите намаляха драстично", отчете той пред БНТ и допълни, че мерките на ЕС за този проблем са едни и същи за всички страни членки.

Относно новия си пост той коментира, че ще бъдат направени промени в агенцията, но първо иска да се запознае с работата на колегите си. "Засега няма да има драстични промени, може би вътрешни реорганизации... Ще има ревизия, за да се установи къде има недостатък на ветеринарни специалисти", каза още проф. Желязков. По думите му, се наблюдава разделение между работещите ветеринари на терен и държавната администрация, като той ще работи за по-активното включване на чиновниците.

Още по темата