Медия без
политическа реклама

Лиз Тръс не вдъхва доверие на Острова

Новият британски премиер скача от едно политическо убеждение на друго със скоростта на светлината

Лиз Тръс

От президент на студентите либералдемократи в Оксфорд и противник на монархията до лидер на торите, описващ кралското семейство като ''есенцията'' на Великобритания. От поддръжник на Европейския съюз до застъпник на Брекзит. ''Политическият хамелеон'' Лиз Тръс се издигна от задните скамейки на британския парламент и получи ключовете за ''Даунинг Стрийт'' 10. Досегашният министър на външните работи стана третата жена министър-председател на Великобритания след Маргарет Тачър и Тереза Мей. Тръс обеща да намали данъците въпреки опасенията от инфлацията и да промени икономическите политики, които според нея в продължение на 20 години не са успели да постигнат целта си.

Лиз Тръс е

 

заемалa шест министерски поста при трима премиери,

 

включително 11 месеца като външен министър по времето, когато светът стана свидетел на нахлуването на Русия в Украйна. Въпреки годините в служба на обществото британците признават, че не знаят почти нищо за новия си премиер. Не и по начина, по който познаваха Борис Джонсън - бивш кмет на Лондон, колумнист в редица вестници и колоритен оратор.

Новият премиер се бори Великобритания да остане в Европейския съюз, но след това става твърд защитник на Брекзит. Поддръжниците на Тръс казват, че тя просто е приела резултата от референдума от 2016 г. и се е съгласила с програмата. Други казват, че

 

не е нищо повече от ветропоказател,

 

който се обръща, когато е угодно за напредъка ѝ.

Мери Елизабет Тръс е родена в Оксфорд през 1975 г. в семейство, което се придържа към левите политически убеждения. Когато е на четири години, семейството се премества близо до Глазгоу, където баща ѝ Джон преподава математика. Майка ѝ Присила е медицинска сестра и член на Кампанията за ядрено разоръжаване. Присила води малката Лиз на митинги, по време на които се сипят лозунги срещу Маргарет Тачър. По-късно Тръс ще признае, че Желязната лейди е била абсолютният ѝ идол. По ирония на съдбата единствено не е харесвала принадлежността ѝ към консерваторите. 

Говори се, че бащата на Лиз Тръс, все още привърженик на левите политически убеждения, не могъл да се примири, че дъщеря му е преминала в редиците на консерваторите.

Лиз Тръс завършва Раундхей в Лийдс, държавно общообразователно училище, за което тя твърди, че разочаровало учениците поради ''ниски очаквания и липса на перспектива''. Именно опитът ѝ в училището я вдъхновил да се занимава с политика. Бившите ѝ съученици обаче не помнят Тръс като силна личност. "Скай нюз'' цитира думите на бивш преподавател от гимназията, който твърди, че Лиз Тръс била

 

''умна, но без да се отличава с нещо специално''

 

Освен това негативната оценка за гимназията предизвика гнева на бивши ученици, които казват, че училището е добро. ''Щом е било толкова зле, защо ѝ помогнаха да влезе в Оксфорд?'', пита съученик на премиера.

Наистина гимназията имала политика да изпраща малък брой ученици в Оксфорд или Кеймбридж. Лиз Тръс печели място да учи политика, философия и икономика в ''Мертън Колидж'' в Оксфорд. Именно там прави своя дебют в политиката, но не в редиците на левите, както се надявали родителите ѝ, а става президент на либералдемократите на Оксфордския университет и

 

през 1994 г. се включва в кампания за премахване на монархията

 

''Не вярваме, че има хора, родени да управляват'', казва тя пред делегатите в пламенна реч. По време на кампанията за премиерския пост Лиз Тръс трябваше да се върне назад до 1994 г., когато прави изказването против монархията. Съвсем очаквано, към днешна дата тя се разграничи от тогавашните си възгледи и описа кралското семейство като ''есенцията'' на Великобритания.

Нийл Фосет, сега съветник от либералдемократите, работи с Тръс по времето, когато е президент на студентите либералдемократи. ''Тя е един от най-трудните хора, с които съм работил. Изключително твърдоглава е и заема фиксирани позиции, дори ако има ясни доказателства, че това, което иска, няма да работи'', казва Фосет пред в. ''Вашингтон Пост''. И добавя: ''Трудно е да се каже в какво всъщност вярва. Тя заема позиции според аудиторията, пред която ще говори''.

Марк Стиърс, преподавател в Оксфорд, твърди, че в университета Тръс е имала способността да ''демонстрира изнервяща способност да изненадва. Най-забележимата ѝ характеристика е способността да преминава светкавично от едно яростно поддържано убеждение към друго''.

След като завършва политическото си пътуване и се приземява в редиците на консерваторите, Тръс влиза в парламента като депутат от торите за Югозападен Норфолк. Тя обаче се сблъсква с гнева на местното население, след като става ясно, че е

 

имала афера с женения депутат Марк Фийлд

 

Лиз Тръс обаче успява и да изчисти името си и да запази брака си със счетоводителя Хю О'Лиъри, с когото се нанесоха на ''Даунинг Стрийт''.

След бавно, но амбициозно издигане до челните позиции в политиката с помощта на бившия лидер на консерваторите и бивш премиер на Великобритания Дейвид Камерън, Лиз Тръс става министър на околната среда. Именно на този пост тя изнася една от най-незабравимите си речи. Публиката остава безмълвна от изпълнението ѝ, пълно с нелогични паузи, странни погледи и обявяването за ''позорен'' факта, че Великобритания внася две трети от сиренето, което консумира.

С това обаче гафовете не спират. Макар че Тръс е надежден съюзник в НАТО и в качеството си на министър на външните работи ръководи обвинението за санкциониране на руски олигарси, тя успя да се спъне. В интервю за Би Би Си в началото на войната Лиз Тръс подкрепи ''категорично'' идеята британците да се бият в Украйна - нещо, което британската отбранителна структура яростно отхвърли.

Преди началото на войната Лиз Тръс беше подиграна от руското външно министерство, след като каза, че Обединеното кралство ще изпрати помощ на "нашите балтийски съюзници отвъд Черно море", визирайки съвсем погрешно Украйна. "Г-жо Тръс, вашите познания по история са нищо в сравнение с познанията ви по география", написа говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

 

Ще укрепи ли Лиз Тръс кораба?

 

Бен Уолъс, министърът на отбраната на Великобритания, каза, че подкрепя Тръс ''не защото е хитър продавач, а защото е автентична''. Доминик Къмингс, бившият главен съветник на Джонсън, който помогна за свалянето му от поста, нарече Тръс ''кутия със змии'' и ''човешка ръчна граната'' и допусна, че би била по-лош премиер и от Борис Джонсън.

Репутацията на новия премиер на Великобритания е такава, че ''Политико'' наскоро публикува статия със заглавие ''Целият свят ли мрази Лиз Тръс?''. Вероятно не. Повечето дори не са чували за Лиз Тръс. Но скоро ще могат да видят накъде води страната.

Още по темата