Медия без
политическа реклама

Как да окажем първа помощ при катастрофа - съветите на ВМА

Не местете тежко пострадалите - това е работа на медиците, предупреждават от медицинската академия

11 Май 2023
Pixabay

Често ставаме свидетели на пътно-транспортни произшествия. Със затопляне на времето движението по пътищата става все по-интензивно и разнообразно – освен леки и тежкотоварни автомобили, в трафика се включват и мотоциклети, скутери, велосипеди, тротинетки и други. Как трябва да реагираме, ако станем свидетели на инцидент? В оказването на първа долекарска помощ на пострадал при катастрофа има железни правила. Най-важно е да запазим самообладание и да не изпадаме в паника, казва д-р Иван Георгиев, част от екипа на Катедрата по ортопедия, травматология, реконструктивна хирургия и физиотерапия на ВМА. Ето и неговите съвети:

- Първото нещо, което трябва да направите, е да обезопасите мястото на инцидента. Отбийте автомобила си вдясно извън пътното платно, изключете двигателя, пуснете аварийните светлини и поставете триъгален знак зад пострадалия автомобил на достатъчно голямо разстояние. Така другите участници в пътното движение ще спрат навреме и няма да подложите на риск собственото си здраве.

- Огледайте внимателно мястото на инцидента за изтичане на гориво, пушек, пламък, електрически кабели и искри и едва когато се убедите, че е безопасно, пристъпете към оценка на пострадалите. В случай, че автомобилът е заключен, изберете най-отдалечения прозорец от пътниците и го счупете.

- Пребройте хората в автомобила и проверете всички ли са в съзнание. Ако има хора, които не са в съзнание, проверете техните пулс и дишане. Проверете устата и гърлото им за погълнати предмети, след което внимателно огледайте главата, шията, ръцете, тялото и краката за наличието на рани и кръвотечение. При наличие на активно кървене, направете незабавно компресивна превръзка с подръчни средства (чиста кърпа, риза или част от дреха). Помнете, че спирането на кръвозагубата в първите минути след инцидента е решаващо за живота на пострадалия.

- Подайте сигнал на телефон 112, след като сте установили броя на хората и тяхното състояние.

- Не местете тежко пострадалите, които сами не могат да напуснат превозното средство. Това е работа на екипа на специалистите от „Бърза помощ”. При травми в областта на шията и гръбначния стълб и преместване от немедицинско лице могат да настъпят трайни увреждания. Изключение от това правило е ситуация, при която има непосредствен риск от експлозия или пожар на мястото на инцидента.

- Когато пострадалият е моторист, не сваляйте каската му – съществува риск от увреждане в областта на шията. При наличие на фрактури на крайниците – те трябва да бъдат шинирани временно с подръчни средства (бинт, колан, клони, дъска и други). При активно кървене отново трябва да се направи компресивна превръзка и повдигнете краката малко по-високо от главата. Така ще подобрите мозъчното кръвоснабдяване. Подържането на постоянна телесна температура също е важен фактор в превенцията на шока (при дъжд и студено време – затопляне с одеяла и дрехи, при горещо време сянка и охлаждане).

- Осигурете безпрепятствен достъп на екипа на „Бърза помощ” до мястото на произшествието за започването на активна ресусцитация и незабавен транспорт на пострадалите до най-близкия спешен център. Не забравяйте като лице първо, пристигнало на мястото на инцидента, да информирате парамедиците/лекарите какво сте свършили до момента.

- Успокоявайте и окуражавайте пострадалите. Кажете им, че ще останете с тях колкото е необходимо – до пристигане на спешните екипи.

- Винаги карайте със съобразена с пътната обстановка скорост и спазвайте дистанция. Любителите на високите скорости никога да не забравят, че за разлика от автомобилите, мотоциклетите нямат въздушни възглавници, предпазни колани и купе, което да ги пази.

На 13 май екипите на ВМА в партньорство с мотоорганизацията Sofia Riders организират курс за първа помощ за любителите на високите скорости.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

първа помощ, катастрофи

Още по темата