facebook
twitter

Горещи новини

Армията ще помага на МВР при антитерористични акции и тежки престъпления

С промяна на Закона за отбраната с тези функции ще бъде натоварена парашутната дружина в Пловдив
879
bTV

Специалните сили на армията да получат нови задачи в подпомагане на МВР в антитерористични операции и тежки криминални престъпления, предвижда поправка в Закона за отбраната и въоръжените сили, съобщи bTV.

Предложението за промяната в Закона за отбраната и въоръжените сили, което трансформира 68-ма бригада в Пловдив в Командване на силите за специални операции и дава нови задачи на командосите, е качено за обществено обсъждане на сайта на Министерство на отбраната. 

То гласи: „С приемане на законодателните промени ще се регламентират функциите на СКСО по подбор, подготовка на личен състав и формирования, планиране, координиране, осигуряване на взаимодействието и централизираното провеждане, командване и управление на пълния спектър от специални операции, самостоятелно, в състава на съвместни сили, така и във взаимодействие с други държавни структури от архитектурата за националната сигурност”.

По този начин навръх 76-тата година от създаването на парашутната дружина, специалните сили се очаква да се разраснат от бригада до Командване, като задачите му ще бъдат свързани и с помощ на МВР, в случаи, когато е нужна специалната им подготовка по разузнаване, издирване и залавяне на особено опасни лица. Поправките са наложени от случаите, в които командосите от парашутната бригада бяха ползвани в операцията по издирване на убиеца в Пещера и в Нови Искър.

Военният министър Красимир Каракачанов очаква от Комисията по отбрана в Народното събрание да се произнесе по предложението, което ще позволи на специалните сили да подпомагат МВР със специфичните си умения при възникнала необходимост. Той се мотивира със ситуации, които вече са възникнали около издирването на шесторния убиец в Нови Искър и убиеца от Пещера, когато бяха ползвани военни полицаи и командоси от специалните сили в Пловдив.

„Аз предлагам чисто законово да го регламентираме при тежки престъпления или масови убийства. Не става дума да вадим армията, самолети и танкове, а специализираната част от армията – специалните сили, които имат способности да извършват разузнаване, преследване и за засади”, обяви Каракачанов.

Според него необходимостта, наложена от практиката, трябва да бъде предвидена в закона: „Това, което сме предложили, е само след решение и по искане на министър-председателя. Няма как някой произволно да реши нещо, да хвърли специалните сили в чисто полицейски функции”.

Каракачанов се мотивира и с терористичните атаки в Европа, които наложиха военни формирования да бъдат включени в анитерористични дейности. Командирът на 68-ма бригада Специални сили в Пловдив бригаден генерал Явор Матеев подкрепя предлаганите промени, защото те регламентират включването на командосите в помощ на МВР при необходимост.

„Промените, които се предлагат, трябва да се четат във вече съществуващ член в Закона за отбраната, в който наред с използването на армията за противодействие на различни терористични заплахи, се допълва разширяването на специални операции и не само за неутрализирането на терористични заплахи, а подпомагане на други структури от архитектурата за национална сигурност и най-вече на МВР за противодействие на тежки криминални престъпления с изключителна обществена опасност. Престъпления, които водят до напрежение в големи групи хора и границата между масовата психоза и тероризма е много малка”, казва ген. Матеев.

Той даде пример:

„В Пещера се извършва тежко убийство със заплаха към останала част от семейството и група хора от този град, създава се психоза и след като не е неутрализиран този човек, не мисля, че има нещо по-нормално да са ползват специалните сили чрез нашите способности за разузнаване, анализиране на обстановката и директни акции да подпомагаме МВР. Промените в закона в този член касаят само силите за специални операции, не цялата армия. Ние нямаме тежко въоръжение и някакви оръдия и танкове.”

Според генерала „Жандармерията” има други функции, Специализираният отряд за борба с тероризма на МВР (СОБТ) е малко формирование и за да се реагира на едновременно възникнали ситуации в няколко града ще трябва да се разчита на командването на силите за специални операции, което също ще се създаде с поправките в закона.

Новото командване ще има щаб в Пловдив и в пъти по-голям бюджет за капиталови разходи, модернизация и превъоръжаване:

„Ако досега сме разполагали с хиляди левове за модернизация, превъоръжаване и капиталови разходи, сега ще разполагаме с милиони. Тези промени се готвят от 2001 г. Надявам се съвсем скоро те да бъдат реалност” , обясни генерал Матеев.

До средата на годината той очаква да няма вакантни места за войници в парашутната бригада в Пловдив. 

При приемането на промяната в закона и преобразуването на бригадата в Командване на силите за специални операции, съществуващите батальони ще бъдат преобразувани в групи за специални операции с 50% увеличение на числеността. 

„Архитектурата на командването ще се състои от щаб в Пловдив, ще има групи за специални операции, които ще имат възможност сами да конструират  в тактически групи за специални операции, ще има самостоятелни щабни формирования, за логистична поддръжка и бойна поддръжка и център за подготовката на силите за специални операции. В структурата ще има и елемент за взаимодействие и координиране на стратегическо и оперативно ниво с други основни елементи от архитектурата на националната сигурност. Той ще бъде в София. Планира се след 2020 г. да започне изграждане на нова група за специални операции в района на град София”, обясни още командирът на специалните сили.

Новата структура вероятно ще включи и тактическата група, която изпълнява задачи за военноморските сили, стана ясно от думите на генерал Матеев.

Според него новото командване, както и досега, трябва да бъде на пряко подчинение на началника на отбраната.

Предстои след съгласуване проектозаконът да бъде разгледан от Министерски съвет и обсъден в Комисията по отбрана преди текстовете да бъдат окончателно приети от Народното събрание.

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Каракачанов: До седмица идва официалното предложение за F-16

11.06.2019

1108 19
Премиерът купува F-16, за да вкара България в операции на НАТО
Каракачанов: Македония само ни използва, за да влезе в ЕС и НАТО

09.06.2019

2913 30

Коментари

Диагностик

Тежко им на терористите - сега ще ги налазят и парашутисти.

Като дойдат и новите F-16, съвсем ще ги довършим. 

вила

А Държавната граница,основният системен белег на държавата,си остава  проходима и от инвалиди с 99 %.Машалла, територия без държава с държавни органи маши на онзи...

mr_self_destruct

ловко👍

peniko

Това "„Архитектурата на командването  .... " направо изби рибата от Челопеч до Годеч. Напомни ми култовия лаф на старшината от казармата "Недей да обираш луфтовете на пролуките". А, и това за засадите е готино....ма не се казва ще ползват ли VAR?

HBK

Тези планове изглеждат логични и практични – армия, която не е воювала в последните 75 години (и няма видими перспективи за предстоящи войни) трябва да бъде рационално използвана.

Смущаващо, обаче е друго:

 

1. Редовната армия (с числен състав от 34 500 войника) ще трябва да подпомага милюция с общ щат от 61 170 капели (от тях 2/3 канцеларски служители). Демек, постепенно превръщаме армията в милюционери. А при горните съотношение би било логично милюционерите да бъдат изполвани и като войници (при нужда, разбира се). Парите за армията и за милюцията са тайна.

 

2. Споменава се, че специалните сили на армията могат да бъдат поставени на разпореждането на Минпредседателя. А това би било твърде досадно (най-мекия термин). Прави се всичко възможно армията да бъде обезличена, а управляващите ... да бъдат подсигурени.

циникЪтхедонист

Създаването на Преторианска гвардия, понякога може  да изиграе лоша шега на Императора.

☺️

Мида

Те себе си не могат да опазят😁

 

Да пуснеш сълзотворен газ срещу вятъра? Единствено родната полиция може да го направи

http://varnahot.com/%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D1%83%D1%8...

циникЪтхедонист

Само смелите пикаят срещу вятъра

☺️

fractal

Военните и полицаите са щастливи защото носят оръжие сред цивилно население да му мислят невъоръжените как ще се спасяват

 

Шлифера

Със зъби и нокти ще бранят кокаля....очертават се народни протести и протестиращите трябва да се вкарват в правилният път!!!!!

ОСТАВКА НЕКАДЪРНИЦИ КРАДЛИВИ!!!!

Диагностик

Да включат и парашутистите от министерството.

 

trunk

 Парашутни ченгета , кеф майна. Що за тъпня са измислили ? Как може да преравниш армията с полицията?

 Га си имаш министър , който се гаври с теб ....е те съвремените парашустисти си го заслужават явно.

Neopol

„Ако досега сме разполагали с хиляди левове за модернизация, превъоръжаване и капиталови разходи, сега ще разполагаме с милиони. "
Ясно. Мотива е да се вземат едни пари от едни хора. За целта са готови да направят и най-голямото безумие. Щото да натовариш армията, дори някаква част от нея, с полицейски функции, си е най-големият непрофесионализъм и тъпанарщина. Ама калинки - патриотарски и други.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×