Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нови подварианти на омикрон напомнят, че COVID-19 още е тук

14 Юни 2022
EPA/BGNES

Поради глобалното увеличение на случаите на коронавирус, причинени от подварианта BA.5, Световната здравна организация (СЗО) го класифицира като ''вариант, будещ безпокойство'', предава ''Дойче Веле''.

Германският институт ''Роберт Кох'' съобщи на 9 юни, че броят на заразените с подвариантите на омикрон BA.4 и BA.5 растат бързо. 

Вариантът BA.5 предизвика притеснения в Южна Африка в началото на май, но последвалата вълна беше сравнително малка и в момента отшумява. В Португалия обаче подвариантът е отговорен за 80% от всички нови инфекции. Той е по-заразен от своите предшественици. Наред с това е и по-труден за локализиране от неутрализиращите антитела и се предава по-лесно от другите подварианти на омикрон. Инфекциите с BA.5 обаче са по-леки от тези с други ковид щамове и водят до по-малко смъртни случаи и хоспитализации.

Защитата, осигурена от ваксините срещу ковид или от преболедуване намалява с времето, което означава, че никой не е напълно защитен от BA.5. Според експерти обаче подвариантът е по-слаб, защото милиони хора са се ваксинирали или имат антитела, което прави стадния имунитет на населението по-висок, отколкото в началото на пандемията.

Независимо от това, институтът ''Роберт Кох'' препоръчва на възрастните хора и хората в рискови групи да си сложат бустерна ваксина за допълнителна защита. 

 

Ключови думи:

COVID-19, омикрон, BA.4 и BA.5

Още по темата