Quantcast
Е-направления ще има и за кръвни изследвания и рентген | СЕГА
facebook
twitter

Здраве

Е-направления ще има и за кръвни изследвания и рентген

Очаква се личните лекари да започнат да ги издават до 2-3 дни
1 306
 Pixabay

Електронни направления ще има не само за PCR тест за COVID-19, но и за още пет вида изследвания. Това предвижда анексът към националния рамков договор, с който се въвежда отдавна чаканото облекчение личните лекари да започнат да предписват PCR тестове на пациентите си. Анексът бе публикуван в петък в Държавен вестник.

Освен за PCR тест, електронни могат да бъдат и изследванията за кръвна картина, скорост на утаяване на еритроцитите, CRP, диференциално броене на левкоцити, рентгенография на гръден кош и бял дроб. Любопитно е, че според анекса личните лекари ще имат право да издават направление за PCR тест само когато са въведени противоепидемични мерки на територията на цялата страна. Лимит на направленията за PCR тест няма, но за другите има.

Както вече стана ясно, направлението ще се дава при наличие на поне два от следните симптоми: новопоявила се температура; новопоявила се кашлица, предимно суха; новопоявила се отпадналост; новопоявили се загуба на вкус и/или обоняние; новопоявило се затруднено дишане или недостиг на въздух; миалгия; главоболие; диария; гадене и повръщане; гърлобол; кислородно насищане, по-малко от 92% или по-малко от 88% (ако пациентът е с ХОББ) при проведена пулсоксиметрия, ако има такава възможност.

Пациентът ще може да получи направление по телефона, като опише симптомите на лекаря си. Той ще издава електронно направление в националната здравна информационна система, която ще генерира национален референтен номер за документа. С този номер пациентът ще може да се яви за изследване в избрана от него лаборатория, като ще е достатъчно да посочи последните 4 цифри от него.

Общопрактикуващият лекар не може да издава направление за PCR тест на пациенти, които са хоспитализирани или насочени за хоспитализация по повод влошено или тежко общо състояние, както и за контролни, скринингови изследвания или изследвания на контактни безсимптомни лица.

Направление не се издава и на лица, които са с установено заболяване чрез бърз антигенен тест, пише в анекса. От това излиза, че и новата разпоредба няма да реши проблема с невъзможността човек да ползва болничен без PCR тест. Нашите здравни власти отказват да признаят антигенните тестове за официални въпреки становище в тази посока на ЕК. Това обрича много болни на бюрократични проблеми с ползването на болничен, тъй като PCR тестовете у нас остават недостъпни и скъпи.

Касата ще плаща 60 лв. за теста, както и на болниците, въпреки че се опита да намали цената, а според управителя на НЗОК доц. Петко Салчев тестовете струват 17-25 лв.

Доколко системата е готова технически да започне да прилага предвиденото в анекса предстои да видим следващата седмица. Пред радио "София" зам.-шефът на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов увери, че издаването на тези направления ще започне до 2-3 работни дни. Той призова всички пациенти да не злоупотребяват с тази възможност и да не натоварват допълнителни здравната система без реална нужда.

Още

Лекарите и касата се договориха за парите за здраве за 2021

29.12.2020

411
Новите милиони за болниците подпалиха нови протести

17.08.2020

4115
Скопие: "Северна Македония" не включва част от България

26.10.2020

3798