Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ангелов призна: От "АстраЗенека" ще останат много ваксини

Зелените коридори за ваксинации могат да продължат и след 10 май

04 Май 2021
БГНЕС
Премиерът в оставка Бойко Борисов присъства при доставкта на ваксините на "Пфайзер/БиоНТех" и "превзе" обявения здравен брифинг по темата.

Здравните власти у нас за пръв път признават, че от ваксината на "АстраЗенека" ще останат неизползвани количества. Това е продуктът, от който България първоначално поръча най-големи доставки - 4,5 млн.  дози, но после се оказа, че производителят не смогва с поръчките за ЕС, а доверието към ваксината се срина заради много рядка нежелана странична реакция с появата на тромбози. Така от ваксината се трупат неизползвани количества, а неотворените флакони имат 6 мессеца срок на годност при съхранение в хладилник. Някои страни вече започнаха да изхвърлят ваксини.

Опасявам се, че от ваксината на "АстраЗенека" ще останат количества в страната. Знаете, че имаме  решение да предоставим достатъчно количества на страните от Западните Балкани след като са задоволени нуждите в България, коментира здравният министър в оставка Костадин Ангелов. Съгласно регламентите на ЕС страните-членки нямат право да продават ваксините, освен в рамките на съюза, и могат само да ги даравят. 

Хората не са съвсем спрели да се ваксинират с "АстраЗенека", има такива, които настояват за втора доза от същата ваксина, има и такива, които предпочитат друг продукт, коментира още Ангелов. По данни на единната информационна система от поставените 8887 ваксини за изминалото денонощие 2037 са на "АстраЗенека". Към момента няма данни какви количества от "АстраЗенека" залежават в складовете на държавната фирма "Бул Био" и регионалните здравни инспекции. 

Здравните власти още не са взели решение дали пуснатите зелени коридори за ваксинация ще продължат и след 9 май. Властите упорстват за коридорите въпреки опашките, риска за здравето и нервите, и така и не успяха да създадат по-работеща организация. Дали ще има коридори зависи от анализ, който ще бъде извършен, за заявеното желание при личните лекари за ваксинации и броят на неваксинираните, попадащи в приоритетните фази за ваксинация, коментира Костадин Ангелов. Едва тогава ще се прецени дали има достатъчно количества и за удължаване на зелените коридори от 10 май нататък. Според Ангелов картината по страната е шарен и докато в големите градове има интерес към коридорите, в по-малките той е малък. Властите са оптимисти, че ще успеят да постигнат цел отт 50 000 ваксинации на ден, като изтъкват, че при 4500 лични лекари при 10 поставени ваксини броят на ваксинираните дневно е 45 000. В същото време Анелов признава, че част от личните лекари не желаят да участват във ваксинациите.  От 10 май ще действа и модул за заявки по електронен път на нужните количества за джипитата, така че да не стават опашки и ваксините да се получават по график. Здравният министър в оставка не смята, че е нужна допълнителна информационна кампания за повишаване на интереса към ваксините, защото такава била провеждана ежедневно и успешно, включително с редовни брифинги. Днес в страната пристигнаха 273 780 дози от ваксината на "Пфайзер/БиоНТех", този месец от тази ваксина се очакват над 1,5 млн. дози. 

Още по темата