Медия без
политическа реклама

МЗ се похвали със спестени 188 млн. лв. от ковид ваксини

След дълги преговори ЕК успя да намали договорените с "Пфайзер" доставки

26 Май 2023
ЕПА/БГНЕС

България ще спести 188 милиона лева, които трябваше да заплати по договора с Pfizer/BioNTech за доставка на ваксини срещу COVID-19, в резултат на последователните усилия и категоричната позиция на Министерството на здравеопазването, отстоявани от служебния кабинет, обявиха от ведомството на Асен Меджидиев днес. Новината идва, след като Европейската комисия приключи преговорите с производителя и подписа допълнително споразумение към договора за доставки на ковид ваксини за държавите членки на ЕС.

Около хода на преговорите се шуми от месеци заради заложените клаузи страните да продължат да плащат за доставка на ваксини, без значение дали имат нужда от тях. България поведе съпротива на няколко държави на ниво европейски министри на здравеопазването срещу тези клаузи. От МЗ твърдят, че в резултат на отстъпките в страната ни ще бъдат доставени единствено заплатените и отложени количества ваксини, които трябваше да получим през изминалата 2022 г. След това, до изтичането на договора с Pfizer/BioNTech през 2026 г., България няма да получава нови доставки, освен ако страната ни изрично не пожелае това, според нуждите на населението.

Тази част от споразумението отговаря на искането на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, отправено пред Европейския съюз и Европейската комисия, в бъдеще България да заплаща количества ваксини единствено на база реални потребности, допълват от нашето МЗ. В същото време, с предоговарянето на условията, през следващите три години страната ни ще има гарантиран приоритетен достъп до нови адаптирани ваксини,  произведени от Pfizer/BioNTech за всички бъдещи варианти на вируса SARS-CoV-2, при евентуална нужда и желание от страна на България, посочват оттам. И припомнят, че миналата година са били спестени още 112 млн. лв. благодарение на споразумение за предоставяне на предназначените за нас ваксини на друга държава.

Новината за постигнатите договорки между ЕС и двете фирми бе обявена и от еврокомисаря по здравеопазването Стела Кириякидес. Според нея ревизираното споразумение ще отразява "нуждите в развитие". Европейската комисия съобщи днес, че някои държави членки са решили да не се присъединяват към допълнителното споразумение и те остават обвързани към съществуващия договор. Официално не бе обявено кои са тези държави, но според източници на "Ройтерс" става дума за Полша и Унгария.

Първоначалният договор за доставки на ковид ваксини бе подписан през май 2021 г. и обвързваше ЕС да купи 900 млн. дози ваксина от Pfizer/BioNTech, с опция за още 900 млн. до края на 2023 г. Около половината от първоначалните 900 млн. дози не бяха доставени заради изчезналото търсене през 2022 г. За допълнителното количество пък въобще не е ставало дума.

Нито една от двете страни днес не обяви с колко са намалени доставките. "Ройтерс" обаче съобщи, че допълнителното споразумение намалява с около една трета броя на оставащите дози, които ЕК трябва да купи по силата на договора. Световната агенция разкрива още, че държавите членки ще трябва да платят такса за всяка отказана доза. Не е ясно тази такса влиза ли в сметката за спестените средства, огласена днес от нашето министерство на здравеопазването.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?