Медия без
политическа реклама

Правилно ли е да стоим с изправен гръб

Не наблягайте толкова на стойката, а на движението

15 Авг. 2023
Това може да е естествена поза, стига да не пречи на дробовете да дишат.
Pexels
Това може да е естествена поза, стига да не пречи на дробовете да дишат.

От малки сме свикнали да ни повтарят, че не бива да се прегърбваме. Изправеният гръб не само се смята за правилната стойка, но и всяко отклонение веднага бива набеждавано, че носи вина за болките в гърба, врата и т.н. В някои страни като Великобритания обучението на физиотерапевтите започва с команда всички да се съблекат по бельо, но това не е мъчение за зайци, а първо упражнение - студентите трябва да се изследват взаимно и да кажат - кой се прегърбва, на кого гърбът му е изправен, кой стои като гаргойлите на "Нотр Дам" с дръпната напред глава.

Стойката, учат тези студенти, е в основата на доброто здраве и здравия гръб. Тяхната задача след завършването ще бъде да коригират дефектите в нея. Хората с болки в гърба например имат слаби мускули и това прави гръбначния им стълб твърде нестабилен. С усилването на мускулите човек може да облекчи и болката.

Тези азбучни истини напоследък претърпяват ревизия. Когато преди 23 г. застава пред същото упражнение, Питър О'Съливан си казва: "Ама кой казва, че гърбът ми трябва да е изправен?!". О'Съливан посвещава на този въпрос цялата си кариера, като в един момент дори се връща обратно в университета, за да търси отговори. А какво е установил разказва статия на британското издание "Гардиън".

Най-напред О'Съливан сформира екип от учени, които правят преглед на всички изследвания по темата в търсене на доказателства, че изправеният гръб предопределя болките в гърба и общото здраве. Не откриват нито едно. След това започват собствени изследвания. Не откриват връзка между стойката на седене и болките в гърба. "У всеки има един страх - ако се прегърбя, ще ми се появят болки в гърба и ще си изкривя фигурата", казва специалистът. Само че за това убеждение липсват надеждни доказателства.

Всъщност стойката често отвлича вниманието от важните неща, от "голямата игра", както казва О'Съливан. Здравето на нашия гръбнак е свързано с общото ни здраве. Човек трябва да поддържа добра физическа форма и сила на мускулите. Да се движи. Да се храни добре. Да спи добре. Това са важните неща, а не просто да гледаме да седим с изправен гръб.

Стойката се ръководи от "бавните" мускули по гърба. Те са изградени и разположени така, че да поддържат една поза продължително време, но в крайна сметка се изморяват. Под стрес, те се съкращават и напрягат. Хората, които не се движат достатъчно, претоварват тези мускули вместо да ползват по-атлетичните "бързи" мускули.

В каква поза трябва да ги държим? Винаги сме знаели, че отговорът е "изправена". Но всъщност гръбнакът естествено следва извивките на буквата S. Той не е замислен да бъде изправен, казва физиотерапевтът Андрю Смайт. Представете си прешлените ни да бяха наредени един върху друг в права линия - това щеше да оказва огромен натиск върху долната част на гърба. Докато извивките на S са като висящ мост, който крепи хиляди коли с помощта на "паяжина" от връзки, които равномерно разпределят тежестта по целия гръбнак.

Точната форма на тази извивка е индивидуална за всеки от нас - тя е нещо като подпис. И някой непрекъснато настоява, че всички трябва да сме еднакви. Откъде тогава идва тази идея за правия гръб? Според историка Сандър Гилман тя тръгва от войската - военната поза е изправен гръб, прибрана брадичка, събрани крака. Това навремето се е смятало за идеалната стойка за зареждане на мускет и никога не е била естествена за тялото. Войниците трябва непрекъснато да я упражняват, за да я овладеят. С времето тази стойка започва да се свързва с мъжественост и чест и всички останали започват да й подражават. С други думи, според О'Съливан, ние всички се мъчим да стоим мир-р-рно.

В едно изследване на 1108 австралийски младежи учените не успяват да установят връзка между стойката и случаите на главоболие и болки във врата. При възрастни хора има известни доказателства за зависимост между изнесената напред глава (както когато се взираме в компютъра) и болките във врата, макар че не е съвсем ясно кое от двете е кокошката, и кое - яйцето. Не е установена връзка и между прегърбената стойка и болките в гърба.

Част от причините за липсата на доказана връзка са обективни - изключително е трудно да се измери различният товар, който се поставя върху гръбнака. Дори малка промяна в стойката може много да промени натоварването му, казва д-р Крис Суейн от Мелбърнския университет. Той обаче също потвърждава, че като цяло изводът е, че стойката няма голямо значение.

Има сведения, че хората с хронична болка в гърба имат слаби гръбни мускули. На скенер се вижда, че тези мускули са се сбръчкали и са набраздени от мастни натрупвания. Когато обаче лекарите предпишат специални упражнения за укрепването им, това не оказва влияние за намаляване на болката.

Разбира се, изправеният гръб не е вреден. Но проблемът не е в стойката, а в движението и поддържането на мускулите. През пандемията например нашумя тезата, че "седенето е новото тютюнопушене". В резултат много хора обособиха работни кътове за работа прав. Само че дали стоим седнали или изправени, няма голямо значение - важното е, че не се движим, а именно движението е ключово. Има редица изследвания, в които се установява, че хората, които не се движат и повече седят в ежедневието си, страдат по-често от болки в гърба. Те водят към заключението, че няма идеална стойка, а идеално за тялото ни е да се движим редовно, натоварвайки всички групи мускули. Вероятно и затова всичко започва да ни боли, когато стоим в една и съща поза продължително време - не защото тя съсипва гърба ни, а защото болката излъчва сигнала: "Стани и се раздвижи".

Добрата стойка не изисква изправен гръб, но все пак си има правила. Тя означава, че прешлените ви са подредени правилно, не са усукани или изкривени, а мускулите и сухожилията ви не са напрегнати. Тя позволява на диафрагмата да разширява максимално белите дробове, за да дишате в пълен капацитет. Обратното може да причини затруднения с дишането дори у здрав човек. Същото се отнася и за стомаха - той не бива да търпи цялата тежест на сведените ви напред рамене.

 

Упражнения за укрепване на гърба

 

Редовното правене на следващите упражнения укрепва гърба и стабилизира цялото тяло, казва пред "Вашингтон поуст" преподавателят по физиотерапия в Нюйоркския университет Кевин Уийвър. Качеството обаче е по-важно от количеството, затова гледайте да не се претоварите, предупреждава той.

1. Опрете гръб в стената и се опитайте максимално да издължите гръбнака и да вдигнете главата, все едно се опитвате да станете по-високи. След това леко дръпнете таза напред, така че да се чувствате "залепени" за стената.

2. Лягайте от време на време по корем. Това е чудесно упражнение за разтягане на гръбнака. Можете да сложите навита на руло хавлия под челото, за да дишате свободно и да облекчите врата.

3. Коремните преси страхотно укрепват мускулите, но не са препоръчителни за хора с остеопороза или травми на гърба. Легнете по гръб, сложете ръце зад главата, издишайте и се вдигнете, сякаш искате да седнете. Когато лопатките ви се отделят от пода, спрете и повторете упражнението.

Ключови думи:

здравословен живот